Nakon HDZ-a, najveća parlamentarna stranka koja podržava Vladu u ovom trenutku je SDSS. Milorad Pupovac, potpredsjednik te stranke, je u Dnevniku Nove TV ponovio da podržava premijera Andreja Plenkovića.


Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, bio je gost Dnevnika Nove TV.

Vezani članci Milorad Pupovac (SDSS) Pupovac oštro o Milanoviću: "Ako čovjek nema empatije za stradanje drugih ljudi, treba se suzdržati od toga da to pokaže" Ivan Penava Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu''

Kako ste doživjeli izjavu Milijana Brkića, je li vas ona uvrijedila?

Jučer je više političara posegnulo za mojim imenom i izreklo stvari koje se u normalnim demokratskim društvima ne bi smjele čuti. Ja sam hrvatski državljanin i svatko tko poziva na neravnopravnost hrvatskih državljana izaziva napetosti. Ja sam narodni zastupnik u Hrvatskom saboru, jedan od 151, koji su po Ustavu ravnopravni i svatko tko poziva na neravnopravnost zastupnika krši Ustav.

Čuli ste da premijer Andrej Plenković, Brkićev stranački šef, kaže da je sve to predimenzionirano. Kako to komentirate?

Predsjednik Plenković očito ima svoje razloge da želi stišati tenzije koje se stvaraju oko njega povodom krize Vlade. Sasvim je jasno da je ova izjava, kao što kažu predstavnici Hrvatskog helsinškog odbora, prekršila nekoliko odredaba Ustava i protivna je člancima barem dvaju zakona koji su na snazi u Republici Hrvatskoj.

Jeste li se čuli s premijerom ili s njegovim suradnicima?

Čuo sam se s njegovim suradnicima.

I što su vam rekli?

Neka to ostane među nama.

Podržavate li i dalje Plenkovićevu Vladu nakon svega što smo čuli? Ovo nije prvi Brkićev istup, da ovako govori o vama.

Vjerojatno je gospodin Brkić, koji me prije nekog vremena poslao u Srbiju, mislio da sam tamo, pa da iz Srbije govorim ono što je on čuo. Ali ja sam tu i čudi me da je zaboravio da sam s njim prije nekoliko dana sjedio na nekoliko vrlo važnih sastanaka u Hrvatskom saboru.

Nije vas to poljuljalo? Plenković i nakon ove njegove izjave da je sve predimenzionirano i dalje ima potporu SDSS-a?

U ovom trenutku SDSS nije onaj koji će ljuljati Vladu. Manjine nisu one koji će stavljati bilo svoje osjećaje ili interese na izborima ili na bilo koji način koje će se upustiti u avanturu rušenja Vlade.

Ali do sada su se manjine odredile na način da će se prvo stvoriti većina, pa ćete se onda prikloniti. Zašto je to sad drukčije? Bez vas on ne bi imao 76 ruku.

Mi smo sastavni dio koalicijske Vlade. Manjinama nije interes da ruše premijera koji želi voditi proeuropski HDZ, ojačati proeuropsku politiku koja je u Hrvatskoj bila na snazi od 2000. do 2015. godine, to je ono što smatramo da je bitno. Svjesni smo svih rizika koje to nosi sa sobom. Svjesni smo da nismo dovoljni da bismo čuvali stabilnost, a pogotovo ne dugoročnu funkcionalnost Vlade, ali sasvim sigurno nećemo biti među prvima koji neće dati priliku da se očuva jedna takva politika koja je od interesa ne samo za manjine nego za sve građane Hrvatske.

Ali ste prvi, čak i prije Plenkovića, najavili veću rekonstrukciju Vlade, da će se mijenjati HDZ-ovi ministri, za RTS.

To ja nisam najavio.

Rekli ste ovako: "Vlada će biti rekonstruirana. Ministri koji nedostaju bit će popunjeni ako će biti potrebno i obilnije od ovog neophodnog broja. I to je nešto pred nama koji činimo većinu".

Pa da. Tko će činiti većinu je otvoreno pitanje i uobičajena je stvar da kada se definira i kada se vidi kako će izgledati ta većina...

Ali kažete da ste sad uz Vladu?

To ne znači da ćemo mi koji smo manjine na tome inzistirati. Ne znamo tko će još činiti tu većinu. Sasvim je jasno da bi Vlada mogla biti stabilna mora imati 76 ruku, mora imati još adekvatnu podršku kako bi mogla dugoročno funkcionirati kao stabilna Vlada.

Mislite li da treba mijenjati HDZ-ove ministre?

To ja nisam ni tamo rekao niti to kažem ovdje. Kada se bude raspravljalo o tome kako će se izvesti konsolidacija Vlade među onima koji sad čine većinu i, ako dođe do toga da ih bude još, povest će se razgovori o svemu. Ali problem nije u tome što je rečeno. Kao što vidite iz izjave Milijana Brkića, problem je u tome tko je rekao. Ako ljudi misle da jedan zastupnik manjina, makar bio i u šestom mandatu u Hrvatskom saboru, nema pravo da iznese svoje mišljenje o tome kakve su mogućnost koje su pred nama, to je onda vrlo zabrinjavajuća pojava.

Ali on nije običan zastupnik niti član. On je zamjenik predsjednika stranke. I vas i dalje to ne smeta da surađujete s HDZ-om?

Tko je rekao da me ne smeta?

Znači smeta vas?

To sasvim sigurno nije poticaj za suradnju i za rješenje krize Vlade. Ali kao što smo znali i do sada prevladavati ono što je potrebno prevladati da bi se očuvale vrijednosti i ciljevi koje želimo postići, uvjeren sam da ćemo to postići i u ovom slučaju.

Gospodin Uzelac je bio potpredsjednik u HDZ-ovoj Vladi. Postoji li mogućnost da ponovo uđete na to mjesto? Zanima li vas potpredsjedničko mjesto?

Ne, mene od 2003. godine stalno netko postavlja na mjesto potpredsjednika Vlade, ali ja nemam interesa za to. To čine oni koji bi htjeli s mojim imenom zakomplicirati i kontaminirati političku scenu.

Zanima li SDSS to mjesto u Vladi, jeste li o tome razgovarali s Plenkovićem?

Nismo razgovarali uopće o tome. Razgovarali smo o dvije stvari. Prvo, kako spriječiti da ova politička kriza postane nekontrolirana i drugo, kako konsolidirati većinu u Saboru i omogućiti da se dođe do razgovora o tome kako će ubuduće izgledati Vlada.

Hoće li vaš uvjet biti micanje HOS-ove ploče u Jasenovcu?

To ne treba uvjet, to je civilizacijski zahtjev koji, da je bila konsolidirana proeuropska politika i u HDZ-u i u Vladi kao dominantna komponenta, ona bi to uredila i sama. Sada vidite na osnovi ovoga što se događa i oko HDZ-a i oko Vlade da nije bilo pretpostavke da se to uradi.

Očekujete od Plenkovića da, ako se presloži većina, to napravi nakon lokalnih izbora?

Očekujem od Vlade, države, Ustavnog suda, od svih onih koji trebaju zaštititi temeljne vrijednosti hrvatskog Ustava i temeljne vrijednosti europskih poredaka, da takva ploča ne može imati mjesto ne samo u Jasenovcu nego bilo gdje drugdje. Osim u muzejima.

Hoćete li tražiti vraćanje ćiriličnih ploča u Vukovaru?

To je na Ustavnom sudu, sačekat ćemo pravorijek i krenut ćemo u razgovore s jedinicama lokalne samouprave, prije svega s Gradskim vijećima, o tome kako da se realizira ono što je Ustavni sud već rekao o tome. A Ustavni sud je donio određena jasna mišljenja koja dosad nisu uzeta u razmatranje niti u Vladi Zorana Milanovića, niti u Vladi Tihomira Oreškovića.

Jeste li zaustavili proces brisanja Srba iz evidencije o prebivalištu?

Prvo da se razumijemo, sve ljude koji nemaju dugotrajno prebivalište u Republici Hrvatskoj, a evidentirani su u prebivalištu, te ljude neovisno o tome da li su Srbi, Hrvati ili netko treći, nema opravdanja ne brisati iz evidencije o prebivalištu. Ali one koji tu prebivaju i koji povremeno napuštaju Hrvatsku, bilo zbog obiteljskih razloga, školovanja ili rada, ne može se brisati.

Jeste li to dogovorili? Gospodin Orepić tvrdi da ima informaciju da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji to zaustavljeno.

Što da je dogovoreno? Pa to je bilo dogovoreno s njim i on je trebao biti taj koji će spriječiti neopravdana brisanja, a ne da se dolazi ljudima koji rade u Vukovaru ili Pakracu i koji se nalaze na listama, koji imaju svoja domaćinstva i obitelji i ne napuštaju svoja mjesta nego su, štoviše, javno lokalno poznati, da im dolazi policija i da ih hoće izbrisati iz evidencije o prebivalištu. Zar se ne biste i vi naljutili na takve stvari?

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju