450818
450818
450818
450818
450818

ISKORIŠTENO VIŠE OD 90 POSTO EU SREDSTAVA Ministarstvo zdravlja odobrilo 500 milijuna kuna za projekte 13 bolnica

  • , 20.09.2016., 16:37
  • Autor:
  • komentara

Od 1,5 milijarde kuna koji su zdravstvenom sustavu na raspolaganju iz Operativnog paketa "Konkurentnost i kohezija" pokrenuto je povlačenje 1,3 milijarde, to jest više od 90 posto dostupnog novca iz tog paketa, a do Nove godine očekuje se potpisivanje ugovora sa svima koji su svoje projekte prijavili na natječaj, doznaje su u Ministarstvu zdravlja.

 
 
 
 
Opremanje bolnica novcem iz EU fondova (Video: Dnevnik Nove TV)
Opremanje bolnica novcem iz EU fondova (Video: Dnevnik Nove TV)

U tijeku je i razrada projekata te priprema za povlačenje ukupno 412 milijuna kuna tijekom 2017. iz Operativnog plana "Učinkoviti ljudski potencijali".

Iz EU fondova financiraju se programi za opremanje i uređenje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, za nabavu opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu te projekti za poboljšanje pristupa hitnoj službi - izgradnju zajedničkih hitnih bolničkih prijama i uspostavu hitne medicinske službe brzim brodovima.

Ministar Nakić: Na natječaj se prijavilo 16 bolnica

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je da je svrha projekata poboljšati kapacitete primarne zdravstvene zaštite kako bi se povećao broj obrađenih pacijenta u toj zaštiti i smanjilo upućivanje u bolnice. Opremanjem dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija želi se pak smanjiti broj akutnih postelja i boravak pacijenata u bolnici te povećati obrada i liječenje kroz dnevne bolnice.

Na natječaj za dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, za što je predviđeno 625 milijuna kuna, prijavilo se 16 bolnica, a odobreni su projekti njih 13, vrijedni 500 milijuna. Iz EU fondova pokrit će se 85 posto financijskih sredstava, a 15 posto morat će osigurati županije.

Ministar je istaknuo kako su se neke bolnice javljale za izgradnju i uređenje objekata, a neke i za objekte i za opremu, te da se pri odobravanju projekata vodilo računa da se nabavi oprema za one djelatnosti koje ima određena bolnica. Dodao je kako će novac biti osiguran i za one bolnice koje se u ovoj fazi nisu javile na natječaj.

Jelić: Uskoro javna nabava za građevinske radove

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić rekao je kako je u natječajima krajnje pojednostavljena procedura te broj potrebne dokumentacije, a očekuje da će se u roku od 90 dana potpisati ugovori kako bi se bolnice mogle početi pripremati i provoditi javnu nabavu za građevinske radove.

"Pozivam i sve zainteresirane poduzetnike i dobavljače opreme da prate stranice za javnu nabavu jer će uskoro izaći dosta natječaja, te ćemo i na taj način pokrenuti građevinski sektor i poduzetništvo", rekao je Jelić.

Objasnio je kako će nabavu opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, vrijednu 171 milijun kuna, provoditi županije kojima će liječnici, uključujući i one u koncesiji, iskazati svoju potrebu. Pritom će se 85 posto opreme financirati iz EU fondova, a 15 posto iz Nacionalnog fonda za financiranje projekata.

Radi veće dostupnosti hitne službe, za izgradnju hitnih bolničkih prijama u sedam bolnica predviđeno je 173 milijuna kuna, a 45 milijuna kuna namjerava se povući za uspostavu hitne medicinske službe brzim brodovima za prijevoz pacijenta s otoka, o čemu se trenutačno izrađuje studija izvedivosti. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se