Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi dan

Slab interes za testiranje kod obiteljskih liječnika, oni strahuju od zaraze: "Nismo dobili ni zaštitnu opremu"

Od danas se može testirati brzim antigenskim testom u ordinacijama obiteljskih liječnika i to na teret HZZO-a.

Liječnici kažu kako jutros i nije bilo većeg interesa za brzim testovima te da i dalje većina pacijenata želi PCR test.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće biti potreban PCR Objavljeni detalji: Obiteljski liječnici dobili upute za brzo antigensko testiranje, poznat i datum početka Dalibor Špadina i liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki "To je nonsens" Liječnici bijesni na Vladu, ne žele glumiti policajce i poručuju: Polovica vozača u Hrvatskoj mogla bi u nekom trenutku ostati bez vozačke

"Moji pacijenti većinom žele PCR jer su to mahom mladi ljudi koji nisu cijepljeni i preboljeli su prije više od šest mjeseci", kaže dr. Mirela Marković, specijalist obiteljske medicine. Njima je, dodaje, PCR bitan zbog COVID potvrde.

Podsjetimo, dio liječnika je upozoravao kako su prostorno ograničeni te da ne mogu osigurati da sve bude po epidemiološkim pravilima. Većina ordinacija se organizirala na način da posljednjih sat, sat i pol radnog vremena bude namijenjeno za testiranja. Pacijenti se moraju naručiti na testiranje i doći točno u dogovoreno vrijeme.

"Onda će ih netko od zdravstvenog osoblja uvesti u za to poseban prostor koji može biti ordinacija, ali nakon toga će ordinacija biti provjetrena i s njom adekvatno postupano", kaže doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb zapad.

Doktorica Marković pojašnjava kako to izgleda u praksi. 

"Ta prostorija je jedina u našoj jedinici koja je malo izvodjena. Sve kako bi se smanjio kontakt s drugim pacijentima, naročito onim teškima, kao što u onkološki bolesnici. No i dalje nije adekvatna jer naručeni na testiranje imaju isti ulaz kao i ostali pacijenti", pojašnjava.

Upravo će zbog toga pacijenti naručeni na BAT dolaziti uglavnom pri kraju ili poslije radnog vremena i to točno u minutu kako su naručeni. 

Liječnica naglašava kako mogućnost uzimanja briseva u njihovim ordinacijama sad ne znači da bilo tko s ceste može ući i napraviti test. Tko posumnja na COVID, zove svog liječnika. 

"Mogu doći samo pacijenti s respiratornim problemima, koji nazovu, potom se naruče i dogovore termin", dodaje.

Uzimanje briseva novi je posao za obiteljske liječnike. Marković upozorava kako se ionako već i sada krpaju, jer je velik dio njih zaražen. Boje se da bi ovom odlukom broj zaraženih mogao biti i veći.

"Mi smo tijekom pandemije pokušali smanjiti opterećenje sustava tako što smo pazili koga od nekovid pacijenata šaljemo na bolničko liječenje. Što će biti ako se virus u većoj mjeri probije i u naš sustav? Dr. Kaić ima pravo, nama treba pomoć. Nismo dobili ni adekvatnu opremu. Po meni, trebali smo uz svaki paket testa dobit i paket jednokratne zaštitne opreme", navodi doktorica. 

"Bris nije kompliciran, mislim da se moglo naći drugo rješenje, kao u nekim drugim zemljama", zaključuje. 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene