Obavijesti Video Pretražite Navigacija
krije se lokacija

Uzbuna zbog opasnog otkrića: Središte Rijeke će potpuno evakuirati, obustavit će sav promet, čak i onaj zračni

Riječka luka
Riječka luka Foto: Srdjan Vrancic/Cropix
Veća protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata pronađena je na području riječke luke, a očekuje se da će, uz složene mjere opreza, u drugoj polovici ožujka biti izmještena i neutralizirana, objavili su u utorak iz riječke Civilne zaštite i policije.

Načelnik stožera Hinko Mance rekao je na konferenciji za novinare kako su lučke stručne službe nedavno otkrile protubrodsku minu, a dosad je bila neotkrivena unatoč brojnim pretraživanjima luke nakon rata, poglavito zato što je većim dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Iz sigurnosnih razloga iz Civilne zaštite nisu htjeli iznositi podatke o točnoj lokaciji mine niti njenim karakteristikama.

Rečeno je da će u akciji izmještanja i neutraliziranja mine sudjelovati više stotina osoba iz sustava Civilne zaštite, primorsko-goranske policije, gradskih komunalnih poduzeća, vatrogasaca, Hitne pomoći i drugih službi.

Pročitajte i ovo Eksplozija u kući, nema ozlijeđenih - 5 U Splitu Bacio bombu na balkon: Pritvoren 37-godišnjak, tereti ga se za dva kaznena djela

Na dan izmještanja mine, jedne od nedjelja u ožujku, osigurat će se relativno široka zona u središtu grada iz koje će se građani u potpunosti evakuirati, a obustavit će se sav cestovni, pomorski, željeznički te zračni promet.

Ne postoji mogućnost aktiviranja mine do dana izmještanja.

Evakuirat će se svi stanovnici tog dijela središta grada, a za one koji nemaju gdje provesti taj dan organizirat će se prihvatni centar na lokaciji koja se još utvrđuje. U toj zoni obustavit će se rad ugostiteljskih objekata te u poslovnim zgradama.

Hinko Mance je naglasio da se građani ne moraju uznemiravati, jer ne postoji mogućnost aktiviranja mine do dana izmještanja, najavivši da će javnost biti pravovremeno obaviještena o tijeku priprema te datumu i načinu uklanjanja mine, pri čemu će točan termin ovisiti i o vremenskim prilikama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna priopćenje policije Oglasila se policija o smrti dvoje pirotehničara u Lici

Goran Gašpert iz primorsko-goranske Policijske postaje izjavio je da stručnjaci iz protueksplozijskih odjela utvrđuju najbolji način neutraliziranja mine, a jedan od izglednijih je njeno odnošenje i aktiviranje u moru daleko od obale.

Svi uključeni u ovu akciju uvjereni su da će cijela operacije proći bez incidenta, jer se sve aktivnosti provode po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene