Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik HUP-a

Počele prve isplate dobavljačima: "Veliki stvarno uvažavaju probleme malih OPG-ova"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić koji je prokomentirao najnovija zbivanja u Agrokoru.

"Svi čekaju svoj novac, svi se trude uvjeriti Antu Ramljaka da su baš oni ti koji ga prvi trebaju dobiti. U ovoj općoj depresiji i jedna dobra vijest - dobili smo informaciju da su počele prve isplate i to prema onima koji najviše čekaju i trebaju novac, a to su mala obiteljska gospodarstva", izvijestio je ispred sjedišta Agrokora reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Daniel Markić (Foto: Dnevnik.hr) Odjeci iskaza bivše potpredsjednice Vlade Uskoku Ravnatelj SOA-e: "Dalić nije mogla niti je tražila sigurnosnu provjeru skupine Borg"

Je li točno gospodine Jaiću da je Konzum danas počeo plaćati malim dobavljačima?

"Navodno je. Naime, sinoć je povjerenik obećao da će od iznosa koji je odblokiran s računa Konzuma, to je iznos od otprilike 50 milijuna kuna, da će veći dio biti pušten prema malim dobavljačima, tj. malim OPG-ovima".

Koliko je stvarni dug Agrokora prema domaćim dobavljačima?

"Procjenjuje se da je ukupan dug oko nekih 17 milijardi, dok je dug prema domaćim dobavljačima oko 7 milijardi kuna, varira ovisno o tome koliko je sada još nove robe isporučeno".

Banke će uplatiti interventnih 150 milijuna eura. To naravno, odmah ide za isplatu plaća zaposlenicima. Hoće li biti i za dio duga prema dobavljačima?

"Nama dobavljačima je primarno da se isplate plaće djelatnicima Agrokora, a ostatak će biti isplaćen prema dobavljačima. Mi se ipak nadamo da će taj iznos biti ipak na kraju nešto veći od tih 150 milijuna eura, tako da se može ispoštovati onaj naš zahtjev od 25 posto pokrića duga odmah u prvih 8 dana".

Bojite li se da će mali ostati mali pa da će biti zadnji u redu za naplatu?

"Skepsa naravno postoji. Do sada su uvijek mali bili ti koji su najviše ispaštali. Mi se nadamo, i ovo je dobar znak jučer i danas, za koji ćemo sutra dobiti potvrdu, da to u ovom slučaju neće biti tako".

Opišite nam kako izgledaju ti sastanci. Evo i sada na kiši čekamo završetak. Imate li vi pravo glasa ili su veliki - veliki?

"Ja bih rekao da je iznenađujuć sam pristup velikih. Znači, veliki stvarno uvažavaju probleme malih OPG-a i stvarno, koliko to god zvučalo čudno, mi smo im stvarno na prvom mjestu".

Imate pravo glasa?

"Tako je. Kod svega i u svim njihovim i razgovorima i to smo vidjeli kod ovog primarne isplate sredstava da smo stvarno mi u fokusu i da je njima cilj da se mali OPG-i prvi namire, tj. njihovi kooperanti".

Tri godine se piše Zakon o nepoštenog trgovačkoj praksi... Govorimo o roku plaćanja 30-60 dana. Je li vam to uvjet u tim pregovorima, da vam netko napokon počne plaćati ili ćemo unedogled slušati da vam je netko dužan 300 dana. Hoćete li inzistirati na tome?

"Unutar pregovora mi ne možemo inzistirati na tome, no prema zadnjim informacijama zakon je u saborskoj proceduri. Ja sam osobno sudjelovao i u radu tog Povjerenstva. To je malo i paradoksalno. Zakon se piše 2-3 godine. On je preživio tri ministra. Ja se stvarno nadam da neće preživjeti i četvrtog ministra i taj zakon bi uvelike riješio problem malih dobavljača, iako još uvijek čekamo i da se ona famozna brojka od 40 posto domaće robe uvrsti ili u taj zakon ili u neki drugi, što bi značilo jako puno za domaće poljoprivrednike".

Vi predstavljate male poljoprivrednike, i sami se  bavite pčelarstvom... Recite mi, boje li se oni da će bankrotirati, boje li se najgoreg scenarija dok čekaju ove pregovore?

"Istina. Mali OPG-i su u ovom slučaju najizloženiji. Sva sredstva koja oni dobiju idu na podmirenje njihovih osnovnih potreba - od plaćanja struje i ostalih režija do plaćanja troškova školovanja djece, hrane itd. Vama kad netko ne plati tih 30, 40 ili 100.000 kuna... Kad ih morate čekati 180 dana stvarno postaje jako velik problem i zato jako puno ljudi odlazi i sa sela i iz Hrvatske". 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene