Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

MINISTAR PRESJEKAO

Odlukom ministra Banožića umirovljen zapovjednik Počasno-zaštitne bojne Elvis Burčul, iako je načelnik Glavnog stožera OSRH tražio produljenje službe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brigadir Elvis Burčul više nije zapovjednik Počasno-zaštitne bojne! Umirovljen je s današnjim danom odlukom ministra obrane Marija Banožića, potvrđeno je Dnevniku Nove TV u Uredu predsjednika.

Po zakonu o službi 57-ogodišnjem Burčulu ove godine isticao je mandat na tom mjestu i trebao je u redovnu rotaciju. Suprotno odluci ministra obrane, a zbog potrebe vojne službe, neslužbeno doznajemo da je načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj tražio produljenje službe za Burčula za još dva i pol mjeseca, za što nije dobio suglasnost.

Pročitajte i ovo Elvis Burčul umirovljen - 5 POTVRDIO DNEVNIKU NOVE TV Sud odlučio: Brigadir Elvis Burčul zakonito umirovljen s mjesta zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvis Burčul Poništeno rješenje MORH-a Upravni sud poništio umirovljenje Elvisa Burčula, brigadira zbog kojeg su se sukobili predsjednik i ministar obrane

Doznajemo da je Hranj u obrazloženju svog zahtjeva istaknuo njegov predan rad i odlične ocjene u obavljanju svih zadaća. Riječ je o hrvatskom časniku koji je u postrojbu zaduženu za počasno-ceremonijalne zadatke za potrebe državnog vrha, ali prije svega osiguranja Vrhovnog zapovjednika postavljen u mandatu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na njegov rad ranije nije bilo primjedbi ni od strane bivših ministara obrane.

Iz Ministarstva obrane o Burčulovom umirovljenju službeno su se očitovali tek u večernjim satima i nakon reakcije predsjednika Zorana Milanovića. Više čitajte >>OVDJE.

Elvis Burčul zapovjednikom Počasno-zaštitne bojne imenovan je 2016. godine. Rođen je 1964. godine u Zadru. U Hrvatskoj vojsci je od samih početaka Domovinskog rata. Pristupio je kao pripadnik postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova 17. siječnja 1991. a od 1. lipnja 1991. godine pripadnik je Počasnog odreda HV, koji kasnije prerasta u 1. hrvatski gardijski zdrug u okviru 1. hrvatskog gardijskog zbora, gdje ostaje do siječnja 2000. kada prelazi u Upravu za obrambeno planiranje Glavnog stožera.

U Glavnom stožeru obavlja različite poslove od voditelja odsjeka do načelnika odjela u Upravi za planiranje i Operativnoj upravi. Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” završio je 2011., a u čin brigadira promaknut je 23. svibnja 2012. godine. Za svoja postignuća brigadir Burčul odlikovan je medaljama “Oluja”, “Bljesak” i “Spomen medalja Vukovar” te Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 10 godina, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 25 godina, Redom hrvatskog trolista i Redom hrvatskog pletera. Na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne došao je s dužnosti Zapovjednika Časničke škole “Andrija Matijaš Pauk”.

Počasno-zaštitna bojna sljednik je Prvog Hrvatskog gardijskog zbora, Počasnog odreda Hrvatske vojske i Odjela za zaštitu Predsjednika Republike.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene