Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odličan učinak

ISKORIŠTENO VIŠE OD 90 POSTO EU SREDSTAVA Ministarstvo zdravlja odobrilo 500 milijuna kuna za projekte 13 bolnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1,5 milijarde kuna koji su zdravstvenom sustavu na raspolaganju iz Operativnog paketa "Konkurentnost i kohezija" pokrenuto je povlačenje 1,3 milijarde, to jest više od 90 posto dostupnog novca iz tog paketa, a do Nove godine očekuje se potpisivanje ugovora sa svima koji su svoje projekte prijavili na natječaj, doznaje su u Ministarstvu zdravlja.

U tijeku je i razrada projekata te priprema za povlačenje ukupno 412 milijuna kuna tijekom 2017. iz Operativnog plana "Učinkoviti ljudski potencijali".

Pročitajte i ovo Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove'' Ilustracija sretna nova godina! Nova godina donijela je nove promjene za pacijente: Neki će morati dublje posegnuti u džep za mnoge usluge

Iz EU fondova financiraju se programi za opremanje i uređenje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, za nabavu opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu te projekti za poboljšanje pristupa hitnoj službi - izgradnju zajedničkih hitnih bolničkih prijama i uspostavu hitne medicinske službe brzim brodovima.

Ministar Nakić: Na natječaj se prijavilo 16 bolnica

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je da je svrha projekata poboljšati kapacitete primarne zdravstvene zaštite kako bi se povećao broj obrađenih pacijenta u toj zaštiti i smanjilo upućivanje u bolnice. Opremanjem dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija želi se pak smanjiti broj akutnih postelja i boravak pacijenata u bolnici te povećati obrada i liječenje kroz dnevne bolnice.

Na natječaj za dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, za što je predviđeno 625 milijuna kuna, prijavilo se 16 bolnica, a odobreni su projekti njih 13, vrijedni 500 milijuna. Iz EU fondova pokrit će se 85 posto financijskih sredstava, a 15 posto morat će osigurati županije.

Ministar je istaknuo kako su se neke bolnice javljale za izgradnju i uređenje objekata, a neke i za objekte i za opremu, te da se pri odobravanju projekata vodilo računa da se nabavi oprema za one djelatnosti koje ima određena bolnica. Dodao je kako će novac biti osiguran i za one bolnice koje se u ovoj fazi nisu javile na natječaj.

Jelić: Uskoro javna nabava za građevinske radove

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić rekao je kako je u natječajima krajnje pojednostavljena procedura te broj potrebne dokumentacije, a očekuje da će se u roku od 90 dana potpisati ugovori kako bi se bolnice mogle početi pripremati i provoditi javnu nabavu za građevinske radove.

"Pozivam i sve zainteresirane poduzetnike i dobavljače opreme da prate stranice za javnu nabavu jer će uskoro izaći dosta natječaja, te ćemo i na taj način pokrenuti građevinski sektor i poduzetništvo", rekao je Jelić.

Objasnio je kako će nabavu opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, vrijednu 171 milijun kuna, provoditi županije kojima će liječnici, uključujući i one u koncesiji, iskazati svoju potrebu. Pritom će se 85 posto opreme financirati iz EU fondova, a 15 posto iz Nacionalnog fonda za financiranje projekata.

Radi veće dostupnosti hitne službe, za izgradnju hitnih bolničkih prijama u sedam bolnica predviđeno je 173 milijuna kuna, a 45 milijuna kuna namjerava se povući za uspostavu hitne medicinske službe brzim brodovima za prijevoz pacijenta s otoka, o čemu se trenutačno izrađuje studija izvedivosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene