Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša reakcija ministarstva

Na pragu su budućnosti, a već se nose s enormnim stresom: "Sve mi to samo daje vjetar u leđa da odem iz Hrvatske"

Lorena Tolić
Lorena Tolić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lorena Tolić Lorena Tolić Foto: DNEVNIK.hr Razina stresa Razina stresa Foto: DNEVNIK.hr Maturanti na Norijadi Maturanti na Norijadi Foto: DNEVNIK.hr Zrinka Ristić Dedić Zrinka Ristić Dedić Foto: DNEVNIK.hr +0 Učenice iz priloga Galerija 1/5 >>
Ova generacija maturanata je pod nevjerojatnim stresom, pokazalo je to istraživanje Instituta za društvena istraživanja. U posljednji tren su sve oko mature doznali i prva su generacija bez Norijade i maturalne večere. Sve ih je to dovelo na rub živaca.

Niti će iskazati svoje veselje na norijadi, niti će otplesati posljednji ples kao oproštaj od ekipe iz razreda u svečanim toaletama. Ova generacija maturanata imala je turbulentnu posljednju godinu. Nakon štrajka, sve se prebacilo online.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr) Izmjene zbog štrajka Objavljen novi kalendar polaganja državne mature: Maturanti će na ispite ići i subotom

„Srcedrapajuće, na žalost otkazana, to jedna od prvih stvari koja nam je oduzeta - norijada. Ne osjećam se baš kao da smo maturanti nego kao da smo učenici koji su u nekom čudnom vorteksu gdje ne znamo šta se dešava“, zabrinuta je učenica iz Zagreba Nika Čavar. Njena kolegica dodaje da joj je žao da ne mogu obilježiti 12 godina školovanja.

A prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja to je sve ostavilo traga na njima. Nedostacima smatraju probleme s tehnologijom, nedostatak objašnjenja i poduke od strane profesora, manjak prave interakcije između učenika i profesora, očekivanje da će učenici puno toga odraditi samostalno i prevelike zahtjeve prema učenicima.

„Razina stresa je vrlo visoka, ono što smo također kroz istraživanje vidjeli je procjena emocionalnog stanja koji učenici trenutno su imali je isto relativno negativna, oni se osjećaju uznemireno, imali su velikih problema da se usredotoče na učenje i na svakodnevne aktivnosti“, objasnila je doktorica znanosti Zrinka Ristić Dedić.

Svima je teško, ali najteže maturantima

Najvišu razinu stresa su dakako imali maturanti. Oni sami nam govore da su prekasno dobili vijesti kada i u kojem obliku će pisati državnu maturu. Učenica Iva Šimundić tako ističe nesigurnost kao najveći problem jer za pripremu imaju svega mjesec dana.

„Ja se nadam da više neće biti nikakvih promjena do kraja i da ćete nas napokon pustiti da u miru učimo bez živčanije“, zamolila je maturantica Lorena Tolić.

Za tu živčanost učenici krive ministarstvo obrazovanja, uočava to i znanstvenica. „Obrazovna vlast nije adekvatno reagirala, nije na vrijeme na neki način raščistila neizvjesnost nego je produžila u nedogled - praktički do današnjeg dana nisu svi aspekti polaganja mature, sad u ovom organizacijskom smislu, sasvim jasni“ zaključila je.

Neki zbog kaosa žele napustiti zemlju

Jedna bi molekularnu biologiju, druga medicinu. Jedna uči u online grupi, druga sama. A nekima se cijela ova situacija, iako postaju članovi društva s pravom glasa, toliko zgadila da će svoju sreću nakon mature potražiti drugdje.

„Sve mi to samo daje vjetar u leđa da odem odavde. Iskreno jako volim našu zemlju, jako volim živjeti u Hrvatskoj, ali jednostavno ne vidim svijetlu budućnost ovdje“, tužna je Lorena.

Maturanti sada imaju sve informacije kada i što pišu, odradili su probu online eseja, imaju online pripreme, i jako malo vremena. A jedino što im preostaje je učiti i kao studenti odraditi svoju maturalnu večeru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene