Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA U NSK-u

Čak 3053 nova slučaja koronavirusa u Hrvatskoj: ''Plaćamo visoki danak, ali za to nema razloga jer imamo cjepivo''

U Hrvatskoj su danas zabilježena 3053 nova slučaja, što je porast od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj sjednici Vlade, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da plaćamo visoki danak koronavirusu, ali da za to nema razloga jer imamo cjepivo.

''Vidimo da smo ušli u razdoblje hladnijeg vremena, koje donosi viši broj zaraženih koronavirusom. Jučer su bile visoke brojke, izgledno je da tako bude i danas, potrebno je pridržavati se mjera'', kazao je uvodno premijer Andrej Plenković te pozvao na cijepljenje.

''Svaka četvrta osoba starija od 65 godina koja nije cijepljena, a njih još ima 238.000 - u visokom je riziku u slučaju da oboli od COVID-a i ne možemo ne primijetiti da je koronavirus već dosad odnio ogroman broj života, da ćemo sa sadašnjom stopom smrti premašiti brojku od 9000 preminulih s COVID-om ili od njega. To je visoki danak koji plaćamo kao društvo i dio je onoga što se događa diljem svijeta, no danas imamo cjepivo i nema razloga da brojevi budu tako visoki. Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti'', istaknuo je premijer, kazavši da je to stav struke i Znanstvenog savjeta te da to potvrđuje i statistika.

''Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti''

"Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, dakle tri od 4,80 posto pacijenata koji su bili ili su još na respiratoru nije bilo cijepljeno. Podsjećam da je 93 posto preminulih od koronavirusa iznad 60 godina. Ponovit ću da je važno cijepiti stare osobe, a razgovarali smo i na Znanstvenom savjetu o primjeni treće doze kod najugroženijih građana. Svi smo sukladni sa stavom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o trećoj dozi prema kojemu se ona treba primijeniti na imunokompromitirane te na djelatnike u zdravstvu i socijalnoj svrsi. Necijepljeni su rezervoar gdje se virus širi i dolazi do mutacija. Činjenica je da i cijepljeni mogu prenositi virus, ali je ta mogućnost manja nego kod necijepljenih, a u slučaju oboljenja bolest je znatno blaža, odnosno puno rjeđe težeg oblika, i uglavnom samo kod starijih s komorbiditetima ili kroničnim bolestima'', istaknuo je Plenković.

''Stoga koristim i ovu prigodu da još jednom pozovem sve ove koji to nisu još do sada učinili da se cijepe i da se svi pridržavamo temeljnih epidemioloških mjera, mjera opreza i mjera koje čuvaju život", poručio je premijer, koji je uvodno podsjetio i na sastanak s izaslanstvom Europske investicijske banke te na sastanak sa županima ocijenivši ga uspješnim, a zahvalio je i ministrici poljoprivrede na uspješno organiziranim Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.

Što se tiče sastanka s Draganom Čovićem, Plenković je rekao da su razgovarali o izmjenama izbornog zakona: ''Za godinu dana su redoviti izbori u BiH, pozicija Hrvata je da moraju biti zastupljeni na legitiman način u najvišim institucijama u BiH''.

Beroš najavio sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera i upozorio na opasnost tvindemije

''U Hrvatskoj su danas zabilježena 3053 nova slučaja, to je 28,24 posto od testiranih. U bolnicama je 939 osoba, a na respiratoru je 131 osoba. Kao što smo najavili, danas je sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera, razgovarat ćemo o daljnjem odgovoru na pandemiju", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao: ''Porast od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu poziv je na dodatnu, prijeko potrebnu dozu opreza. Preveliki rezervoar necijepljenih delta-varijanti koronavirusa omogućava značajan manevarski prostor za širenje.''

Naglasio je da je u bolničkom sustavu zamjetan porast hospitaliziranih, među kojima su i oni s najtežom kliničkom slikom koji se liječe na respiratoru ili ECMO uređaju te su stoga Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' privremeno ustupljeni dodatni ECMO uređaji iz drugih bolnica.

"U proteklih tjedan dana od ukupnog broja hospitaliziranih 70,8 posto nije bilo cijepljeno niti jednom dozom. U istom razdoblju je stavljeno na respirator 100 osoba, od kojih čak 86 posto nije cijepljeno niti jednom dozom. Najviše novih slučajeva zabilježeno je među mladima, u rasponu od 10 do 19 godina te u dobi od 40 do 49 godina. U drugom i trećem valu porast broja hospitaliziranih pratio je porast broja novooboljelih, dok u ovom četvrtom valu, u ovom trenutku porast broja hospitaliziranih blaži je od porasta broja novooboljelih", kazao je ministar.

Broj hospitaliziranih u ovom trenutku zaostaje za brojem zaraženih, što je posljedica cijepljenja građana, naglasio je ministar te dodao da medijan dobi zaraženih sada iznosi 36 godina, a do jučer je Hrvatskoj cijepljeno 55,38 posto odraslog stanovništva, dok je treću dozu dobilo 1489 osoba.

Među zdravstvenim radnicima, obuhvat cijepljenja je 73 posto, a najviše je cijepljenih liječnika. Cijepljeno ih je gotovo 80 posto, a uz one koji su imunizirani zarazom, postotak zaštićenih liječnika doseže gotovo 90 posto.

Beroš je upozorio i na opasnost od tvindemije, odnosno preklapanja epidemije koronavirusa i gripe. Stoga je pozvao građane da se cijepe i protiv gripe.

Vlada odbila pokretanje pitanja povjerenja Mariću te oslobodila plaćanja trošarina male proizvođače jakih alkoholnih pića

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin istaknula je da u prošlih tjedan dana nije bilo novih epidemioloških mjera te da aktualne mjere vrijede do 31. listopada.

Članovi i članice Vlade dobili su i informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, a Vlada je donijela i odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u ovogodišnjem Državnom proračunu, kao i odluku o dodjeli sredstava za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji.

Pročitajte i ovo Koronavirus, Ilustracija - 10 HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Ogroman skok u jednoj županiji: Jučer imali svega šest, danas čak 175 novozaraženih, lokalni ZJZ objasnio o čemu se radi
Pročitajte i ovo Dobrica Rončević - 2 Drastičan skok brojki Danas imaju najveći broj novozaraženih u Hrvatskoj. Epidemiolog poručuje: "Sezonu smo održali uspješnom zbog uvođenja COVID potvrda"

Vlada je Saboru poslala Prijedlog izmjena zakona o trošarinama kojima se provodi njegovo daljnje usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, a najznačajnija predložena izmjena odnosi se na oslobađanje od obaveze plaćanja trošarina za male proizvođače jakih alkoholnih pića.

Riječ je o onima koji godišnje od voća proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića i koriste ga za vlastitu potrošnju ili potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju. "Ovim izmjenama se za male proizvođače jakih alkoholnih pića ukida obaveza plaćanja trošarine, a to je trenutno prihod proračuna od oko pet milijuna kuna godišnje. Uz financijski učinak, tu je i administrativno rasterećenje proizvođača i carinske uprave", objasnio je  državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj.

Trenutačno su u Hrvatskoj registrirana 38.374 takva mala proizvođača, a uvodi se i oslobođenje od plaćanja trošarina na alkohol kada se upotrebljava u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda ili u proizvodnji dodataka prehrani, koje bi se odnosilo primarno na proizvođače tinkture propolisa (pčelare), te druge proizvođače dodataka prehrani, koji trenutno plaćaju trošarinu na kupljeni alkohol koji koriste.

Saboru je Vlada poslala i očitovanje zašto odbacuje prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću. Njegov opoziv traže 34 oporbena zastupnika zbog ljetošnjeg boravka na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i, kako tvrde, "laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene