Premijer Plenković komentirao je tvrdnje BiH ministra Dragana Mektića da je Hrvatska, odnosno SOA vrbovala vehabije da prenose oružje u BiH kako bi diskreditirali državu BiH i kako bi se opravdale tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Optužbe je odbacio i nazvao ih besmislicama.

Galerija


"Upoznao sam se sa tom viješću dolazeći danas u Neum i moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji. SOA je u međuvremenu dala priopćenje, otklonila i odbacila takve insinuacije.

Vezani članci Sjednica Vlade, ilustracija Plenković: ''Ako se nastavi trend, tijekom vikenda ćemo vidjeti što s mjerama nakon 1. veljače'' U Banskim dvorima se sastali Andrej Plenković i Milorad Dodig Milanović i Plenković odvojeno u Zagrebu razgovarali s Dodikom, posjet izazvao oštre reakcije

Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i u toj borbi surađuje s partnerima. Smatramo da je BiH partner u borbi protiv terorizma. Ovo je kompletna besmislica koju u potpunosti odbacujem. Sva naša suradnja s tijelima u BiH koja se bave ovom temom je redovita", rekao je premijer Plenković i dodao:

"Koliko je znam, naša agencija tražila je od agencije u BiH da se očituje o navodima da dobijemo širu sliku, a što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika, to je još veći nonsens. Oni su tu da sukladno Bečkoj konvenciji rade svoj posao, a nisu tu da se bave bilo čime drugim. Otklanjam obje teze", zaključio je Plenković.

Cijelu situaciju komentirali su i Ranko Ostojić i Miroslav Tuđman. 

"Da sam ja njegovu mjestu onda bi vjerojatno bilo uhićenih osoba koje su to napravile, bili bi izneseni dokazi o tome. Prema tome, od odgovornog ministra možete očekivati da o takvim stvarima ne priča u medijima nego da realizira, odnosno da policija postupi i uhvati one koji su počinitelji. To za jednog ministra apsolutno nije ozbiljno", zaključio je Ostojić. 

"Kad se vidi tko to govori, jedan ministar koji nema nadležnosti nad sigurnosnim, odnosno obavještajnim na koji se poziva, onda je očito da se radi o političkim intrigama koje su bespredmetne", složio se i Miroslav Tuđman. 

Teške optužbe: "Hrvatska je pokušala vrbovati vehabije da prenose oružje". BiH otvorila istragu, reagirala i SOA