Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prilika, ali i zamka

Kroničan nedostatak radnika prilika je za studente, ali postoji jedan problem: "Moraju paziti na matematiku..."

Aktualno Galerija Studentski poslovi - 4 Studentski poslovi - 4 Foto: DNEVNIK.hr Studentski poslovi - 3 Studentski poslovi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Studentski poslovi - 2 Studentski poslovi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Studentski poslovi - 1 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj postoji velika potražnja za radnicima. Samo u turizmu nedostaje oko 15.000 radnika. Poslodavci na zavodima za zapošljavanje svaki dan nude na stotine radnih mjesta, a zaposlenike pokušavaju naći i među studentima.

Potraga za radnom snagom pred sezonu zahuktala se i među studentima. Najveći broj radnika traži se u turizmu, ugostiteljstvu i trgovini.

"To su konobari, serviseri, šankeri, hostesiranje, spasioci, razno čišćenje, i imamo jako puno administrativnih kao dijeljenje letaka, uplatnica, naplata parkinga", rekla je Tina Škuflić, voditeljica Studentskog servisa u Puli.

Minimalna satnica i ove je godine porasla pa iznosi 29 kuna i 30 lipa. No, studenti u Hrvatskoj u prosjeku zarađuju više – od 35 do 45 kuna po satu. No, moraju paziti na matematiku. Zarade li više od 15.000 kuna na godinu, roditelji gube poreznu olakšicu svoje dijete kao uzdržavanog člana.

Pročitajte i ovo Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 2 slavlje diljem zemlje FOTO/VIDEO Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu: Kraljevska obitelj na balkonu Buckinghamske palače pratila vojnu paradu

Pročitajte i ovo Vladimir Putin njegov stisak je jak, ali... Procurili detalji povjerljivog izvješća: Putin se u travnju liječio od uznapredovalog raka, u ožujku su ga pokušali ubiti...

Ograničenje je to koji bi se trebao povećati, smatraju studenti, jer njihova se minimalna satnica povećala, a prag godinama ostao isti. Iznad tog iznosa je neoporezivo, dok god student zaradi manje od 63.000 kuna.

"Kada prijeđeš iznos od 63.000, plaćaju porez od 20 posto plus prirez koji ovisi o gradu kojem gradu", rekao je Mijo Geljić, voditelj Student servisa u Zagreb.

U gradovima na obali na dnevnoj bazi je više od 30 novih oglasa. No, teško da će se do početka sezone popuniti sva prazna radna mjesta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene