Novim demografskim mjerama koje uvode ministarstva nastoji se zadržati mlade, ali i vratiti one koji su napustili Hrvatsku. Tako, najavljena je izgradnja i obnova vrtića u ruralnim sredinama.

Galerija Danijela Birtić (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) +0 Josip Ćurić (Foto: Dnevnik.hr)

Problem je u tome što je radnika u građevini sve manje pa je pitanje hoće li europski novac uopće biti potrošen. Jedna od onih koji su imali problema s pronalaskom posla je i majka dvoje djece Danijela Birtić iz Gorjana.

Vezani članci Majka s djetetom, ilustracija Borba za budućnost Hrvatske: Sali po djetetu daju 60 tisuća kuna, Umag ima besplatan vrtić, a veliki slavonski grad otišao je i korak dalje Nataša Novaković Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića i Tolušića: "Nemamo nadležnost ispitivanja političkog kadroviranja"

"Nisam mogla tražiti posao jer nemam gdje ostaviti dijete", kaže Danijela.

S istim problemom susreću se i mnoge majke u drugim ruralnim sredinama, ali tome je, po riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, čini se došao kraj.

"Vi pravite djecu, a mi ćemo praviti infrastrukturu i sve ostalo što treba", poručio je ministar Tolušić.

Jedan od 200 vrtića koje Ministarstvo poljoprivrede otvara u ruralnim sredinama bit će i u Gorjanima, mještani su u čudu. Neki od njih kažu da ne znaju čemu sve to jer mladih nema. Tako,  Zlatko kaže da ne zna što je u selu više potrebno, mladih nema, a ostalo je tek malo stanovnika.

Upitno je hoće li ti vrtići biti izgrađeni u roku jer građevinski sektor u Hrvatskoj bilježi najveći nedostatak radne snage. Mnogi su otišli za boljom zaradom, a novi se ne obrazuju. Direktor građevinske tvrtke Josip Čurić smatra da država godinama ne ulaže u obrazovanje deficitarnih zanimanja.

"Doslovno smo u situaciji da moramo odbijati poslove kad ih nemamo s kime završiti.
Mi da u ovom trenutku imamo još 30 radnika, imali bi im što dati raditi. Kvalitetan zidar može imat tisuću eura plaću u Hrvatskoj", kaže Čurić.

Iz ministarstva su optimistični i misle da će se vrtići izgraditi i da neće biti prazni kao dječji parkovi.

"Praksa pojedinih zemalja, mogu reći zemalja koje su prije pristupile u EU, pokazuju da se domicilna populacija vraća čak do 50 posto", kaže pročelnik ministrice za demograiju i mlade Ivica Bošnjak.

"Još uvijek imamo značajan broj umrlih od rođenih, značajan broj iseljenih od doseljenih", kaže demograf Dražen Živić.

Kako bi se pozitivni trendovi vratili, danas je održana prva konferencija na temu doprinosa demografskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema i to u srcu Slavonije gdje je zabilježen najveći odlazak mladih u inozemstvo.

"Imali smo ozbiljne padove u broju novorođene djece, i broj djece upisane u 1. razred OŠ, no čini mi se da je to dno iza nas", kaže gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Gradovi i županije građanima pomažu brojnim demografskim mjerama kako bi se smanjila stopa iseljavanja iz Hrvatske.

"Mi želimo stvoriti pretpostavke za povratak onih koji su iselili, a isto tako i ostanak mladih", poručuje Bošnjak.

Hoće li hrvatski poslodavci po radnike morati u - Iran i Indiju? +0 Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju