Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iz ministarstva optimistični

Tko će ih graditi? Vrtići bi mogli zjapiti prazni kao i dječji parkovi, radnika u građevini sve je manje

Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr)
Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Danijela Birtić (Foto: Dnevnik.hr) Danijela Birtić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Ćurić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Novim demografskim mjerama koje uvode ministarstva nastoji se zadržati mlade, ali i vratiti one koji su napustili Hrvatsku. Tako, najavljena je izgradnja i obnova vrtića u ruralnim sredinama.

Problem je u tome što je radnika u građevini sve manje pa je pitanje hoće li europski novac uopće biti potrošen. Jedna od onih koji su imali problema s pronalaskom posla je i majka dvoje djece Danijela Birtić iz Gorjana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Država se osigurala Sud blokirao vinariju bivšeg ministra poljoprivede, dok traje istraga zabranjuje mu se prodaja Optužnice - 2 Prvi put u Hrvatskoj povijesti Uskok optužio četiri bivša ministra za udruženi pothvat: Dnevnik Nove TV donosi detalje

"Nisam mogla tražiti posao jer nemam gdje ostaviti dijete", kaže Danijela.

S istim problemom susreću se i mnoge majke u drugim ruralnim sredinama, ali tome je, po riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, čini se došao kraj.

"Vi pravite djecu, a mi ćemo praviti infrastrukturu i sve ostalo što treba", poručio je ministar Tolušić.

Jedan od 200 vrtića koje Ministarstvo poljoprivrede otvara u ruralnim sredinama bit će i u Gorjanima, mještani su u čudu. Neki od njih kažu da ne znaju čemu sve to jer mladih nema. Tako,  Zlatko kaže da ne zna što je u selu više potrebno, mladih nema, a ostalo je tek malo stanovnika.

Upitno je hoće li ti vrtići biti izgrađeni u roku jer građevinski sektor u Hrvatskoj bilježi najveći nedostatak radne snage. Mnogi su otišli za boljom zaradom, a novi se ne obrazuju. Direktor građevinske tvrtke Josip Čurić smatra da država godinama ne ulaže u obrazovanje deficitarnih zanimanja.

"Doslovno smo u situaciji da moramo odbijati poslove kad ih nemamo s kime završiti.
Mi da u ovom trenutku imamo još 30 radnika, imali bi im što dati raditi. Kvalitetan zidar može imat tisuću eura plaću u Hrvatskoj", kaže Čurić.

Iz ministarstva su optimistični i misle da će se vrtići izgraditi i da neće biti prazni kao dječji parkovi.

"Praksa pojedinih zemalja, mogu reći zemalja koje su prije pristupile u EU, pokazuju da se domicilna populacija vraća čak do 50 posto", kaže pročelnik ministrice za demograiju i mlade Ivica Bošnjak.

"Još uvijek imamo značajan broj umrlih od rođenih, značajan broj iseljenih od doseljenih", kaže demograf Dražen Živić.

Kako bi se pozitivni trendovi vratili, danas je održana prva konferencija na temu doprinosa demografskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema i to u srcu Slavonije gdje je zabilježen najveći odlazak mladih u inozemstvo.

"Imali smo ozbiljne padove u broju novorođene djece, i broj djece upisane u 1. razred OŠ, no čini mi se da je to dno iza nas", kaže gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Gradovi i županije građanima pomažu brojnim demografskim mjerama kako bi se smanjila stopa iseljavanja iz Hrvatske.

"Mi želimo stvoriti pretpostavke za povratak onih koji su iselili, a isto tako i ostanak mladih", poručuje Bošnjak.

Aktualno Hoće li hrvatski poslodavci po radnike morati u - Iran i Indiju? +0 Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Hoće li hrvatski poslodavci po radnike morati u - Iran i Indiju? 1/1 >>

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene