Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove regulacije

Liječnici opće medicine od sada će voditi računa o tome tko i u kojem stanju nosi oružje: Najavljeni izvanredni pregledi

Oružje, ilustracija (Foto: AFP)
Oružje, ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izvijestila je u utorak kako će sve osobe koje imaju dozvolu za posjedovanje i nošenje oružja u idućem razdoblju dobiti poziv na izvanredni zdravstveni pregled kod svog izabranog liječnika, u skladu s novim Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja, koji je stupio na snagu 1. studenoga 2018.

Zakonom je olakšano dobivanje dozvole za posjedovanje i nošenje oružja i ukinuti su obvezni zdravstveni pregledi svakih pet godina za osobe s dozvolom za oružje. Odgovornost za sve loše što se dogodi s vlasnicima oružja prebačena je isključivo na liječnike primarne zdravstvene zaštite, kojima je nametnuta zakonska obveza prijavljivanja promjena zdravstvenog stanja pacijenata koji imaju dozvolu za oružje, upozorila je u priopćenju predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Slika nije dostupna AKO SE PRIHVATE IZMJENE Liječnici upozoravaju: Velik broj građana u Hrvatskoj mogao bi ostati bez vozačke

KoHOM smatra da je novi zakon protivan Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća EU-a iz 2017., koja propisuje da se na medicinsko osobe ne smije prebacivati odgovornost u slučaju zloupotrebe vatrenog oružja.

"Na liječnike ne samo da se stavlja odgovornost već je za njih predviđena i sankcija u vidu novčane kazne u slučaju neprijavljivanja promjene zdravstvenog stanja u iznosu od 1000 do 5000 kuna. Da stvar bude gora, zakon je izglasan bez znanja struke. Nijedan liječnik kao ni udruga ili stručno društvo nisu kontaktirani ili upitani za mišljenje", navodi Krolo.

Podsjeća kako su svi koji posjeduju dozvolu za držanje i nošenje oružja prilikom podnošenja zahtjeva dobrovoljno potpisali suglasnost da njihov izabrani liječnik i drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja koje utječe na sposobnost za posjedovanje oružja o tome izvješćuje MUP.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je pak liječnike da su odgovorni i za one pacijente koji više godina nisu dolazili na preglede, pa da takve pacijente moraju pozivati na pregled, a ako se ne odazovu, prijaviti MUP-u.

Iz KoHOM-a poručuju da obiteljski liječnici ne mogu i ne smiju na sebe preuzeti odgovornost neprijavljivanja promjena zdravstvenog stanja svakoga onog tko ima dozvolu za oružje.

Također upozoravaju da paralelno s donošenjem zakona nisu doneseni novi Pravilnik o načinu i postupku izvještavanja nadležnog tijela o promjeni zdravstvenog stanja vlasnika oružja ni Pravilnik o zdravstvenim pregledima za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Umjesto toga, primjenjuju se stari pravilnici iz 2013. godine. u kojima su opširno navedene gotovo sve bolesti i stanja iz medicinske klasifikacije bolesti.

Stoga liječnici okupljeni u KoHOM-u obavještavaju svoje pacijente koji imaju dozvolu za oružje da mogu očekivati poziv na izvanredni zdravstveni pregled. Mole ih za razumijevanje i podsjećaju da se moraju držati važećeg zakona, koji im propisuje ozbiljne kazne.

"Obiteljski liječnici ne mogu si priuštiti kršenje zakona i preuzimanje materijalne i kaznene odgovornosti te će se od sada striktno pridržavati zakona i pravilnika koji reguliraju držanje i nošenje oružja", navodi se u priopćenju. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene