Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kristijan Curavić najavio "South Pole Abyss-Against Global Warming"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ronilac i vlasnik nekoliko svjetskih rekorda u ronjenju na dah Kristijan Curavić predstavio je u utorak u Zagrebu projekt "South Pole Abyss-Against Global Warming" u sklopu kojeg će izvesti spektakularni zaron na dubinu veću od 100 metara na Južnom polu u prosincu ove godine te time postati prvi čovjek koji je to učinio.

Na prezentaciji projekta bili su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac koji su izrazili svoju potporu. Bandić je kazao kako podržava Curavića i njegov projekt kojim žele upozoriti na važnost očuvanja okoliša te poziva sve ljude da slijede njegov primjer.

Pročitajte i ovo Čišćenje podmorja - 3 Bolja Hrvatska Hvalevrijedna akcija: "Da mi je netko rekao da ću živjeti ovako stvarno mu ne bih povjerovala" Slika nije dostupna Tamo gdje nitko skočio nije VIDEO Zastrašujući skok u bezdan

"Ovo što će Kike Curavić učiniti je poruka jedne male Hrvatske - da je odgovorna i da je i ona čimbenik u očuvanju okoliša", rekao je Primorac, dodajući kako će Curavić i njegov tim dobiti i financijsku potporu ministarstva. Istaknuo je kako je kada postoji osoba koja postiže vrhunske rezultate poput Kristijana Curavića, Hrvatska na neki način zadužena, jer on simbolizira Hrvatsku. "Ovo što činite je iskorak koji čini sve nas ponosnima", dodao je Primorac, obraćajući se Curaviću.

Ovim projektom Curavić želi upozoriti na opasnosti globalnog zatopljenja kao i na potrebu brige za okoliš. Curavić je, predstavljajući projekt, rekao da će on trajati cijelu godinu, te da će u sklopu njega već na ljeto biti pokrenuto nekoliko ekoloških akcija čišćenja podmorja Jadrana. Dodao je da se ideja o ovom pothvatu razvija već tri godine, odnosno od 2005. kada je zaronio na Sjevernom polu. Najavio je i prezentaciju projekta u Sjedinjenim Državama u svibnju na kojoj će se, prema njegovim riječima, okupiti i nekoliko filmskih zvijezda koje bi trebale nazočiti pothvatu, a očekuje i razgovor s bivšim potpredsjednikom i dobitnikom Nobelove nagrade Al Goreom.

Kako se radi o jednom od najskupljih projekata u povijesti, Curavić je istaknuo da su mu potrebna sponzorstva ne samo hrvatskih institucija i tvrtki nego i svjetskih te je dodao da je već dobio pomoć norveške vlade koja na Južnom polu ima svoju istraživačku stanicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene