Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Respektabilan rezultat"

Milinović: "Pokazao onima koji su me istjerali iz HDZ-a da ipak nešto vrijedim"

Konferencija za novinare Darka Milinovića nakon objave rezultata izbora u Lici (Foto: Dnevnik.hr)
Konferencija za novinare Darka Milinovića nakon objave rezultata izbora u Lici (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Darko Milinović i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Darko Milinović i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Darko Milinović, nositelj nezavisne liste na prijevremenim izborima u Ličko-senjskoj županiji (Foto: Dnevnik.hr) Darko Milinović, nositelj nezavisne liste na prijevremenim izborima u Ličko-senjskoj županiji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Konferencija za novinare Darka Milinovića nakon objave rezultata izbora u Lici (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Nezavisni kandidat Darko Milinović obratio se javnosti i komentirao prve rezultate izvanrednih izbora u Lici.

HDZ je prema prvim i nepotpunim rezultatima DIP-a u velikoj prednosti pred listom Darka Milinovića, s osvojenih preko 37 posto glasova birača. Milinovićeva lista osvojila je nešto manje od 19 posto glasova birača.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Nositelj liste HSP-a Karlo Starčević (Foto: Dnevnik.hr) Političke igre HDZ u Lici pobjednik, ali za formiranje vlasti trebat će partnera: "Kad odlučimo hoćemo li ići s nekim u koaliciju, to ćemo jasno i glasno reći"

Milinović je na početku poručio da je njegova lsita vodila bitku s političkim vrhom države i HDZ-a. Poručio je da je nazvao Marijana Kustića (HDZ) i čestitao mu na izbornoj pobjedi.

Milinović je rekao da se prevaga u korist HDZ-a dogodila u Senju, gdje su imali više od tisuću glasova prednosti.

"Okupio samo ljude koji su bili hrabri suprotstaviti se najjačoj političkoj stranci u Hrvatskoj", rekao je Milinović i čestitao ljudima iz svojeg stožera.

Za HDZ-ovu pobjedu Milinović je rekao da imaju 20 posto lošiji rezultat od prethodnog u Lici.

"Ja sam očekivao bolji rezultat, tu nema dileme, ali rezultat od nekih 20 posto je respektabilan. To je dobra startna pozicija za neke izbore koji bi se možda mogli dogoditi", rekao je Milinović.

Milinović je poručio da očekuje od HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera da formiraju županijsku skupštinu te da se donese županijski proračun. U protivnom kaže, ide se na nove izbore.

"Na njima je sad da odluče s kim će razgovarati o novoj većini u Županijskog skupštini", dodao je. Rekao je i da je otvoren za razgovore pa i s HDZ-om. O uvjetima eventualne suradnje nije konkretno govorio.

Na pitanje boji li se hoće li ga rušiti s mjesta župana, Milinović kaže - "Ne bojim se ničeg", što je popraćeno velikim pljeskom ljudi iz njegova stožera.

"Ja sam pokazao onima koji su me istjerali iz HDZ-a da ipak nešto vrijedim. Da je bilo tko u mojoj situaciji išao sa nezavisnom listom, HDZ bi dobio apsolutnu većinu", smatra Milinović.

"Nisam imao 55 posto pa sad dobio 20 posto. Dobio sam 20 posto prvi put. Dakle, ja sam druga politička opcija u Ličko-senjskoj županiji",m istaknuo je Milinović.

"Spreman sam na sve scenarije, a HDZ će doživjeti najgori izborni rezultat u povijesti županije"

Milinović je ranije u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sabinom Tandarom Knezović iznio svoja očekivanja izbornih rezultata.

Jeste li spremni na sve scenarije?

Naravno. Ne možete se baviti s tim poslom a da niste spremni na sve scenarije.

Koji vam je najizgledniji?

Najizgledniji je da će HDZ imati najgori izborni rezultat u povijesti. Birači su svojim izlaskom već pokazali da nije trebalo doći do ovih izbora i da će se morati dogovarati koalicija.

Prilično ste sigurni u to, imate neke brojke?

Nemam. Imam iz nekih manjih mjesta, ali to su statistički vrlo mala. Vodim u većini njih, ali to nije za spominjati sad, jer je to vrlo mali uzorak.

Jeste li već s nekim razgovarali za potencijalnu koaliciju, jer je evidentno da nitko ovdje neće moći sam?

Evidentno je da nitko neće moći sam. Razgovarao sam s nekim političkim opcijama.

S kim?

S nekim smo razgovarali, neka na tome zasad i ostane.

Nakon svega možete li se zamisliti da koalirate sa HDZ-om?

Razgovarat ćemo očito svi sa svima. HDZ je stranka koja je zajedno s SDSS-om izazvala ove prijevremene izbore i vjerojatno će biti zadnja stranka s kojom ću razgovarati.

Što to znači? Ipak ćete razgovarati s njima?

Naravno. Razgovarat ćemo svi sa svima jer je u interesu Ličko-senjske županije donošenje proračuna što prije i onda ćemo vidjeti na izbornim rezultatima tko će s kim razgovarati i tko će ići u oporbu.

Ako ćete morati razgovarati s HDZ-om, koji će to biti uvjeti?

BIt će uvjeti da ministri koji su bili ovdje ispune sva obećanja koja su dali proteklih dana i da se urazumimo, što prije donesemo proračun i krenemo povlačiti nepovratna sredstva.

Dakle postoji mogućnost da sjednete i s "Crnim vragom", jel HDZ taj crni vrag?

Nije nitko crni vrag, to je tako figurativno rekao prvi predsjednik Franjo Tuđman, ali još jednom napominjem teško s HDZ-om, ali ako bude trebalo, sjest ćemo svi sa svima, donijeti proračun i nadam se donijeti bolju budućnost Ličko-senjskoj županiji.

Vjerujete li vi da ćete ostati župan do kraja svog mandata?

Uvjeren sam u to.

Neće doći do novog rušenja proračuna?

Birači su danas rekli da nije trebalo biti ni ovih izbora jer je izlazak mali, ispod 50 psoto. To je poruka birača onima koji su izazvali prijevremene izbore.

Kome ide u prilog mala izlaznost?

Teško je reći kome ide u prilog, ali ne ide u prilog onome tko je izazvao prijevremene izbore. Birači su rekli dosta nam je izbora, mogli ste se to dogovoriti i prije i bez trošenja milijun i pol kuna za ove izbore.

Kakva je to poruka svima da je manja izlaznost nego na prošlim izborima?

Rekao sam, to je poruka onima koji su izazvali prijevremene izbore.

A vama?

Ja ih nisam izazvao. Ne vidim da je to bilo kakva poruka meni.

Je li se ovo u konačnici pretvorilo u sukob vas i Andreja Plenkovića?

Vidite da je u Lici bio kompletan politički vrh, i Vlade, i HDZ-a, inače bi to bila utakmica na lokalnoj razini. Nacionalni HDZ je to pretvorio u borbu na nacionalnoj razini.

Ako HDZ ne ostvari zacrtani rezultat, kakva je sudbina Andreja Plenkovića? Što bi on trebao napraviti?

To neka oni sami odluče, ja se u to ne bi više miješao. Nisam više član stranke. Napominjem, HDZ ima pet koalicijskih partnera, neće imati apsolutnu većinu i imati će najgori izborni rezultat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene