451037
451037
451037
451037
451037

Švaljek poručila Bandiću: Prevarili ste građane; Bandić odgovorio: Zlorabite struku i govornicu

  • , 22.09.2016., 12:17
  • Autor:
  • komentara

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u četvrtak na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine da će majke odgajateljice s troje ili više djece primati novčanu pomoć u iznosu od 4050 kuna, ustvrdivši da nikoga nije prevario kada je rekao da će primati novčanu pomoć u iznosu od 5700 kuna, jer se svi iznosi iskazuju u brutu, pa tako i taj iznos.

 
 
 
 
Milan Bandić rekao je da će majke odgajateljice s troje ili više djece primati novčanu pomoć u iznosu od 4050 kuna (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Milan Bandić rekao je da će majke odgajateljice s troje ili više djece primati novčanu pomoć u iznosu od 4050 kuna (Video: Vijesti Nove TV u 14)

Gradonačelnikov je to odgovor na optužbe nestranačke zastupnice Sandre Švaljek da je svjesno doveo u zabludu majke odgajateljice kada im je rekao da će za troje i više djece primati prosječnu neto plaću u iznosu od 5700 kuna, nakon čega se ispostavilo da će im biti isplaćen neto iznos od 3200 kuna, gotovo upola manje od onoga što im je obećano.

U izjavi novinarima nakon aktualca komentirala je da se tek naknadno saznalo da se umjesto neto iznosa radilo o bruto iznosu, odnosno iznosu umanjenom za poreze i doprinose.

Švaljek: Nigdje se nije spomenula riječ bruto, radi se o prevari građana

"Mislim da je odluka bila jasna i eksplicitna i govorila je da će biti isplaćen novčani iznos. Kada se govori o isplati, to je ono što mi očekujemo na našim računima i u džepu. Nigdje se nije spomenula riječ bruto i sigurno majke odgajateljice i roditelji s troje i više djece nisu očekivali da će od tog iznosa biti ustegnuti porezi i doprinosi. Po mom mišljenju radi se o prevari građana", istaknula je Švaljek.

Naglasila je da je pisalo da će se isplatiti novčana pomoć u iznosu prosječne hrvatske neto plaće. "Vrlo je lijepo stajalo neto plaće kod ovog iznosa, isto je trebalo stajati kod iznosa novčane pomoći. Ovako smo svi dovedeni u zabludu", poručila je.

Gradonačelnik joj je odgovorio na aktualnom satu, da ona kao doktorica ekonomskih znanosti zna da se sve iskazuje u brutu, a ne u netu te da sada zlorabi struku i govornicu.

"Nisam ništa krivo obećao, svi statistički podaci izražavaju se u brutu, a ne u netu. Zna uvažena zastupnica da država uzima 2250 kuna za poreze mirovinsko i invalidsko. Zagreb to košta 5500 kuna. Nisam prevario nikoga", kazao je Bandić, dodavši da nije istina da će roditelji dobiti 3200 kuna, već 4050 kuna jer se za treće dijete dobiva 9000 kuna tijekom šest kalendarskih godina u jednakim godišnjim obrocima.

Naglasio je da su dosad zaprimili 1100 zahtjeva za status majke odgajateljice.

Bandić obećao kupnju Startas tensisica za 12.000 vrtićke djece za Božić

HDZ-ova gradska zastupnica Margareta Mađerić predložila je da se za zagrebačku vrtićku djecu za Božić nabave Startas tenisice vukovarskog proizvođača Borovo kako bi se, ustvrdila je, sačuvala radna mjesta u toj firmi.

"Kupit ćemo 'starstasice' svima, ali to neće riješiti problem. Ne možemo iskompenzirati ono što je zadaća Vlade. Problem Borova mora se riješiti sustavno", poručio je Bandić.

Mađerić mu je odgovorila da kupnja 12.000 startasica možda neće trajno riješiti problem Borova, ali će očuvati radna mjesta. "Zagreb ne može riješiti problem, ali može biti predvodnik u rješavanju problema", kazala je.

S obzirom na to da je Skupština na prošloj sjednici u kolovozu donijela odluku o plaćanju premije dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima s mirovinom manjom od 1500 kuna, HSU-ovu gradsku zastupnicu Mariju Kalebotu zanimalo je koliko do danas ima podnesenih zahtjeva.

Bandić je naveo da na tu mjeru ima pravo oko 12.000 umirovljenika te da se u kolovozu prijavilo njih 3700, a riješeno je oko 1800 prijava.

HDZ-ov gradski zastupnik Nenad Viduka predložio je da se istraži zašto u pothodnicima u Novom Zagrebu ne radi niti jedan lift za osobe s invaliditetom, pogotovo na području utrinske tržnice i u Zapruđu.

Bandić je kazao da su prije sedam godina postavili rampe i podijelili ključeve, ali da je "netko pojeo ključeve". Najavio je da će do iduće sjednice Skupštine utvrditi gdje su nestali i zašto se ljudi ne voze liftom. "Ako ih još imaju neka ih stave na svjetlo ili ćemo ponovno morati mijenjati brave", poručio je.

SDP-ovu gradsku zastupnicu Silvu Žele zanimalo je u kojoj su fazi radovi na ulici Rudolfa Kolaka u zagrebačkoj Dubravi, na što je Bandić rekao da je nužno poštivati proceduru, riješiti gradsku dozvolu i imovinsko-pravne odnose. "Produženje Kolakove vezano je s produžetkom Branimirove ulice. Kada se riješe pravno-imovinske stvari onda ćemo to napraviti", najavio je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se