Pravna saga je za Huanita Luksetića završila pomilovanjem. Sada treba naći adekvatnu medicinsku pomoć. Kada bi mu ulje kanabisa iz ljekarni i bilo od koristi - problem je što ga - jednostavno nema.

Galerija


Huanito Luksetić - sada je i službeno - slobodan je čovjek i ne mora u zatvor.

Vezani članci SDP o potencijalima konoplje (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 2 SDP želi potpunu legalizaciju marihuane: ''Hrvatska ima šansu u roku od godinu dana biti lider po tom pitanju'' Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Presuda postala pravomoćna: Oslobođen par koji je uzgajao marihuanu u medicinske svrhe

"Huanito je malo bolje što se tiče psihički, vidim da se i smije...", rekla je Zlata Luksetić, Huanitova majka.

Pomilovala ga je predsjednica i spasila dvogodišnjeg zatvora na koji je osuđen zbog uzgajanja konoplje, kojom je liječio multiplu sklerozu. No, Huanito, kaže njegova majka - i dalje traži lijek.

"Ovo što je bilo u ljekarni to je nije to, to je THC 0.2, a što s tim, to Huanitu ne pomaže", govori nam njegova majka. 

No, problem je što ni toga u ljekarnama - nema, a iz Huanitova slučaja - nismo, kažu liječnici - ništa naučili.

"Vlada ništa nije napravila, doslovno ništa, lijek nije dostupan, Huanito se ne može liječiti, lijepo da nije završio u zatvoru i to je to", govori doc.dr. Ognjen Brborović

Bivši predsjednik povjerenstva za medicinski kanabis - odgovornim drži nadležnog ministra.

"Ja ne mogu nijedne druge nego ideološke razloge pojmiti, jer što se tiče znanosti i medicine, stvar je jasna, to je lijek i treba biti dostupan ljudima", rekao je Brborović. 

Jer Huanitov slučaj nije jedini.

"To su sve ljudi, ako se nešto ne poduzme, ako im se ne pomogne, osuđeni su na smrt i nemojmo se zavaravati da se radi o nečemu benignijem", rekao je odvjetnik Huanita, Vladimir Gredelj. 

A bol im se može, kažu liječnici - ublažiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr