Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUKE PO MATEMATICI

Tko će biti prije smijenjen - Orešković ili Karamarko?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ i dalje ne otkriva kako i s kime misli smijeniti premijera Tihomira Oreškovića.

Premijer Orešković čini se radi i danas. Pokušava izbjeći vlastitu smjenu i preslagivanje bez njega koje je najavio šef HDZ-a. Karamarko je, podsjetimo, rekao kako su u stranci zaključili da imaju dobre predispozicije za preslagivanje. No, s kime će u to preslagivanje nije htio reći.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pokrenula oporba Sabor u četvrtak raspravlja o opozivu premijera Andreja Plenkovića Slika nije dostupna PRIKUPLJAJU POTPISE Predsjedništvo SDP-a odlučilo: "Pokrećemo opoziv cijele Vlade koja je duboko upetljana u ortačku aferu"

No, s brojkama, HDZ ima sve više problema. HDSSB im je okrenuo leđa.

HDZ-ova računica za preslagivanje i opoziv premijera uključuje 58 ruku Domoljubne koalicije, pa i HSS, koji je odlučio izaći iz nje. Gordanu Rusak, šestero Bandićevih, te troje iz Mosta. Iako su protiv Karamarka, HDZ se još nada potpori dvoje zastupnika HRIDI, u opozivu Oreškoviću. HDSSB nisu otpisali - jer odbijenicu nisu čuli od Branimira Glavaša. Na svojoj listi vide i Radimira Čačića, ali i petero manjinaca, među njima i SDSS, koji se zasad nisu izjasnili.

Oporba zbraja ruke za opoziv Karamarka.

Računaju na 56 zastupnika koalicije Hrvatska raste, troje iz IDS-a, Stipu Petrinu i Vilibora Sinčića. Predsjedništvo HRIDI odlučilo se za Karamarkovu smjenu. Pribraju si i HDSSB, te 12 zastupnika Mosta. Ne bude li promjena - to je 77 ruku, što je ruka više od potrebnog za smjenu.

Karamarko želi izbjeći svoj opoziv, rušenjem premijera. No, procedura traje i nije jednostavna. Najranije 17. lipnja, Sabor bi mogao o tome raspravljati, samo dan prije isteka roka za raspravu o smjeni Karamarka. Planove mu se trudi pomrsiti Tihomir Orešković, koji u tome računa i na pomoć iz samog HDZ-a.

Iz njegovog bliskog kruga doznajemo da premijer misli kako Tomislav Karamarko blefira i nema potrebnu većinu za preslagivanje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene