Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OVRHE ZAŠTIĆENIH RAČUNA

I bankar se čudio: Ne znam što bih rekao, to je sramota i katastrofa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primanja poput porodiljne naknade, dječjeg doplatka, invalidnine ili ona koja sjedaju na već zaštićeni račun ne smiju se ovršiti, ali magazin Provjereno je je pronašao upravo te ljude.

Snimali smo je baš kada je trebala dobiti porodiljnu naknadu i dječji doplatak. Mlada je majka, a suprug radi na pilani. I baš zato što joj se to jednom dogodilo, otvorila je zaštićeni račun. Ali u banci je ponovno doživjela šok. Ovrha je opet sve pojela.

Pročitajte i ovo Kad će u primjenu novi ovršni zakon? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Kašnjenje od 2 godine "Nisam ni znala da sam dužna": Izmjene Ovršnog zakona opet izazivaju prijepore Prosvjed blokiranih građana, arhiva (Foto: Pixell) SDP predstavio mjere Je li ovo rješenje za 320.000 građana? "Više ne bi bilo situacija da dugujete 200 kuna, a trošak je 800 kuna"

Umirovljenik koji jedva nekako dočeka te dane u mjesecu kada sjeda invalidnina doživio je isto. Ovrha je i njemu počistila račun.

Poljoprivrednik kojem je država isplatila poticaje ostao je bez njih. Pogađate - i u njegovom slučaju ovrha.

Nad glavama 330.000 građana lebdi isti problem - Ovršni zakon, jer nisu zaštićeni čak ni oni koji bi zakonom trebali biti.

Postoji li netko tko je u Hrvatskoj zaštićen od ovrha? Zakonski, tako bi trebalo biti jer primanja poput porodiljne naknade, dječjeg doplatka, invalidnine ili ona koja sjedaju na već zaštićeni račun ne smiju se ovršiti. Ali mi smo pronašli upravo te ljude.

Uzet im je novac koji ne smio biti, a oni dovedeni na rub egzistencije. Ispostavlja se tako da je riječ o zakonu iznad svih zakona, protiv kojeg nitko ne može ništa, a najviše ispaštaju obični građani. A takvih je u ovom trenutku više od 330 tisuća.

Dva invalida, poduzetnik i mlada majka. Njih četvero u istom su problemu. Računi su im blokirani, iako im primanja spadaju u kategoriju onih koji su zakonom izuzeti od ovrha.

Bankar priznao da su krivo uplatili

Marija Vujičić je majka šestomjesečne bebe. Njezin hod po trnju počeo je prije mjesec dana. Kao i svakog mjeseca dotad, krenula je u banku podići 1600 kuna, od porodiljne naknade i dječjeg doplatka.

"Ja kažem sjela je porodiljna naknada i dječji, žena kaže nema ništa, račun vam je blokiran", za Provjereno priča Marija.

Novac je blokiran zbog duga za telefon, unatoč tome što su dječji doplatak i porodiljna naknada zakonom izuzeti od ovrhe. I tu ulazi u začarani krug.

Poslali su je u Finu, a tamo su je slali natrag u banku. "Išla sam 20 puta iz Fine u banku i obratno. Odustala sam od svega", kaže Marija.

S njom smo razgovarali točno na dan kada je trebala primiti novu uplatu. Nakon blokade otvorila je i zaštićeni račun jer svaka joj kuna puno znači. Mora kupiti pelene, hranu, platiti stanarinu. Suprug joj radi u pilani.

Nosila je u socijalno broj zaštićenog računa, ali su joj tamo rekli da to sve ide kompjutorski. Ali ovom slučaju automatizma nije bilo, u to smo se i sami uvjerili. Zajedno s Marijom otišli smo u banku, gdje je i bankar priznao da su krivo uplatili.

"Ne znam što bih rekao. Ne znam što bih rekao", ponavljao je bankar, koji je opet lopticu prebacio na Finu "nek se sad oni bakću oko toga", dodajući da je to sramota i katastrofa. Mariju je poslao u Finu i rekao da će, kad se vrati, ponovo poslati zahtjev ovrhovoditelju da vrati novac. 

Iz banke pravac Fina. I sami se uvjeravamo s čime se susreće od trenutka blokade.

Ali iz Fine vrlo brzo izlazimo neobavljena posla, s uputom da se vratimo u banku. No, povratak u banku nije donio pomaka. 

I da apsurd u ovom slučaju bude još i veći, ovrhovoditelj kojeg je sama kontaktirala, koji bez problema pristaje na povrat novca. Od banke traži samo pismenu potvrdu da su ovršena zakonom izuzeta primanja. Ali banka to ne čini.

"Kažu mi da sam prvi slučaj u kojem ima problema da banka pošalje zahtjev. U banku sam išla dvadesetakputa da im kažem što treba poslati, a oni kažu da daju sve od sebe da se to vrati. na meni kaže da ste vi meni prvi slučaj da ima problema s bankom da banka pošalje zahtjev. Ja sam jedno 20ak puta išla u banku i kažem što treba poslat, on kaže da daje sve od sebe da se to vrati i da je mislio da je vraćeno", kaže Marija. 

U ovom trenutku u Hrvatskoj je blokirano oko 330 tisuća građana. Mnogima je zbog toga ugrožena životna egzistencija. Upravo u Đakovu je krenulo potpisivanje peticije za ukidanje Ovršnog zakona.

Ovršena mu invalidnina zbog duga koji nije njegov

Organizatori kažu da je u samo jednom danu prikupljeno je više od 700 potpisa. Jedan od potpisnika je i Slavko Raić, ratni invalid, kojem je ovršena invalidnina.

"Invalidnina je zakonom zaštićena, ali Finu to ne zanima, njima je bitno da se oni naplate i uzmu novac", kaže Raić, kojemu je dosad ovršeno oko pet tisuća kuna za sudske troškove, koje sud ne uspijeva naplatiti od stranke koja je s njim izgubila spor. Pa uzima od njega i tako će biti i iduća četiri mjeseca.

'Ovršni zakon ne pita treba li preživjeti iz mjeseca u mjesec, već isključivo brine o naplati, pa je tako gotovo 10 posto građana Hrvatske blokirano, a ukupno duguju oko 40 milijardi kuna.' "Ja sam pet mjeseci bez ijedne lipe. Teško je kad vam dođu unuci i kad pitaju, jer naučili su da uvijek nešto ima. Onda ja kažem da dida nije dobio mirovinu jer mu je netko drugi uzima", kaže Slavko Raić, koji od svog dugovanja ne bježi, ali je želja da se zakon jednako primjenjuje u oba smjera. 

Poduzeće, životna ušteđevina, voćnjak i 40 tisuća stabala jabuka - sve to izgubio je Ivan Mihin iz Petrijanca kraj Varaždina.

"Ta 2014. je bila malo slabija za voćarstvo i nisam na vrijeme mogao otplatiti kredit. Onda se to prolongiralo na 2015. kad sam trebao s 400 tona jabuka nadoknaditi izgubljenu dobit od 2014.", priča Mihin.

Banci je ostao dužan 250 tisuća kuna kredita i blokiran je. Otvara, međutim, zaštićeni račun, na koji mu sjeda 50 tisuća kuna od Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Taj račun trebao je biti izuzet od ovrhe, ali nije.

"Tada je banka ovršila zaštićeni račun kojeg sam kod nje otvorio i nisam 2015. mogao završiti svu proizvodnju jabuka i nisam mogao dobiti preko milijun kuna novaca za tu jabuku", kaže Mihin koji je bezuspješno tražio pomoć od suda da mu se taj novac vrati.

U slučaj se uključila policija, sumnja u nepravilnosti, a o svemu je, kaže, obaviješteno i Državno odvjetništvo. Ali u međuvremenu je višegodišnji trud i napor nepovratno nestao. Voćke su propale, a ista sudbina čeka i poduzeće.

"Prošli tjedan su podigli stečajni postupak i sad kad više nemaj izlaza i vide šta su napravili, firmu namjeravaju staviti u stečaj", kaže Mihin.

U ova tri spomenuta slučaja svi prebacuju odgovornost jedni na druge, od banke, Fine pa do vlasnika računa. Ali Zakon je jasno na strani ovih ljudi.

"Ovršnim zakonom su izuzeta primanja po osnovi plaće, mirovine, dječkji doplatak invalidnine, s time da je zakonom točno propisano koja su primanja u cijelosti izuzeta od ovrhe i koja su u određenom iznosu, zakon to takstaivno navodi i svaki uplatitelj zna u kojem iznosu treba isplatiti zaštićeno primanje na zaštićeni račun", kaže Sandra Cindrić iz Fine.

"Ovo je za mene doslovno krađa"

Marijan Lažeta ima zaštićeni račun od 2008. godine i sve je bilo u redu sve dosad. "Imao sam što za vidjet na mirovini, skinuto mi je sa zaštićenog računa 938 kuna", kaže Lažeta.

Cindrić objašnjava da se u tom slučaju svakako reagira. "Pišu se reklamacije prema ovrhovoditelju i traži se od strane ovrhovoditelja povrat tih sredstava jer se radi o izuzetim sredstvima", kaže Cindrić.

U slučaju Marijana Lažete iz Dugog Sela reakcija je očito izostala. Jer nakon ovrhe zaštićenog računa, počinje već viđena priča.

"Šetaju te, mirovinsko, banka, sa banke na Finu, s Fine na mirovinsko. Vraćaju te non-stop tako da jednostavno više ne znate šta da napravite", kaže Lažeta.

Nije utvrđeno tko je napravio pogrešku, ali Marijanu i nezaposlenoj supruzi novac nedostaje.

"Ovo je za mene doslovce krađa. Podstanar sam, žena je nezaposlena, režije su 600 kuna mjesečno. Faktički od mirovine nemam apsolutno ništa. Moram se snalaziti i probijati na neki način da bih došao do nekih novaca, da bih preživio", kaže Lažeta.

No Ovršni zakon ne pita treba li preživjeti iz mjeseca u mjesec, već isključivo brine o naplati, pa je tako gotovo 10 posto građana Hrvatske blokirano, a ukupno duguju oko 40 milijardi kuna.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene