Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentirao aktualne teme

Plenković: "Milanović šalje dosadna i nebitna priopćenja. Kakva politizacija? Meni taj sastanak djeluje normalno"

U središnjici HDZ-a održala se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a putem video linka nakon čega Plenković daje izjave i odgovara na pitanja novinara.

Plenković kaže da su se osvrnuli na zbivanja u protekla dva tjedna. Kao što su pitanje povjerenja ministru Mariću i konferencija u Glasgowu.

Komentirao je presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media.

"Donijeli smo zajedničku odluku nakon što smo konzultirali naše pravne zastupnike, odvjetnike, tražili stručno mišljenje bivše predsjednice Ustavnog suda, da HDZ neće koristiti mogućnost da ide pred Ustavni sud. Procijenili smo da to nije potrebno i s te strane je ta priča za nas stavljena ad acta", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Je li se moglo više? Plenković tvrdi da je Vlada učinila sve što je mogla, ali evo samo nekoliko primjera da to nije točno: "Draga Vlado..."

Premijer je za sutra najavio Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za nacionalnu obranu. Čvrsti stav Vlade i HDZ-a je da je vojska izrazito važna za nas, dodao je.

"Očekujemo kvalitetnu raspravu", rekao je.

O sastanku sa vojnim zapovjednicima: "Najavio sam u četvrtak na Vladi ovaj sastanak"

Plenkovića se jutros sastao i s vojnim zapovjednicima. Na sastanku su sudjelovali i ministri Mario Banožić, Davor Božinović, Gordan Grlić-Radman te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Mario Banožić Komentar Saše Vejnovića Opušak traži opoziv Psihijatrijskog Slučaja, čeka se reakcija Puzajućeg Državnog Udava

O sastanku se oglasio i predsjednik Zoran Milanović, koji je poručio da je premijer "organizirao HDZ-ov stranački sastanak s vojnim vrhom i otišao najdalje do sada u nedopustivoj politizaciji Hrvatske vojske". Novinari su tražili Plenkovića da komentira predsjednikovu izjavu.

"Suvišno, dosadno priopćenje kao uvijek. Najavio sam u četvrtak na Vladi ovaj sastanak. S obzirom da je tema vojske sad u fokusu htio sam da se zajedno pripremimo za sastanak sutra", rekao je Plenković.

"Krajnje nebitno priopćenje. Kakva politizacija? Jandroković je tamo bio u svojstvu predsjednika Sabora", rekao je te dodao kako tu ne vidi nikakav problem. 

"Hoće li Milanović imat 2, 3 ili 150 sastanaka sa zapovjednicima, ja tu ništa ne mogu", rekao je Plenković i dodao "meni taj sastanak članovima vojnog vrha s članovima vlade djeluje normalno. Tu su bila dva bivša ministra obrane, Božinović i Krstičević, tu je bio i Tomo Medved. Sve te nekakve izvedenice što se nekom čini, ja bi poludio dosad da se osvrćem na to".

"Banožić na press konferenciji sigurno nije kritizirao prvi mandat moje Vlade, nego je govorio o višegodišnjem kontekstu, to nije imalo veze s onim što je radio Damir Krstičević", rekao je Plenković.

"Mi imamo obaveze kao članica NATO-a, radit ćemo i dalje. Nema tu nečeg što bi se moglo interpretirati tako. Nije to bila ni sadržaj ni misao toga što je bilo na sastanku, to nije njegov stav", rekao je premijer.

O epidemiji

Komentirao je i epidemiološku situaciju te još jednom pozvao sve na cijepljenje. Komentirao je one koji se opiru mjerama. 

"Otpor? Gledajte, ja čitam kao i vi ovo što neki zastupnici zazivaju... ako je netko imao senzibiliteta za ono što hrvatski narod može i treba prihvatiti, imali smo mi. Mi smo sada u situaciji kao i druge zemlje, u jeku četvrtog vala. Ja sam bio s ministrom Berošem u Dubravi, svi oni koji pretendiraju da je to karijes ili gripa, neka samo 15 sekundi pogledaju pacijente na respiratoru, na intenzivnoj, oni se doslovno bore za svaki udah", rekao je.

"To je bolest koja će uskoro uzeti 10.000 života u Hrvatskoj, da su oni tog svjesni ne bi tako govorili, možda bi promislili i dali svoj doprinos zajedničkoj borbi protiv COVIDA-19. To su loši, ignorantski stavovi. Kod ogromnog broja naših sugrađana to ne prolazi", rekao je.

"Ja sam uvjeren da većina ljudi shvaća o čemu se radi. Vidjeli ste da se ponovo dinamiziralo cijepljenje. Mi smo od lipnja išli puževim korakom, sad se to malo ubrzava. Nema druge nego se cijepiti", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene