Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podjela po spolu

Svaka četvrta osoba ima diplomu, a prednjače žene: Iako uz mali pomak, još uvijek postoje velike razlike u zanimanjima

Aktualno Galerija Žene u obrazovanju, ilustracija - 1 Žene u obrazovanju, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mira Pavlin, umirovljenica Mira Pavlin, umirovljenica Foto: DNEVNIK.hr Žene u obrazovanju, ilustracija - 2 Žene u obrazovanju, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Žene u obrazovanju, ilustracija - 3 Žene u obrazovanju, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zagreb, ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
U radni staž trebale bi ići i godine redovitog studiranja, predložila je to platforma Umirovljenici zajedno Vladi. Kažu kako upravo zbog studiranja, a poslije i traženja posla, mnogi ne mogu ostvariti puni radni staž do 65. godine. I dok se odgovor Vlade tek čeka, zanimljiv podatak pokazao je posljednji Popis stanovništva. Gotovo svaka četvrta osoba u Hrvatskoj ima fakultet, a u tome dominiraju - žene. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Ako u Hrvatskoj razgovarate sa ženom koja ima od 25 do 34 godine - velike su šanse da je visokoobrazovana. Svaka druga Hrvatica u toj dobnoj skupini ima završen fakultet. Muškarci kaskaju, njih je trećina, u dobi od 24 do 35 godina. Na pauzi od učenja za ispite, studentice i same svjedoče brojkama.

"Kad pogledam tu na Savi, više je ženskih katova nego muških, što nam zapravo govori da je više studentica tu kod nas", rekla je studentica socijalnog rada Mirta Repač.

Pročitajte i ovo Bidenovi na plaži, ilustracija - 2 Prije europske turneje Odlukom izazvao salvu kritika pa otišao na odmor: Joe Biden ovog vikenda uživao na plaži

Jednostavno pitanje, složen odgovori - zašto više žena završava fakultet? "Mislim da cure imaju bolju radnu naviku", objasnila je Anđela. Marko je rekao da žene biraju uvijek lakše fakultete pa ih i lakše završavaju. "Iako cure što su na FER-u su iskreno čak po ocjenama bolje od nas muških tako da, to je iznenađujuće", rekao je Matija.

Na stranu rasprava o lakim i teškim fakultetima, podjela na muško-ženska zanimanja kreće od srednje škole, objašnjava sociolog Teo Matković iz Instituta za društvena istraživanja.

"Ako pogledate recimo bilo koju školu iz područja strojarstva ili elektrotehnike, tu djevojaka ne da ih ima malo, nego maltene niti nema", objasnio je. Zato ih je više u gimnazijama s kojih se jedino može na fakultet. Pa se to prelijeva na cjelokupnu sliku. Neke su se stvari, ipak, počele mijenjati.

"Ako pogledamo medicinu, čak i kad gledamo liječnike, ne samo medicinske sestre, ili kad pogledamo pravo, to je područje koje je gotovo također dosta intenzivno feminizirano u međuvremenu", dodao je sociolog.

Pročitajte i ovo Ilustracija kasetne bombe "Kasetne bombe ne bi nikada trebalo koristiti. To znači prekoračiti granicu": Demokrati preispituju Bidenovu odluku

Stavimo li spolove na stranu, danas gotovo svaka četvrta osoba u Hrvatskoj ima diplomu. 2011. godine bilo ih je 16 posto, a ako se ode još dalje u povijest - 1961. je samo 1,8 posto stanovnika imalo završen fakultet.

1965. godine diplomirala je umirovljenica Mira Pavlin, na zagrebačkoj Ekonomiji. Iako je bila u manjini, kaže, nije se tako osjećala. "Mislim, meni nije bilo, a kako su drugi mislili, ne znam. Moralo se ipak biti nekakav dosta dobar đak da bi mogao čovjek nastaviti fakultet", rekla je Mira. Ono što se, puževim korakom mijenja, od 1965. je i dalje aktualno.

"Bilo je više muškaraca tada na pozicijama moći, recimo direktori, neki voditelji", nastavila je. Nije se promijenilo ni to da žene više brinu o kućanstvu, imale diplomu ili ne.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene