Iz Njemačke stiže vijest kako njihova vlada pokreće program za privlačenje stranih radnika, a ciljaju baš na područje Balkana. Loše je to za domaće poslodavce kojima i ove godine nedostaje domaćih radnika. U manje od dva mjeseca uvezli su već 10 tisuća stranaca.

Galerija


Diwakar Bogati, 23-godišnji Nepalac, bere rajčice u Svetoj Nedelji kako bi mogao novac koji prima redovito slati obitelji.

Vezani članci Ana Malbaša i Slaven Hojski - 3 Gotovo četvrtina lista ima previše muškaraca, ali ima i onih s previše žena: "Objavit ćemo popis i onda to ide na Prekršajni sud" Indijci u Podravini (Foto: ePodravina.hr/Ivan Balija) - 5 Trideset Indijaca pronašlo posao i novi dom u Podravini: "Želio sam pokazati svoje vještine, došao sam zaraditi"

"U Nepalu za isti posao dobijemo upola manje novca. Što se u Hrvatskoj plaća 1000 eura, u Nepalu bi bilo 500. Ali dobar mi je i stil života u Hrvatskoj, igramo nogomet", kaže Bogati.

Uvjeti rada ipak nisu dovoljno dobri domaćim radnicima pa će ugostitelj iz Brela i za ovu sezonu pokušati uvesti radnike jer s domaćima nema sreće.

Radnik, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Diwakar Bogati, Nepal Foto: DNEVNIK.hr

Ugostitelj Irfan Sefulaj smatra da razlog tome leži u tome kako im sezona nije dovoljna. Pojašnjava: "Oni traže malo duži period, a u ovo doba baš i nema posla."

Zbog jezične barijere, građevinari radije uvoze radnike iz susjedstva poput Kosovara.

Poduzetnici ove godine mogu zaposliti više od 103 tisuće stranaca. S druge strane, na zavodu je 130 tisuća nezaposlenih. Kraj tolikog broja, poslodavci ne mogu naći konobare, prodavače, kuhare, čistače, vozače, bravare koji su najtraženija zanimanja.

"Problem je taj što se radi o uglavnom ljudima koji su davno ispali s tržišta rada. To su dugotrajno nezaposleni koji nemaju kvalifikacije i uvjete koji su danas potrebni na tržištu rada"; objasnila je Amira Ribić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Građevinari se žale i kako dozvole za rad čekaju i po 2 mjeseca, a posao najčešće moraju završiti za 9 mjeseci.

"Tridesetak posto vremena roka vi potrošite na dozvolu i to dovodi u pitanje realizaciju projekta u ugovorenim rokovima", komentirao je Dragutin Kamenski, direktor građevinske tvrtke.

Vlada još brusi novi zakon za lakše i brže zapošljavanje stranaca, no isto radi i Njemačka koja pak odvlači domaće radnike.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr