Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zoran Milanović uvjerljivom pobjedom izborio novi mandat na čelu SDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović osvojio je 1389 glasova delegata u prvom krugu glasovanja na Konvenciji SDP-a te je tako s gotovo 79 posto glasova postao novi/stari predsjednik stranke. Davorko Vidović osvojio je 208, a Dragan Kovačević tek 164 glasa.

Milanović je tako već u prvom krugu uvjerljivo porazio svoje protukandidate.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Nakon petosatnog glasovanja i cjelodnevnog zasjedanja, na stranačkoj je izbornoj konvenciji proglašena Milanovićeva pobjeda u prvom krugu s osvojenih 1389 glasova (78,88 posto), dok su njegovi protukandidati Davorko Vidović i Dragan Kovačević dobili 208 (11,81 posto), odnosno 164 glasa (9,31 posto).

Kako u prvom krugu glasovanja ni jedan od sedam kandidata za dvoje potpredsjednika stranke nije dobio potrebnu većinu, u drugi krug ušli su Zlatko Komadina (u prvom krugu osvojio 838 glasova), Milanka Opačić (784), Ingrid Antičević Marinović (561) i Neven Mimica (518)

Predsjednik stranke i dvoje potpredsjednika po položaju ulaze u Predsjedništvo stranke, a puni sastav Predsjedništva bit će poznat tek nakon drugog kruga, budući da u prvom krugu nisu izabrani članovi sa zagrebačkog i područja Slavonije.

Na zagrebačkoj listi u drugi su krug ušli Željka Antunović (897 glasova), Milan Bandić (753), Nenad Stazić (602) i Boris Šprem (387), a iz slavonskih županija u drugom će se krugu natjecati Biljana Borzan (891) i Zdravko Ronko (335).

Odmah po proglašenju izbornih rezultata krenulo se u drugi krug glasovanja.

Tako su zapravo Milanovićevi neistomišljenici Bandić, Antunović i Komadina i dalje 'u igri', a pokazale su se istinitim procjene da će zapravo borba za mjesta potpredsjednika i članova Predsjedništva najjače opozicijske stranke biti daleko napetija od utrke za mjesto predsjednika SDP-a.

Na Konvenciji je potvrđeno da je tijekom dana od posljedica srčanog infarkta umro jedan od gostiju SDP-ova skupa. Radi se o 67-godišnjaku koji je i inače patio od srčane bolesti.

Komadina i Opačić potpredsjednici SDP-a

Potpredsjednici SDP-a su Zlatko Komadina i Milanka Opačić, kojoj je to drugi potpredsjednički mandat za redom, dok su u Predsjedništvo stranke ušli Željka Antunović, Milan Bandić, Biljana Borzan, Vojko Obersnel, Tonino Picula, Ranko Ostojić i Zvonimir Mršić, odlučili su večeras SDP-ovi delegati na izbornoj konvenciji.

Komadina i Opačić u drugom su krugu glasovanja dobili 792, odnosno 699 glasova, a oni će, kao i predsjednik stranke Zoran Milanović, po položaju sjediti i u Predsjedništvu SDP-a.

Ostalih sedam članova Predsjedništva izabrani su po regionalnom ključu.

Antunović i Bandić (zagrebačko područje) dobili su 756, odnosno 711 glasova, Borzan (Slavonija) 882, Vojko Obersnel (riječko i istarsko područje) 961 glas, Picula (središnja Hrvatska) 1097, Ranko Ostojić (Dalmacija) 1053, i Mršić (sjeverozapadna Hrvatska) 992 glasa.

SDP-ovi delegati izabrali su i 101 člana Glavnog odbora stranke.

U to su stranačko tijelo, među inima, ušli Ivan Račan, sin pokojnog utemeljitelja stranke Ivice Račana, Ljubo Jurčić (dobio najviše glasova - 1416), Josip Leko, Slavko Linić, Ingrid Antičević Marinović, Ivica Pančić, Dragica Zgrebec, Neven Mimica.

Nakon što su odrađeni i posljednji izbori za članstva u stranačkim tijelima predsjednik SDP-a Zoran Milanović u završnom je obraćanju delegatima poručio kako je na danas izabranim stranačkim dužnosnicima da služe i slušaju članstvo i građane te na taj način vode SDP.

"Nadam se da ćemo i za manje od četiri godine preuzeti odgovornost za upravljanje državom i da će oni koji ju sada loše vode biti prozreni i prezreni", poručio je Milanović i obraćanje zaključio svojom uobičajemom porukom - "Nema predaje, nema prijevare".

Na novinarski upit kako će funkcionirati s članovima stranke koji su mu do sada bili oponenti u najvišim tijelima SDP-a, Milanović je odgovorio kako je SDP demokratska stranka i kako u njoj nema suparnika.

"Izbor vodstva je volja konvencije, a ja poštujem volju konvencije. Siguran sam da ćemo uspjeti surađivati. Kod nas nije kao u HDZ-u gdje svi misle isto", rekao je.

Novinari su Željku Antunović pitali kako će, kao članica Predsjedništva, funkcionirati s Milanovićem, na što je odgovorila: "Za mene je riječ o novom-starom predsjedniku i za mene apsolutno nema nikakvih prepreka".

"Ne očekujem ništa novo i ništa drugačije od onoga što je bilo do sada. Ne prihvaćam i ne slažem se s tezom da postoje protivnici, nego postoje ljudi koji žele dobro SDP-u, koji žele da SDP pobijedi, oni koji žele, možda više od drugih, da SDP kapitalizira ovih svojih 56 zastupnika i da ne čekamo četiri godine da promijenimo lošu HDZ-ovu vlast", poručila je.

Dodala je kako je i prije surađivala s Milanovićem, da nije uvijek bila zadovoljna tom suradnjom, ali da to ne znači da se u budućnosti neće nešto mijenjati.

Naglasila je da je njezina uloga u Predsjedništvu stranke bitno drugačija od zamjenice predsjednika na koju je nedavno dala ostavku.

Maratonska 11. SDP-ova konvencija završila je nakon gotovo 15 sati zasjedanja.

Vidović želi u Milanovićev tim, Kovačević će još razmisliti

Nakon što je Zoran Milanović večeras na SDP-ovoj izbornoj konvenciji ponovno izabran za predsjednika stranke, njegovi protukandidati Davorko Vidović i Dragan Kovačević čestitali su mu na pobjedi, a upitani vide li se u Milanovićevu timu, Vidović je potvrdno odgovorio, dok je Kovačević rekao da će o tome još razmisliti.

Vidović je novinarima izjavio kako se vidi u timu novog-starog predsjednika SDP-a, rekavši kako su izborni rezultati (uvjerljiva pobjeda Milanovića već u prvom izbornom krugu) u okviru onoga što se i očekivalo.

"Zadovoljan sam što sam dao prilog demokratičnosti konvencije", rekao je Vidović.

Kovačević je, pak, rekao kako se u ovom trenutku ne može izjasniti vidi li se u timu Milanovića, najavivši kako će odluku o tome donijeti idući tjedan i izvijestiti javnost.

Zahvalio je svim SDP-ovim delegatima koji su mu dali glas, ali i izrazio žaljenje što, kako je rekao, nisu prepoznali njegov program "Za jaki pobjednički SDP".

SDP-ova izborna konvencija prešla je u novi dan, budući da drugi krug glasovanja o potpredsjednicima stranke, članovima Predsjedništva i Glavnog odbora još uvijek traje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene