Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima svega osim ljudi

Manjak radnika postaje sve veći problem: "Što se tiče naše struke, nezaposlenih u Hrvatskoj nema"

Aktualno Galerija Manjak radnika: Ilustracija - 1 Manjak radnika: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Manjak radnika: Ilustracija - 2 Manjak radnika: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Manjak radnika: Ilustracija - 3 Manjak radnika: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Manjak radnika: Ilustracija - 4 Manjak radnika: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Manjak radnika: Ilustracija - 5 Galerija 1/8 >>
Za razvoj svakog posla ključni su radnici, kojih na našem tržištu itekako manjka, a u nekim je sektorima taj manjak postao velik problem. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Od kolača do slanih poslastica – imaju sve što treba za catering. No počinje im nedostajati radnika. Traže njih šest, najviše konobara. Plaće su rasle, ali konobari radije odlaze u inozemstvo ili rade sezonu na moru.

"Oglas se vrti sad već drugi tjedan, ali još se nitko nije javio", rekao je ugostitelj Jurica Protić i dodao: "Što se tiče naše struke, nezaposlenih u Hrvatskoj nema. Tko želi raditi i tko je kvalitetan, sigurno će naći posao."

Pročitajte i ovo Ilegalno naselje kod Benkovca: Ilustracija - 8 Lijepa Naša Uvezli radnike s Filipina i Nepala pa ih ilegalno smjestili u kontejnersko naselje: "Mogu staviti što hoću, je l' me razumijete?"

Ne traže se samo konobari. Na burzi rada slobodno je ukupno 28.000 radnih mjesta. S druge strane, nezaposleno je 118 tisuća ljudi, ali taj broj pada. Do kraja mjeseca mogli bismo doći do najmanjeg broja nezaposlenih u povijesti. Zašto nezaposleni ne popunjavaju radna mjesta, objasnio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar.

"To može biti stručna sprema, može biti privremena nesposobnost za rad, ali mi ih želimo što više uključiti u tržište rada. Recimo, za potrebe turističke sezone obavili smo Dane poslova u turizmu", rekao je.

Pročitajte i ovo Štrajk u Velikoj Britaniji Pola milijuna radnika Velika Bitanija u najvećem jednodnevnom štrajku u desetljeću: Ne rade škole, državne službe, dio javnog prijevoza...

Oko 20 posto nezaposlenih prima naknadu. Ona u prosjeku iznosi 370 eura i traje 15 mjeseci. Ukupno je na nju prošle godine potrošeno 820 milijuna kuna.

"Možemo reći da je to ipak vezano i za njihovu aktivnost u traženju posla i prihvaćanje aktivnosti HZZ-a. U protekloj je godini oko 10.000 osoba izbrisano iz naše evidencije", rekao je Lončar.

Radnika fali i u građevini

Pretraživanjem burze teško će se naći građevinara jer nema dovoljno kvalificiranih radnika.

"U školama se sve manje i manje upisuju strukovni predmeti. S druge strane, hrvatska radna snaga je otišla. Investitori ne mogu naći izvođača. Kada ga nađu, period koji bi trebao trajati šest mjeseci traje i do godinu dana", rekao je magistar građevine Ilija Šola.

Pročitajte i ovo Strani radnici: Ilustracija - 1 POSLA IMA PREKO GLAVE U Hrvatsku su došli turistički pa ostali ovdje živjeti: ''Dobio sam ponudu za posao i odlučio ostati, a i zaljubio sam se"

Zbog toga se radnici i uvoze, a na jednom projektu radi nekoliko njih s Kosova, među njima i Driljon.

"Ja sam ovdje već dugo. Četiri ili pet godina radim po cijeloj Hrvatskoj, od Slavonskog Broda do Dubrovnika i Rijeke", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno

Dio problema može se riješiti uvozom radnika, upisivanjem više đaka u škole za struku u kojoj nedostaje radnika. Međutim, probleme stvara i teško popravljiva demografska slika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene