Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček uhvaćen je kako govori neistinu u aferi sa satovima premijera Ive Sanadera. Maček je, naime, prošli tjedan izjavio kako u Vladi nisu pronašli nijedan protokolarni dar iz vremena premijera Ivice Račana. No, domaćica Vlade, Diana Piškor, potvrdila je za Globus da je u Vladi sačuvano 30-ak darova koje je kao premijer dobio Račan.


Neki od tih darova, poput servisa za kavu koji je darovao češki premijer i porculanske vaze mađarskoga premijera, izloženi su u Vladinim salonima, što je Maček morao znati, no on je, štoviše, više puta ponovio da 'nema ni jednog dara' iz vremena premijera Račana.

Vezani članci Slika nije dostupna HDZ prvi put ove godine ima 'čiste' financije Slika nije dostupna Hebrang lagao cijelom narodu i prošao bez sankcija

Time je skretao razgovor s teme o Sanaderovim skupocjenim satovima na sporednu temu o tome kako se pohranjuju darovi koje prima premijer. Kada smo ga danas suočili s činjenicom da nije govorio istinu, Maček nam je uzvratio novom: "Ja sam vrlo jasno rekao da od Račanovih darova nije bilo kataloga, da uopće nije vođena evidencija te da je na popisu bilo nula darova".

"No, imamo evidenciju što je i kome poklonio, pa se jasno vidi koliko nedostaje darova dobivenih zauzvrat. Za razliku od njega, mi smo ustrojili i poseban prostor, i fotografije, i kataloge i sistematizaciju za više od tisuću darova premijeru Sanaderu u tri godine", dodao je. 

No, ranije je Maček izjavio da nema ni darova, niti popisa darova. Krešimir Macan, stručnjak za komunikacije koji je radio za bivšega premijera Račana, a danas je u agenciji Madison consulting, kaže kako 'Maček laže čim zine', ali mu to prolazi jer ga mediji, a ni oporba, zbog toga ne prozivaju. 

"U svakoj normalnoj zemlji u kojoj postoji sloboda medija on bi odavno izgubio posao, ali u Hrvatskoj on ima medije koji mu neće reći da laže i ima oporbu u kojoj ga jedino Vesna Škare-Ožbolt naziva lažovom, dok ga Vesna Pusić, primjerice, čak hvali kao superglasnogovornika. Jedno od osnovnih pravila u našem poslu jest: nikad ne laži. Ne moraš uvijek reći cijelu istinu, ali ne smiješ lagati", izjavio je Macan.

Glasnogovornik Vlade premijera Sanadera i prije je operirao neistinama: uoči izbijanja afere Verona, primjerice, tvrdio je čak da premijer onamo nije niti putovao. Bivša glasnogovornica Vlade, Aleksandra Kolarić, slučaj je željela komentirati samo načelno. 

"Vjerodostojnost je ključna valuta za svakog glasnogovornika. Osoba na toj dužnosti trebala bi biti vjerodostojna i zbog sebe, ali i zbog organizacije koju zastupa", smatra Kolarić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju