Obavijesti Video Pretražite Navigacija
duel u dnevniku nove tv

Ivana Kekin o ukidanju mjere roditelj odgojitelj: "Mogli smo izgraditi 27 vrtića". Selak Raspudić: "Ta djeca će izaći na ulicu"

Aktualno Galerija Marija Selak Raspudić i Ivana Kekin Marija Selak Raspudić i Ivana Kekin Foto: Dnevnik Nove TV Marija Selak Raspudić, Ivana Kekin i Mislav Bago Marija Selak Raspudić, Ivana Kekin i Mislav Bago Foto: Dnevnik Nove TV Marija Selak Raspudić - 1 Marija Selak Raspudić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marija Selak Raspudić - 2 Marija Selak Raspudić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ivana Kekin - 1 Galerija 1/8 >>
Smanjili su mjeru roditelj odgojitelj pa srezali i naknade za novorođenu djecu. Iz Grada Zagreba kažu da te mjere ionako nisu davale demografske rezultate, a plan im je fokusirati se na vrtiće.

Je li to nepotrebna i promašena ušteda na djeci, ili kvalitetan potez gradske vlasti te kakve će posljedice izazvati?

Pročitajte i ovo Marin Miletić Nesuglasice presudile Nakon raskola u Mostu internetom se širi Miletićeva objava stara nekoliko mjeseci Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro"

Na ta su pitanja odgovorile Mislavu Bagi saborske zastupnice Marija Selak Raspudić iz MOST-a i Ivana Kekin iz stranke Možemo!.

Bago je pitao Ivanu Kekin "zašto baš odmah na trudnice", zašto smanjuju naknade za novorođenčad.

"Vidim da ste i vi to krivo uhvatili. Taj iznos se ne reže, ne ukida i ne mijenja. Dapače, mi povećavamo iznos za svako prvorođeno dijete i to za 40 posto. Svako iduće dijete je izjednačeno s tim iznosom. Smatramo da svaka beba u Zagreba treba imati istu materijalnu pomoć", rekla je i dodala da će i treće dijete dobiti 2500 kuna. "Time smo umanjili nepravednost sustava", dodala je. Isti dio novaca je u proračunu kao što je i bio, rekla je.

Raspudić je rekla da kada roditelji dobiju novo, treće dijete - treba potpuno reorganizirati život. Obitelji koje idu prema trećem djetetu treba dodatno stimulirati, dodala je.

Zatim je Ivana Kekin objasnila da je cilj bio povećati broj živorođene djece. "Potpuno nam je svejedno hoće li to biti prvorođeno, drugorođeno ili trećerođeno dijete. Ove demografske politike koje je provodila bivša vlast, pokazalo se da su u tome neuspješne. To nije čudo jer je velik dio novca ulagan u malu skupinu ljudi", rekla je.

Isti iznos novaca je u proračunu predviđen, kao i u prethodnoj vlasti. 

Roditelj odgojitelj

Mjera roditelj odgojitelj se ukida, a 5423 vrtićke djece ostat će bez te mjere. "Ta djeca će izaći na ulicu, odnosno njihove majke su nezapošljive osim ako ne žele djecu ostaviti na ulici", rekla je Selak Raspudić.

"Mi prepoznajemo da jedan dio korisnika je u većem riziku od siromaštva", rekla je Kekin za mjeru roditelj odgojitelj. Očekujemo da će se dio žena nakon toga zaposliti, objasnila je. Radi se oko 5000 obitelji.

Ta je mjera iznosila 1,8 milijardi kuna. "Mogli smo izgraditi 27 vrtića", rekla je Kekin i navela nekoliko negativnih posljedica mjere.

Raspudić je rekla Kekin da je očekuje da će u prvoj godini nakon ukidanja mjere napraviti sedam vrtića. Vi ste u cijelom razdoblju najavili šest vrtića", dodala je.  "Ovo nije pitanje treba li netko koristiti mjeru, već da žene trebaju imati izbor", dodala je.

"U narednom periodu ćete čuti sve o pritisku na vrtiće, o tome kako ćemo smanjiti pritisak na radni sustav i kako ćemo pomoći oko socijalnog statusa obitelji koje su ugrožene", zaključila je Kekin.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene