Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u petak je na konferenciji za novinare ustvrdila da je u Hrvatskoj proizvodnja mlijeka u prva četiri mjeseca ove godine pala za pet posto te je propalo 1200 malih proizvođača mlijeka, a ovih dana je Belje najavilo otkazivanje ugovora za 600 proizvođača mlijeka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.


Petir je rekla da je o tome izvijestila povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana koji će istražiti cijeli slučaj i provjeriti o kakvim ugovorima je riječ. Pozvala je i luksemburškog ministra poljoprivrede koji predsjeda Vijećem u kojem sjede ministri poljoprivrede, da, kako je rekla, "uputi i hrvatskog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, da donese ciljane, krizne mjere za sektor mljekarstva, koji je doista ugrožen".

Vezani članci Slika nije dostupna Mljekari: Bez potpora nam prijeti kolapas Slika nije dostupna U Saboru na raspravi o mlijeku spomenuli i emisiju Provjereno

"Žalosti me što je reakcija Jakovine u ovom slučaju izostala, jer je Belje, tvrtka-kćer od Agrokora, jednog od najvećih korisnika hrvatskog poljoprivrednog proračuna. Smatram da je nedopustivo da na ovakav način raskida ugovore s malim proizvođačima mlijeka", istaknula je Petir.

Rekla je da su najosjetljiviji sektori mlijeka i raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, koji su i vrlo osjetljivi na razini EU.

"Kad je riječ o raspolaganju s poljoprivrednim zemljištem, napravljena je Studija na razini EU za 13 zemalja koja je pokazala da u Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj dolazi do tzv. otimanja zemljišta od stranih tvrtki koje putem investicijskih fondova, osiguravajućih društava, 'džepnih ugovora' kupuju to zemljište preko posrednika te na taj način mala obiteljska gospodarstva ostaju bez zemljišta", ustvrdila je Petir. Navela je da je u Poljskoj, samo u jednoj regiji, ove godine otuđeno 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"S obzirom da Studija nema pokazatelje za Hrvatsku jer smo nova članica, zatražila sam da se takvi pokazatelji naprave i za Hrvatsku. A, ono što je javna tajna, takve stvari se u Hrvatskoj na žalost već događaju unatoč zabrani koja je na snazi do 2016., a koja govori da se zemlja strancima ne smije prodavati", istaknula je. Ocijenila je da su to teme koje danas dominiraju hrvatskom poljoprivredom gdje vidimo "slabost, izostanak reakcije resornog ministra". Petir je zbog toga Jakovinu pozvala na aktivnost.

"Jer ako se nastavi na ovaj način voditi poljoprivreda gdje lokalno i domaće stanovništvo ostaje bez zemljišta, gdje mladi poljoprivrednici ne vide perspektivu, pa napuštaju selo, to će dovesti do umiranja hrvatskog sela, a ako nema sela i seljaka nema niti hrane, niti suvereniteta, niti čuvanja hrvatskog prostora i to predstavlja smrt ne samo za selo nego i za cijeli jedan narod", istaknula je. Očekuje da Ministarstvo poljoprivrede ozbiljno shvati te poruke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju