Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KADROVIRANJE U VOJSCI

Milanović će tražiti poništenje Banožićeve odluke o umirovljenju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne: Nezamislivo je da Plenković za to nije znao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Zoran Milanović tražit će poništenje odluke ministra obrane Marija Banožića o umirovljenju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje u Uredu predsjednika Republike.

Dnevnik Nove TV, koji je prvi izvijestio da je ministar obrane Mario Banožić umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne (PBZ) brigadira Burčula suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja koji je utvrdio da je ostanak brigadira Burčula na dužnosti zapovjednika PZB-a potreba službe i u interesu Oružanih snaga RH, neslužbeno doznaje iz Ureda Predsjednika da će Milanović tražiti poništenje Banožićeve odluke, kao i koja je njezina moguća pozadina.

Ističu da je stvar principa, naime, na Pantovčaku kažu kako ne znaju kako uopće više mogu komunicirati oko bilo kakvih kadrovskih rješenja te smatraju da iza ministrove odluke ne stoji on sam, nego Vlada, odnosno premijer Andrej Plenković. Komunicirali su oko ovoga slučaja i s Banožićem te predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frkom Petešićem te ministrom branitelja i potpredsjednikom Vlade Tomom Medevedom i nezmislivo im je, kažu, da Plenković ne bi o tome znao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MINISTAR PRESJEKAO Odlukom ministra Banožića umirovljen zapovjednik Počasno-zaštitne bojne Elvis Burčul, iako je načelnik Glavnog stožera OSRH tražio produljenje službe
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osobno razgovarao s ministrom Oštra reakcija predsjednika Milanovića na umirovljenje brigadira Burčula: ''Vlada pokušava samovoljno postavljati kadrove''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Burne reakcije O umirovljenju brigadira Burčula oglasilo se i Ministarstvo: ''To nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera OSRH''

Admiral Hranj je Banožiću slao dopis 14. listopada tražeći produljenje službe za Burčula za još dva i pol mjeseca, a nakon što mu ministar ni poslije tri dana nije odgovorio pisao je predsjedniku Republike da ga ignorira i da se poduzme nešto.

Zašto je Burčul smijenjen, Banožić nije obrazložio, doduše, nije ni morao, ali smatraju da su razlozi osobne prirode. Potpunom neistinom ocijenili su tvrdnju iz MORH-a da je ministar bio spreman produžiti mandat Burčulu na godinu dana.

Vlada odlukom o smjeni Burčula pokušava voditi kadrovsku politiku u Oružanim snagama RH, ocijenio je u srijedu predsjednik Republike Zoran Milanović, a dan kasnije nazvao je Plenkovića skrbnikom Oružanih snaga i ustvrdio: ''Moguće je da je ovo osveta za Vrhovni sud, ali je to jalovo".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene