445180
445180
445180
445180
445180

Nakić: SDP-ov zdravstveni program nerealan i populistički

  • , 01.08.2016., 14:58
  • Autor:
  • komentara

Uoči predstavljanja izbornog programa Narodne koalicije (SDP, HNS, HSS, HSU), tehnički ministar zdravlja Dario Nakić (HDZ) komentirao je u ponedjeljak neke pojedinosti SDP-ova zdravstvenog programa koje su procurile u javnost, ocijenivši ih populističkom "listom lijepih želja".

 
 
 
 
Dario Nakić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Dario Nakić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Po pisanju medija, SDP-ov program obećava zadržavanje dosadašnjeg opsega prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja i smanjivanje participacija. Nakić je na pitanje novinara rekao i da će HDZ inzistirati na racionalizacijama i uštedama, a ako se na taj način ne budu mogli pokriti gubici, ne isključuje povećanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Izborni program Narodne koalicije, vezan za zdravstvo, Nakić je komentirao nakon primopredaje uređaja umjetnih pužnica u Kliničkom bolničkom centru Sestara Milosrdnica te ponovio da je dosadašnji zdravstveni sustav neodrživ. Sadržaj reforme nije upitan ni sindikatima, no pitanje je kada poduzeti određene korake, rekao je te istaknuo pozitivne ocjene koje su predložene reformske mjere njegova ministarstva dobile od Europske komisije.

Posebno se okomio na ponovno pokretanje sanacije bolnica, koje se navodno planira u redovima Narodne koalicije ako pobijede na rujanskim izborima. Prošlu sanaciju, pokrenutu u vrijeme SDP-ove vlade, ocijenio je jednom od najgorih stvari koje su nam se dogodile, s utrošenih 3,5 milijarde kuna iz državnog proračuna, uz istodobno generiranje više od 2,5 milijarde kuna novih gubitaka.

"Ponovno se inzistira na jednom potpuno neuspješnom projektu, bez osiguranja jasne financijske stabilnosti i konsolidacije sustava. Bez odgovornosti u vođenju sustava, u ovakvo stanje su nas doveli različiti populizmi, pokušaj pričanja o nečemu što nema realne osnove", istaknuo je Nakić

No, na pitanje hoće li HDZ i dalje inzistirati na povećanju cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja, nije izravno odgovorio. Ostavio je tu mogućnost ako se "uštedama i racionalizacijama ne budu mogli pokriti gubitci". Tada, rekao je, ne preostaje nikakav drugi način, nego da se sustav stabilizira po principu solidarnosti kako bi se svim građanima omogućila kvalitetna zdravstvena zaštita.

Upitan pak za uvođenja plaćanje hitne pomoći, Nakić je ponovio da mu je cilj unutar službe hitne medicine omogućiti bolju dostupnost, da hitni pacijenti budu pregledani unutar jednog sata te da im se unutar četiri sata postavi dijagnoza.

Oštro je odbacio špekulacije o uvođenju poreza na slatka pića i slatkiše, istaknuvši da o tome u Ministarstvu zdravlja nikada nisu razmišljali.

U cilju borbe protiv porasta pretilosti u Hrvatskoj bit će pokrenuti programi koji će povećati tjelesnu aktivnost, osobito djece u osnovnim školama.

"Potaknut ćemo stvaranje drugačijih, zdravih stilova života, povećavajući svijest o potrebnoj fizičkoj aktivnosti i zdravim načinima prehrane bez uvođenja novih poreza", istaknuo je Nakić.

Podsjetio je i da je u njegovu mandatu nabavljeno 16 CT uređaja, a plan je bio i nabava linearnog akceleratora te šest uređaja za digitalnu mamografiju, i to iz fondova EU, bez zaduživanja i opterećivanja državnog proračuna. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se