Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu 15. obljetnice osnivanja Hrvatske ratne mornarice u Dubrovniku i dolaska prvog konvoja brodova Libertas koji je nakon 36 sati plovidbe od Rijeke do Dubrovnika prvi put probio blokadu jugomornarice, održana je svečana akademija na kojoj je sudjelovao i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, i sam sudionik konvoja Libertas.


Obraćajući se okupljenima u Kazalištu Marina Držića, hrvatski
predsjednik podsjetio je da je konac listopada 1991. bilo izuzetno teško razdoblje za Hrvatsku jer su napadani svi njezini gradovi, a posebno je bilo teško za Vukovar i Dubrovnik.

Vezani članci Andro Vlahušić (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Bivši gradonačelnik Dubrovnika i ministar zdravstva Andro Vlahušić ponovno ulazi u gradonačelničku utrku Jadran Barač Uhićen predsjednik dubrovačkog SDP-a i kandidat za gradonačelnika, sam se predao policiji

Prisjećajući se konvoja Libertas, koji je okupio osamdesetak brodova predvođenih Jadrolinijinom "Slavijom", predsjednik Stjepan Mesić rekao je da je na tom putu od Rijeke do Dubrovnika uz Dubrovnik bila čitava Hrvatska.

Posebno je zahvalio svim braniteljima koji su nadljudskim naporima branili Dubrovnik i Hrvatsku naglasivši kako zločini koje je agresor počinio u Konavlima, Cavtatu i Dubrovniku ne smiju ostati nekažnjeni.

Hrvatski predsjednik još se jednom zapitao kako je moguće da vojni vrh tzv. JNA, koji je tada vodio sve operacije, još uvijek nije
optužen.

- Obrana Dubrovnika i svehrvatska solidarnost još jednom su pokazale da se narod u borbi za slobodu ne može pobijediti, naglasio je Mesić dodajući kako Hrvatska danas želi prihvatiti europske demokratske standarde i mora nastaviti demokratske procese koji su u interesu svih njezinih građana.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili i dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić, dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica te voditelj konvoja Libertas Slobodan Lang.

Na današnjoj svečanosti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uručio je pohvalu Zapovjedništvu sektora Dubrovnik, a članovima obitelji poginulih pripadnika HRM-a odličja je uručila gradonačelnica Dubravka Šuica.

U sklopu programa jutros su na dubrovačkom groblju Boninovo položeni vijenci i zapaljene svijeće, a vijenci su položeni i ispred ratnog broda HRM-a Sveti Vlaho.

Isped dubrovačke katedrale priređena je svečanost dodjele medalja i odlikovanja koje je dobilo 380 pripadnika HRM-a Dubrovnik, a predsjednik Mesić na Stradunu je bio nazočan i mimohodu pripadnika Ratne postrojbe HRM-a.