Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo tko je predao potpise

Koliko broj potpisa govori o izgledima na izborima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izborna promidžba počinje 9. prosinca u ponoć.

Potpise su do sada predali Milan Kujundžić, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović.

Pročitajte i ovo Glasanje na parlamentarnim izborima Velik odaziv Objavljeni novi podaci: Ovi su gradovi rekorderi po izlaznosti Ilustracija Mala škola izbora Tko utvrđuje i objavljuje rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor?

Broj potpisa apsolutno nam ništa ne govori. I prijašnjih predsjedničkih izbora je Andrija Hebrang prikupio najveći broj potpisa građana pa nije ušao niti u drugi krug. Svi oni koji su potpisali ne moraju u konačnici i dati glas tom kandidatu. Tako da su ti potpisi više nekako motivacijski za same kandidate. Pozvali su građane da izađu na izbore i daju svoj glas za najboljeg kandidata. Voljeli bi, kažu, i da službena kampanja protekne u nadmetanju programima ne udarcima ispod pojasa. S obzirom na pretkampanju to je teško za povjerovati!

Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić svoje su programe predstavili, a Ivo Josipović svoj će u ponedjeljak.

Sa Zdravkom Čufar Šarić, potpredsjednicom Državnog izbornog povjerenstva, razgovarala je za Dnevnik Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Potpisi se predaju do ponoći. Kakva je procedura dalje?

Kada se prikupe svi potpisi, DIP kreće s provjerom dokumenata koji su priloženi uz kandidaturu. I slaže se lista kandidata za predsjednika RH koja će biti objavljena u ponedjeljak 8. prosinca. Izborna promidžba počinje 9. prosinca u ponoć.

FOTO Grabar Kitarović predala potpise

Koja bi bila vaša poruka kandidatima?


Poruka je da se korektno ponašaju u političkim nadmetanjima kako problema ne bi imali oni, a niti DIP sa raznim prigovorima.

Hrvatin: tko želi predati kandidaturu za predsjednika mora u Sabor ući do ponoći

U subotu u ponoć istječe rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore i do tada svaki potencijalni kandidat s prikupljenim potpisima potpore mora fizički ući u zgradu Hrvatskoga sabora u kojoj kandidature zaprima Državno izborno povjerenstvo (DIP).

'DIP radi do 24 sata i tko do tada uđe u zgradu Sabora može predati kandidaturu', rekao je u subotu predsjednik DIP-a Branko Hrvatin novinarima u Saboru.

Pojašnjava da fizički prijem prikupljenih potpisa može uslijediti i nakon ponoći, 'ali potencijalni kandidat u zgradu mora ući do 24 sata'.

Slijedi provjera potpisa za koju DIP ima 48 sati, a Hrvatin očekuje da će DIP listu predsjedničkih kandidata objaviti u ponedjeljak kako bi u ponoć s ponedjeljka na utorak (8. na 9. prosinca), mogla početi službena kampanja za predsjedničke izbore.

Hrvatin objašnjava da će se provjeravati potpisi do potrebnih deset tisuća "uz dodatnu marginu", odnosno oko 11,5 tisuća potpisa potpore za svakoga od kandidata.

Ivan Rude nije prikupio 10.000 potpisa za predsjedničku kandidaturu

Ivan Rude objavio je u subotu predvečer kako nije uspio prikupiti potrebnih 10.000 potpisa građana za svoju kandidaturu na predstojećim izborima za predsjednika Republike Hrvatske.

"Zahvaljujem svima koji su mi dali podršku. Žao mi je, ali nismo skupili dovoljno potpisa. Nije da fali puno, ali ih nemamo dovoljno", izjavio je Rude novinarima.

Kazao je kako su podatci s terena govorili da potpisa ima dovoljno, no ističe da je bio limitiran potrebnom infrastrukturom i kratkoćom rokova za prikupljanje potpisa budući da je sve, kako smatra, posloženo u korist velikih i moćnih struktura.

Rude ipak najavljuje nastavak borbe, rekavši kako se hrvatski narod budi, kako je shvatio da je okovan lancima određenih centara moći te da će imati snagu sebi stvoriti sigurnu budućnost stabilne države, koja nije u vlasništvu lažnih elita.

"Ovo je samo jedan prividno gubitak, mali poraz, ali rat nije izgubljen. Mi i dalje nastavljamo. Vjerujem da će probuđena Hrvatska imati snage promijeni Hrvatsku i stvori drugu Hrvatsku koja će pripadati narodu. Mi ćemo Hrvatsku vratiti narodu", zaključio je Rude.

Ivan Grubišić odustao od predsjedničke kandidature

Saborski zastupnik don Ivan Grubušić potvrdio je Hini u subotu navečer da je odustao od kandidature za predsjednika Republike Hrvatske na izborima koji će se održati 28. prosinca, rekavši kako ne želi sudjelovati u "ovakvoj kampanji" u kojoj glavnu riječ vode stranke.

"Prikupio sam dovoljnih 10.000 potpisa, ali unatoč tomu danas sam odlučio odustati od kandidature za predsjednika Republike jer ne želim sudjelovati u ovakvoj kampanji u kojoj glavnu riječ vode partije", rekao je Grubišić u telefonskoj izjavi Hini.

Po Grubišićevim riječima, "dominiranjem partija u Hrvatskoj jača partitokracija, a ne demokracija".

"Ja imam svoj ponos i dostojanstvo i ne želim sudjelovati u takvoj kampanji", dodao je.

 

Sinčić predao potpise za predsjedničku kandidaturu

Predsjednički kandidat "Živog zida" Ivan Vilibor Sinčić predao je u subotu navečer Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) više od 15 tisuća potpisa za predsjedničku kandidaturu.

"Stranka 'Živi zid', njezini brojni aktivisti i simpatizeri, organizirali su se u proteklih 12 dana diljem zemlje i učinili nemoguće. Predali smo 15.200 potpisa i svu drugu potrebnu dokumentaciju. Nakon što DIP pregleda te potpise i potvrdi moju kandidaturu, najavljujemo borbu za Pantovčak", rekao je Sinčić novinarima, nakon predaje kandidature.

Ustvrdio je da ostali predsjednički kandidati i stranke koje ih podupiru u proteklih 25 godina nisu učinile ništa za Hrvatsku.

"Dovedeni smo u stanje u kojem bismo slijedećih 26 godina morali ostvarivati rast BDP-a od pet posto da bismo dostigli 1990. Mislim da o njima i njihovim politikama više ne treba reći niti jedno jedino slovo", rekao je Sinčić.

Istaknuo je kako se njegov program temelji na zahtjevima za poništenjem pretvorbe i privatizacije i "povratkom svega otetoga", lustraciji ratnih profitera i propalih političara, izmjeni Ovršnog zakona te trenutačnoj obustavi svih deložacija te povratku monetarnog suvereniteta Hrvatske. (N.C./S.T.K./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene