Obavijesti Pretražite Navigacija

Margetić se ne osjeća krivim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski slobodni novinar Domagoj Margetić, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog objave imena zaštićenih svjedoka optužio za nepoštivanje suda, izjavio je u petak pred tim sudom da se ne osjeća krivim.

"Časni sude, ne osjećam se krivim", izjasnio se Margetić po jednoj i jedinoj točki optužnice.

Pročitajte i ovo Arman Soldin veliki gubitak Novinar rođen u BiH poginuo u raketnom napadu blizu Bahmuta: "Njegova smrt užasan je podsjetnik na rizike i opasnosti" Evan Gershkovich Protest iz SAD-a Bura zbog američkog novinara uhićenog pod optužbom za špijunažu: "Rusija krši međunarodno pravo"

ICTY Margetiću stavlja na teret objavu popisa 102 zaštićena svjedoka između 7. srpnja i 2. kolovoza na svojoj internetskoj stranici
www.domagojmargetic.com. Radi se o osobama koje su svjedočile u predmetu Haškog suda protiv Tihomira Blaškića.

Sudac je nakon Margetićeva izjašnjavanja odlučio zakazati suđenje koje bi se trebalo održati sredinom studenog. Hrvatskog novinara je pred ICTY-em u petak, po odluci Tajništva suda, predstavljala odvjetnica Dijana Tomašegović Tomić, no Margetić je rekao da je svoju obranu dogovorio s odvjetnikom Veljkom Miljevićem.

Tužiteljstvo i obrana, objasnio je sudac, izvest će svoje dokaze isti dan i suđenje će trajati samo taj jedan dan.

Margetić je zbog odbijanja da preuzme nalog Haškog suda kojim mu se zabranjuje objava popisa zaštićenih svjedoka proveo više od mjesec dana u pritvoru, zbog čega je 33 dana štrajkao glađu. Na upit o svom zdravstvenom stanju, Margetić je sucu objasnio sve posljedice štrajka glađu, ali je rekao da će, "iako polupokretan, moći doći na suđenje".

Njegov odvjetnik, koji je vodio slučaj nepoštivanja suda u predmetu ICTY-a protiv Markice Rebića, ocijenio je početkom rujna da će za postupak biti odlučujuća činjenica da je popis proglašen tajnim tek 22. kolovoza, dakle puno kasnije nego li ga je Margetić objavio. Izrazio je uvjerenost da je to "dobar razlog za prigovor na optužnicu".

Ukoliko ga se proglasi krivim, Margetić bi mogao dobiti maksimalnu kaznu do sedam godina zatvora te novčanu kaznu do 100.000 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene