Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MOGU LI RODITELJI ODGAJATELJI RAČUNATI NA 4500 KN?

Iz zagrebačkih vrtića u mjesec dana ispisano 800 djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Milan Bandić danas je uručio prvih 100 rješenja majkama odgajateljicama koje će primati novčanu pomoć od Grada Zagreba.

Grad Zagreb je od 8. rujna, od kada je Odluka o novčanoj pomoći za majke odgajateljice na snazi, zaprimio 1570 prijava što je dokaz ipak solidnog interesa roditelja za ovu mjeru koja bi trebala pomoći borbi s "bijelom kugom", odnosno rađanjem sve manje djece. Mjera bi također trebala dovesti i do oslobađanja mjesta u vrtićima, za koje u mnogim kvartovima postoje liste čekanja.

U Gradskom uredu za obrazovanje i sport odgovorili su na naš upit kako je od dana stupanja na snagu Odluke o dobivanju statusa majke odgojiteljice oko 800 djece ispisano iz dječjih vrtića.

Interes za statusom majke odgajateljice sigurno bi bio daleko veći da su i sredstva koja se izdvajaju za roditelje veća jer su se mnogi ponadali prosječnoj zagrebačkoj neto plaći od oko 5600 kuna sve dok se nije ispostavilo da je gradonačelnik Bandić u stvari govorio o bruto iznosu.

Tako će majke odgajateljice mjesečno primati pomoć u neto iznosu od oko 3200 kuna. No, iz Gradskog ureda za financije pojasnili su za Dnevnik.hr kako će po godišnjoj prijavi poreza na dohodak, majke odgojiteljice koje su primale mjesečnu novčanu pomoć, ostvariti i pravo na povrat s osnova poreza i prireza, za svaki mjesec primanja pomoći u iznosu od oko 1340 kuna, čime se mjesečni neto iznos uvećava na oko 4540 kuna, pojašnjavaju u gradskom uredu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aktualni sat Švaljek poručila Bandiću: Prevarili ste građane; Bandić odgovorio: Zlorabite struku i govornicu Slika nije dostupna 3200 umjesto 5600 kn za majke odgajateljice Djecu već ispisuju iz vrtića, a naknada manja od najavljene

No, to će ipak biti moguće samo uz određene uvjete. Ističe se kako je po godišnjoj prijavi poreza na dohodak moguće ostvariti navedeni povrat uplaćenog poreza i prireza, ukoliko osoba ne ostvaruje oporezive primitke iz drugih izvora, nije koristila porezne olakšice, ukoliko nije evidentirana kao uzdržavani član obitelji, odnosno ukoliko udovoljava ostalim poreznim propisima. Naravno, treba naglasiti da je porezni status svake majke odgajateljice individualan, što može utjecati na visinu iznosa povrata sredstava.

Gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao da je iznos na koji odgajatelji mogu računati 5250 kuna mjesečno neto. Premda je opet uspio zbuniti javnost i nije detaljno želio pojasniti računicu ona odgovara zbroju tri prihoda ako se preračunaju na mjesečnu razinu - pomoći za majke odgajateljice od 3200 kuna, 1300 kuna povrata poreza i prireza te 750 kuna od pomoći za novorođenčad.

Naime, Grad daje za treće i svako sljedeće dijete 54 tisuće kuna što se isplaćuje kroz šest godina.

"To su roditelji heroji, danas imati troje, četvero ili petero djece, u situaciji kada se loše živi, nije lako. Ova mala simbolična gesta, da se roditeljima odgajateljima osigura 5250 kuna mjesečno do navršene 15-te godine života djeteta, velika je pomoć za one koji vole i žele imati djecu, a ponekad zbog ekonomskih razloga to ne mogu", poručio je Bandić.

U međuvremenu, u Gradu su odlučili promijeniti odluku koja je u startu bila diskriminatorna prema očevima, ali i posvojiteljima i udomiteljima, pa gradska uprava za sljedeću sjednicu Gradske skupštine, koja bi se trebala održati 20. listopada, šalje izmjenu prema kojoj se konstrukcija majka odgajateljica zamjenjuje s roditelj odgajatelj.

Glavni uvjet za dobivanje novčane pomoći je da je roditelj, koji traži status odgajatelja, nezaposlen te da u kućanstvu živi s najmanje troje djece od kojih najmlađe još uvijek ne ide u osnovnu školu. Za provedbu ove mjere do kraja ove godine Grad Zagreb osigurao je u proračunu 10 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene