Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTVRDIO RAVNATELJ

Liječnik osumnjičen za primanje mita ostaje raditi u splitskoj bolnici

Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr KBC Split (Foto: Dnevnik.hr) KBC Split (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Liječnik splitskog KBC-a osumnjičen za primanje mita, protiv kojeg je USKOK donio rješenje o provođenju istrage, ostaje raditi u bolnici. Potvrdio je to za Dnevnik Nove TV ravnatelj bolnice.

Istodobno, u bolnici se provode dvije istrage oko slučaja - ona resornog ministarstva te bolnička.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Nakon što je Provjereno objavilo priču o mitu u splitskoj bolnici, danas je u nju stigla inspekcija. Na pitanje treba li taj liječnik dobiti otkaz, ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže: "Ne mogu unaprijed ništa reći. Ako je točno što se navodi, to je nešto prestrašno i za svaku osudu. Vidjet ćemo što će naći inspekcija, je li osim davanja novca bilo i stručnoga propusta".

Do kraja tjedna trebali bi biti poznati prvi nalazi inspekcije. S radom je počelo i unutarnje bolničko povjerenstvo, kaže ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović. Na pitanje je li istina da će taj liječnik ostati raditi dok se ne utvrdi zakonski nešto drugačije, odgovara kratko - "Da!"

Ravnatelj tvrdi kako protiv osumnjičenog kardiokirurga nikad nije zaprimljena nijedna prijava. O mogućim sankcijama odlučivat će se, kaže, nakon završetka pokrenutih postupaka.

"Razgovarao sam s pravnom službom. Svi građani imaju ista prava i iste obveze, prema tome ne možemo se mi prema njemu ponašati drugačije nego što bi se bilo tko ponašao drugačije prema bilo kojem drugom građaninu", rekao je ravnatelj Meštrović.

Udruga za promicanje prava pacijenata pokrenula je anketu o mitu. Prijave stižu, a imena nekih liječnika u njima se, kažu, ponavljaju.

"U drugim europskim zemljama ako se otkrije mito odmah se gubi licenca. Naravno, u Hrvatskoj je to nešto drugačije. Prije svega fali nam stručnjaka, pacijenti gube i ovako i onako. To je ta pat pozicija gdje su pacijenti oštećeni i jednom i drugom solucijom. Ili ih neće imati tko operirati ili će ih operirati netko tko uzima mito i za čiji zahvat moraju platiti", kaže Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Odvjetnik osumnjičenog liječnika Vinko Ljubičić poručio je kako se obrana vrlo aktivno priprema. "Krivnja se mora dokazati. Tek kad se dokaže krivnja onda je pravni put otvoren", veli Zvonimir Barišić iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

O liječničkoj licenci odlučuje Hrvatska liječnička komora. Iz Komore su nam potvrdili da protiv osumnjičenog liječnika nisu dobili nikakvu prijavu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene