Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je premijer Plenković u jučerašnjem Dnevniku Nove TV pozitivno govorio o reformskim mjerama ministra Kujundžića, sve su glasnija nagađanja kako se HZZO vraća u proračun. Kritike za stanje u zdravstvu stižu sa svih strana. a nejasno je zbog čega se ne provode mjere koje je još prije godinu dana pozitivno ocijenila Europska komisija.


Golemi dugovi u zdravstvu, preduge liste čekanja, nedostatak novca za potrošne materijale i lijekove samo su dio problema s kojima se bori hrvatsko zdravstvo. Svi resorni ministri do sada su donosili reformske mjere kako bi se stanje popravilo.

Vezani članci Liječnici, ilustracija Necijepljeni medicinski djelatnici će se testirati jednom tjedno, no što ako odbiju? "Očekujemo brze i precizne upute" Vili Beroš - 4 Beroš uputio otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima, određen datum od kada će na posao dolaziti uz COVID potvrdu

Pozitivne ocjene Europske komisije dobio je reformski paket mjera bivšeg ministra zdravstva Darija Nakića, koji kaže kako je konkretno imao plan kada i gdje se sve može uštedjeti.

"Kroz smanjenje broja kreveta, kroz ograničenje djelatnosti, da nema svaka bolnica sve odjele, kroz smanjenje lijekova, kroz uvođenje mjera plaćanja u hitnim službama za one pacijente koji nisu hitni", rekao je Dario Nakić, bivši HDZ-ov ministar zdravstva te zaključio: "I to bi sve skupa, uz uštede u cijenama lijekovima, dovelo do smanjenja godišnjeg troška od oko 500 milijuna kuna."

Da se taj paket reformi počeo provoditi, tvrdi Nakić, danas se u zdravstvu ne bi stvarali novi dugovi. No, sadašnji ministar ima svoju viziju kako smanjiti dugove u zdravstvu. Prva konkretna mjera je funkcionalno spajanje bolnica. Međutim, bivši ministar te mjere ne smatra dostatnim.

"Ja osobno mislim da to nije dovoljno, treba ići s jačim mjerama, s reformama koje će biti izraženije i koje će obuhvatiti cijeli sustav", rekao je Nakić.

I dok se i dalje ne zna koje će konkretne mjere biti u mandatu ministra Kujundžića, jer za sada o njima konkretno ne govori, sve je glasnija ideja da se HZZO ponovno vrati u riznicu. Ipak, Kujundžić je prije par dana rekao kako je "to samo jedna od ideja".

To je ideja koja se ne sviđa njegovim prethodnicima. Bivši ministar Varga, za čijeg je mandata HZZO i izašao iz riznice, poručuje kako su na taj način uspjeli smanjiti dugove za 270 milijuna kuna.

"Taj se trend trebao nastaviti u 2016. Međutim, smjenom vlasti vidimo da su se sve dobre mjere koje smo mi uspostavili ukinute. I naravno, rezultat toga su eksplozija dugova, lista čekanja i današnje zdravstvo koje imamo je de facto na aparatima", rekao je SDP-ov bivši ministar zdravstva, Siniša Varga.

Liječnici i pacijenti složni po pitanju zdravstva

I liječnici i pacijenti strahuju da će vraćanje HZZO-a u riznicu stanje će biti samo gore.

"Ja si ne mogu zamisliti situaciju koja bi se dogodila kada bi država posegnula u taj novac, u taj fond kao u jednu kasicu prasicu. Pa oboljeli koji su u terapijskom tretmanu zasigurno bi ostali bez svojih tretmana", tvrdi Nenad Horvat iz Udruge pacijenata Remisija.

Isto mišljenje dijeli i Zvonimir Golem iz Hrvatske liječničke komore: "Glavni problem zdravstva je dug države prema zdravstvu. Uvlačeći HZZO u riznicu postat će totalno netransparentno izvršava li država svoje obveze ili stvarno sustav generira dugove", rekao je Golem.

A ti dugovi vrtoglavo rastu i nikako da se zaustave, zbog čega Golem smatra kako hrvatsko zdravstvo treba iz "korijena kompletno presložiti". Riječ reforma je, tvrdi Golem, "potrošena riječ". A reforme još nisu niz zaživjele.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr