Elvis Burčul
Elvis Burčul Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Brigadir Elvis Burčul više nije zapovjednik Počasno-zaštitne bojne! Umirovljen je s današnjim danom odlukom ministra obrane Marija Banožića, potvrđeno je Dnevniku Nove TV u Uredu predsjednika.


Po zakonu o službi 57-ogodišnjem Burčulu ove godine isticao je mandat na tom mjestu i trebao je u redovnu rotaciju. Suprotno odluci ministra obrane, a zbog potrebe vojne službe, neslužbeno doznajemo da je načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj tražio produljenje službe za Burčula za još dva i pol mjeseca, za što nije dobio suglasnost.

Vezani članci Mario Banožić Iz MORH-a uzvratili Milanoviću: "Očito je da Ured predsjednika RH ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH" Mario Banožić O umirovljenju brigadira Burčula oglasilo se i Ministarstvo: ''To nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera OSRH''

Doznajemo da je Hranj u obrazloženju svog zahtjeva istaknuo njegov predan rad i odlične ocjene u obavljanju svih zadaća. Riječ je o hrvatskom časniku koji je u postrojbu zaduženu za počasno-ceremonijalne zadatke za potrebe državnog vrha, ali prije svega osiguranja Vrhovnog zapovjednika postavljen u mandatu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na njegov rad ranije nije bilo primjedbi ni od strane bivših ministara obrane.

Iz Ministarstva obrane o Burčulovom umirovljenju službeno su se očitovali tek u večernjim satima i nakon reakcije predsjednika Zorana Milanovića. Više čitajte >>OVDJE.

Elvis Burčul Elvis Burčul (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Elvis Burčul zapovjednikom Počasno-zaštitne bojne imenovan je 2016. godine. Rođen je 1964. godine u Zadru. U Hrvatskoj vojsci je od samih početaka Domovinskog rata. Pristupio je kao pripadnik postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova 17. siječnja 1991. a od 1. lipnja 1991. godine pripadnik je Počasnog odreda HV, koji kasnije prerasta u 1. hrvatski gardijski zdrug u okviru 1. hrvatskog gardijskog zbora, gdje ostaje do siječnja 2000. kada prelazi u Upravu za obrambeno planiranje Glavnog stožera.

U Glavnom stožeru obavlja različite poslove od voditelja odsjeka do načelnika odjela u Upravi za planiranje i Operativnoj upravi. Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” završio je 2011., a u čin brigadira promaknut je 23. svibnja 2012. godine. Za svoja postignuća brigadir Burčul odlikovan je medaljama “Oluja”, “Bljesak” i “Spomen medalja Vukovar” te Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 10 godina, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 25 godina, Redom hrvatskog trolista i Redom hrvatskog pletera. Na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne došao je s dužnosti Zapovjednika Časničke škole “Andrija Matijaš Pauk”.

Počasno-zaštitna bojna sljednik je Prvog Hrvatskog gardijskog zbora, Počasnog odreda Hrvatske vojske i Odjela za zaštitu Predsjednika Republike.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju