Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakši put do europskog novca

Hoće li novi Zakon o OPG-ovima "izliječiti" posrnulu poljoprivredu?

Zakon o OPG-ovima (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Zakon o OPG-ovima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zakon o OPG-ovima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zakon o OPG-ovima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zakon o OPG-ovima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Hrvatska, koja nikako da spasi i osnaži vlastitu poljoprivredu, će donijeti Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Zakon će odvojiti poljoprivrednike iz hobija, ali i onemogućiti ovrhu strojeva i zemljišta onima koji od poljoprivrede žive. Inače, u Hrvatskoj je 170 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a 70 tisuća ih nema ni jednog člana.

Oni koji žive od proizvodnje povrća će ovaj OPG morati biti upisan u poseban registar. Novi Zakon o OPG-ovima odvojit će tržišne proizvođače od onih koji proizvode za sebe.

Pročitajte i ovo Hrana koju jedemo - 3 Sigurnost i kvaliteta Stručnjaci govorili o prijevarama potrošača, pesticidima u hrani, štetnosti, ali i održivoj poljoprivredi i kontrolama. Gdje je tu Hrvatska? Slika nije dostupna PRILIKA ZA BUDUĆNOST Kako osnovati OPG? Vlada olakšala proceduru, pogledajte nove uvjete

"U upisniku imamo 160 tisuća OPG-ova, a zapravo ih nema ni 80 tisuća. Ne može netko s tri jabuke i 100 kvadrata zemlje bit u upisniku", rekao je Stjepan Horvat, vlasnik OPG-a.

Ipak, nitko ne bi trebao izgubiti potpore. Novi Zakon, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, ne bi trebao donijeti nikakve financijske troškove, nego omogućiti lakši dolazak do europskog novca, ali i poljoprivrednog zemljišta.

Na dodjelu zemljišta po novom zakonu najviše se žalila Poljoprivredna komora. Po njemu su, tvrde, izgubili prednost. Ipak, tvrde vladajući, Zakon bi trebao razvijati i štititi OPG-ovce.

"Neophodni proizvodni resursi, poput traktora, kombajna i stoke, će biti zaštićeni od ovrhe kao imovina nužna za život i stanovanje", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Učinci novog zakona tek će se vidjeti, ali poljoprivreda i dalje nije konkurentna, a pomaci su slabi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene