Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Gašenje požara nije bilo dobro organizirano i izvedeno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gašenje požara na otoku Kornatu nije bilo dobro organizirano i izvedeno, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nakon obilaska Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma i uoči sutrašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnosti na kojoj će biti podneseno izvješće o uzrocima tragedije na Kornatu.

Komentirajući analize o kanistru za benzin koji je, navodno, bilo udaljen od mjesta stradanja i nije eksplodirao, Mesić je rekao da će sutra dobiti podatke iz istrage o nesreći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika materijalna šteta Buktinja u Svetištu Majke Božje Bistričke: Izgorjela dvorana i predavaonica Avioni gase niz požara oko Šibenika - 3 Zasad pod kontrolom Udari groma izazvali nekoliko požara kod Šibenika, gasi ih čak sedam protupožarnih aviona

Riječ je, dodao je, o velikoj tragediji hrvatskog vatrogastva i jednoj od najvećih tragedija Hrvatske.

Kada nam je toliko ljudi poginulo u ratu u jednom danu, to je bila velika tragedija, a kad pogine toliko vatrogasaca, to je samo dokaz da akcija nije bila dobro izvedena i organizirana. Tko je kriv, utvrdit će istraga, rekao je Mesić te napomenuo da je vatrogasna zaštita u Hrvatskoj tijekom turističke sezone bila dobro organizirana te da nismo imali veće materijalne štete ni žrtava, do tragedije na Kornatu.

Pogriješio bih kad bih kritizirao čitavu vatrogasnu službu, ali ne mogu prešutjeti to da netko mora odgovarati zbog tragedije na Kornatu. Oni koji budu krivi, neće moći ostati na svojim pozicijama, rekao je Mesić.

Upitan smatra li da i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin treba odgovarati, Mesić je podsjetio na slučaj bivše ministrice zdravstva Ane Stavljenić Rukavine, čija je ostavka prihvaćena nakon afere s neispravnom opreme tvrtke Baxter koja je za posljedicu imala smrt dijaliziranih bolesnika.

Iako nije imala nikakve krivnje, iz moralnih razloga je podnijela ostavku. Ostavka je dakle, rekao je Mesić, pitanje moralnog čina, a hoće li biti prihvaćena to je pitanje odluke onoga tko o tome odlučuje, rekao je Mesić.

Upitan za njegovo mišljenje o radu Državnog odvjetništva, pohvalio je rad državnog odvjetnika Bajića, ali i ocijenio da stvari na nižim razinama ne idu do kraja. Imamo prevelik broj afera i to nije samo pitanje DO-a, nego i sudstva, istrage i ostalih, rekao je Mesić.

"Policija obavi svoj dio posla, stvar dođe do DO-a, i oni obave svoj dio posla i tu negdje u vertikali dođe do zastoja. Vidite li koliko ima afera u Hrvatskoj, postavlja se pitanje što sada? Dolazi do inflacije afera koje tada nikog ne zanimaju, kao što su Brodosplit, prodaja Dalme, KIM-a, rad financijskih forenzičara koji rade na računima preko kojih je novac curio iz Hrvatske", rekao je Mesić te dodao da građani žele znati dokle se stiglo.

"Možda je sve u redu, ali informacije nema i ja pozivam na davanje informacije", istaknuo je.

Upitan o navodnim "rezanjima" snimke razgovora generala Zagorca s njegovim savjetnikom Sašom Perkovićem, kojom je ona skraćena, Mesić je rekao da ako je preko 30 rezova učinjeno, kao što je aludirano, onda je očito da se nekog štiti, a to treba pitati one koji su rezali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene