Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mikšić zbog klevete Mesiću dužan 60 tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednički kandidat Boris Mikšić morat će, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog suda, zbog klevete platiti 60 tisuća kuna predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću.

Mikšić je danas proglašen krivim jer je povrijedio čast i ugled predsjednika Republike i tadašnjeg predsjedničkog kandidata kada je u predizbornoj kampanji izjavio da je francuska tajna služba Mesiću kupila vilu na francuskoj rivijeri.

Pročitajte i ovo Donald Trump Tužba za klevetu Sudac upozorio Trumpa: ''Mogli biste biti izbačeni'' Donald Trump - 2 Nastavljeno suđenje Što znači misteriozan detalj na Trumpovoj ruci?

Izjavom na konferenciji za novinare 22. prosinca 2004. Mikšić je Mesića označio kao osobu nedostojnu dužnosti koje obavlja i za koju se ponovno natječe, kazala je obrazlažući presudu sutkinja Andrea Grahovac.

Dodala je da je Mikšić prešao okvire dopuštenog ponašanja, jer su čast i ugled najviše moralne vrijednosti zaštićene Ustavom, pa ne smiju biti povrijeđene čak niti u predizbornoj kampanji.

Činjenicu što je kleveta izrečena na konferenciji za novinare, pa su je prenijeli svi mediji, sutkinja je navela kao otegotnu okolnost te opravdanje za dosuđenu visinu naknade.

Izricanju presude nisu prisustvovali ni Mesić ni Mikšić, čiji je
odvjetnik već najavio žalbu nakon što dobije presudu i obrazloženje.

Predsjednik Republike ranije je najavio da će, ako dobije parnicu, odnosno privatni spor protiv Mikšića, odštetu od 60 tisuća kuna pokloniti Dječjem domu u Nazorovoj ulici.

Zbog iste stvari Mikšić je u veljači ove godine u kaznenom postupku zbog klevete na Općinskom sudu u Samoboru osuđen na dva mjeseca uvjetne zatvorske kazne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene