Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život nakon nogometa

Dok je Hrvatska u "srebrnoj euforiji", počele su pljuštati prve tužbe protiv Agrokora

Agrokor: Stižu žalbe na nagodbu (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Agrokor: Stižu žalbe na nagodbu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Agrokor: Stižu žalbe na nagodbu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Agrokor: Stižu žalbe na nagodbu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Agrokor: Stižu žalbe na nagodbu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Agrokor: Stižu žalbe na nagodbu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Agrokor: Stižu žalbe na nagodbu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/3 >>
Euforija oko nogometa po strani je stavila i slučaj Agrokor. Iz koncerna danas javljaju kako je Konzum obarao rekorde u prodaji za vrijeme prvenstva, no nakon osvojenog srebra na sud su počele stizati i žalbe na izglasanu nagodbu.

Dva tjedna nakon nagodbe na sud je stigao i prvi val žalbi. Najjači poslovni igrač iz redova nezadovoljnih vjerovnika koji će se žaliti je moćna istarska Adris grupa.

Pročitajte i ovo Fabris Peruško (Dnevnik.hr) POSTIGNUT DOGOVOR Peruško o nagodbi s vjerovnicima: "Imamo dvotrećinsku potporu, sada dogovore treba pretvoriti u provediva rješenja" Slika nije dostupna Predstavnica dobavljača Marica Vidaković Sklopljena nagodba o Agrokoru: "Dugo je trajalo, ali mislim da je na zadovoljstvo svih vjerovnika"

Dosad je na visoki trgovački sud stiglo više od 20 žalbi na nagodbu od strane nezadovoljnih vjerovnika. Očekuje se da će ih biti još a zakonski rok za predaju žalbi istječe slijedeći tjedan.

Adris Grupa Todoriću je posudila više od milijardu kuna. Žalba stiže i od Udruge malih dioničara koji planiraju i druge pravne postupke, ali kažu da država neće biti njihova meta.

"Država tu po našem sudu nije niti u jednom dijelu utjecala da se takva nagodba donese.Tu su po nama krivi savjetnici koji su sugerirali", rekao je za Dnevnik Nove TV u telefonskom razgovoru Miroslav Jeličić Purko, iz Udruge manjinskih dioničara Agrokora.

Pravne korake najavljuju i iz Agram investa, iako su glasovali za nagodbu, jer smatraju da su oštećeni za oko 100 milijuna eura. "Agram Invest svoje će interese, zbog nanesene mu štete prihvaćenim modelom nagodbe, sve do postizanja dogovora s vjerovnicima u svakom slučaju braniti na sve predviđene i pravno dopuštene načine", priopćeno je iz te tvrtke.

Kako doznajemo za očekivati je da će i odvjetnici Ivice Todorića uputiti žalbu. Nakon žalbi poslovni stručnjaci očekuju i tužbe. "Vjerujem da će u prvom koraku tužbe ići prema novom Agrokoru, možda i prema i jednom i drugom povjereniku i zamjenici povjerenika osobno. Prema upravama društva članovima grupe Agrokor pa tek onda prema državi", smatra Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

U Vladi se ne brinu zbog tužbi. "Bude li tužbi i dobiju li se te tužbe iste će biti plaćene iz redovnog poslovanja Agrokora, a ne sredstvima poreznih obveznika ili sredsvima državnog proračuna", kaže Darko Horvat, ministar gospodarstva.

U međuvremenu država je našla kome će iznajmiti bivši Todorićev otok Smokvicu. Riječ je o mađarskoj tvrtki koja bi ga zakupila na 30 godina za oko 5 milijuna kuna na godinu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene