Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasno po zdravlje

Velike vrućine prijete Hrvatskoj, dramatično i u nekim državama Europe te SAD-u: "Zaspao sam na betonu i dobio opekline trećeg stupnja"

Aktualno Galerija Kevin, beskućnik Phoenix Kevin, beskućnik Phoenix Foto: DNEVNIK.hr Vincenzo, gondolaš Vincenzo, gondolaš Foto: DNEVNIK.hr Ekstremne vrućine - 1 Ekstremne vrućine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ekstremne vrućine - 2 Ekstremne vrućine - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ekstremne vrućine - 3 Galerija 1/9 >>
Hrvatskoj i ostatku svijeta prijete velike vrućine. Više od 110 milijuna Amerikanaca je u opasnosti od ekstremnih temperatura. Opasni toplinski alarmi zacrvenili su i Europu. Italija uvodi posebne mjere u čak 16 gradova.

U nedjelju će u Hrvatskoj biti izrazito vruće. Za cijelu zemlju upaljen je žuti meteoalarm, dok je obala u narančastom, osobito riječka i splitska regija što znači da će vrijeme tamo biti opasno.

Najviše temperature u unutrašnjosti očekuju se oko 36 stupnjeva, dok bi u Dalmaciji mogle biti i stupanj-dva više.

Paklene vrućine u SAD-u

Američka Dolina smrti na plus 49 savršeno odgovara nazivu.Ta se pustinja smatra najtoplijim mjestom na planetu.

"Doista se osjećate kao da vam netko sušilo za kosu puše u lice", rekla je Alessia Dempster, turistica.

Pustinjske temperature prelile su se diljem SAD-a. Trećina zemlje je pod toplinskim valom. Upozorenja o opasnoj vrućini obuhvaćaju više od 110 milijuna Amerikanaca.

Pročitajte i ovo Pojačane porezne inspekcije - 4 Otkriveno i koliko je dosad bilo kazni Poreznici u nadzoru na Jadranu: "Neizdavanje računa se ne oprašta, to je kao prolazak na crveno svjetlo na semaforu"

"Nemojte hodati ulicom, posebno usred poslijepodneva. Tada je baš najgore. Posljednje što mi treba je da se onesvijestim", poručio je Stefan, turist.

U Teksasu su klime oborile rekord u potrošnji. Oni koji nemaju ni klimu, ni svoja četiri zida, posebno su ugroženi.

"Zaspao sam na vrućem betonu i cijela mi je lijeva strana dobila opekline trećeg stupnja. Znate, to mi je otvorilo oči", rekao je Kevin, beskućnik.

U Arizoni, koja se već dva tjedna prži na plus 40, mobilni medicinski timovi sve se češće susreću s opeklinama i ozbiljnom dehidracijom.

Europa se prži 

U ekstremnom plusu je i jug Europe. Toplinski val širi se i prema središnjim državama. Španjolska se bori s požarima. Na otoku La Palma evakuirano je oko 500 ljudi.

Pod crvenim upozorenjima zbog ekstremnih vrućina je 16 gradova diljem Italije. Između 11 i 18 sati savjetuje se izbjegavanje direktnog sunca. To znači zdravstveni rizik i za zdrave ljude. Sunce je usijalo turistička žarišta.

"U gondoli je više od 50 stupnjeva. Kad je dotakneš baš zapeče, osjetio sam da zapeče kad je dodirneš. Turisti znaju skočiti od boli kad se naslone", izjavio je Vincenzo, gondolaš.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi u prometu Kilometarske kolone na važnijim pravcima, a temperatura zraka u crvenom: Provjerite stanje na cestama

U ništa manjem problemu nisu ni životinje. Srećom, osvježenje je blizu. Olakšanja nema ni noću jer temperature ne padaju. 

"Mislim da ovdje barem ne patim od vrućine", istaknuo je Carlo Cerese iz Rima.

Olakšanja nema ni noću jer temperature ne padaju. Još više temperature u Europi se očekuju već sljedeći tjedan.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene