Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoznanice i za studente

Maturanti se pripremaju za državnu maturu: "Kako se piše, hoćemo li nositi maske, mi ništa ne znamo"

Koronavirus poremetio je planove i rasporede maturantima i studentima. I dok se na neke fakultete od 11. svibnja vraća praktičan rad, maturanti informacije o najvažnijem ispitu školovanja - državnoj maturi - saznaju na kapaljku.

Malo učenja za završne ispite i ocjene, malo za državnu maturu. Tako maturantica Ana provodi dane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SRETNO I PAMETNO! Neslužbena norijada u Zagrebu: Pogledajte kako maturanti na Bundeku slave zadnji dan škole Bernard Kaić i Martina Bolšec Oblak - 5 O popuštanju mjera Epidemiolog objasnio kako se distanca smanjila na 1,5 m: ''Na nekim je mjestima neizvedivo držati razmak''

"Kako se piše matura, koji su datumi s obzirom na epidemiološku situaciju, hoćemo li nositi maske ili rukavice, mi ništa ne znamo", žali se Ana Milković.

Iz Ministarstva poručuju da će uskoro sve biti poznato. Ispiti će se održavati od 8. do 29. lipnja, kada će se polagati obvezni predmeti, a kalendar će predložiti Nacionalni centar za vrednovanje obrazovanja.

"Epidemiolozi su procijenili da su najveći rizik predmeti koje polažu svi - hrvatski jezik, engleski jezik i matematika. Njihov prijedlog je da se razine odvoje, pišu u različite dane. (...) Detaljno će se raspisati sigurnosni protokoli prije, za vrijeme i nakon pisanja ispita“, odgovaraju iz Ministarstva.

Gradivo drugog polugodišta u ispite državne mature neće ulaziti. Kako bi se maturanti pripremili na nove situacije - 12. svibnja pisat će se probni esej iz Hrvatskog jezika.

"Sve više i više maturanata se prijavljuje. I ja ću biti jedna od njih. Zaista želim probati i vidjeti hoće li sve to funkcionirati na online način", govori maturantica Lorena Tolić.

U neizvjesnosti su i studenti, pogotovo stranci, ali i Hrvati iz susjedne BiH. Da bi se vratili na fakultet najprije treba odraditi 14 dana samoizolacije.

"Samoizolacija se ne može odraditi u studentskom domu pa se postavlja pitanje gdje će mnogi studenti odraditi samoizolaciju", kaže Mateo Marušić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Split

Jednako važno je i pitanje prehrane.

"Apelirali smo na izmjenu pravilnika o subvencioniranoj prehrani kako bi omogućili iznošenje hrane i online naručivanje hrane iz studentskih restorana" dodaje Marušić.

Jer iako nastave još nema, od 11. svibnja dio vježbi vraća se u visokoobrazovnim institucijama.

"Mi imamo dosta studenata koji su izvan Rijeke, veliki problem nam predstavlja njihov dolazak tako da razmatramo mogućnost da malo odgodimo te vježbe. Izglednim nam se čini lipanj pa da obavijestimo studente, da organiziraju svoj smještaj", kaže Ivana Marić, prodekanica za nastavu Medicinskog fakulteta u Rijeci.

A ni studentima s ispitima nije lako. Neki kolokviji već su bili online. No koliko god tehnologija olakšava nastavu, toliko i koči studiranje.

"Jako nedostaje interakcija, dugoročno potrebna je kontaktna nastava i svi se nadamo da ćemo ispite moći održavati u normalnim okolnostima u predavaonicama", kaže Tomislav Levak s Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku.

Kada će to biti, čeka se odluka struke i nacionalnog stožera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene