Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško im je ući u trag

Kako su se okorjeli balkanski kriminalci dočepali hrvatskih putovnica? "Priča se drugačije okreće kad imate zavjeru iznutra"

Zločini, ilustracija - 1
Zločini, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zvonimir Ćorić Zvonimir Ćorić Foto: DNEVNIK.hr Dubravko Klarić Dubravko Klarić Foto: DNEVNIK.hr Zločini, ilustracija - 1 Zločini, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zločini, ilustracija - 2 Zločini, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zločini, ilustracija - 3 Galerija 1/5 >>
U Ateni su u nedjelju likvidirana dvojica visokopozicioniranih članova škaljarskog krim klana iz Crne Gore. Jedan od njih imao je hrvatske dokumente. Nije ni prvi, a ni posljednji član kriminalne skupine s hrvatskom putovnicom u ruci. Dnevnik Nove TV pokušao je saznati može li se putovnica ilegalno nabaviti, kojim kanalima i što policija poduzima.

Čelnici crnogorske kriminalne skupine likvidirani su u jednom atenskom restoranu, i to usred obiteljske večere.

Kriminalnim je skupinama teško je ući u trag jer koriste originalne dokumente, ali na tuđe ime. ''Naime, član te organizacije najvjerojatnije stupa u kontakt s osobom unutar sustava. Dobiva informacije o osobama koje nisu dobile hrvatsku putovnicu, a imaju na nju pravo.

U ime tih osoba ili te osobe podnose zahtjev za izdavanje putovnice sa svojim osobnim podacima i fotografijom osobe koja će koristiti tu putovnicu'', objašnjava Zvonimir Ćorić, sudski vještak za rukopise i dokumente.

Upravo tako putovnicu je nabavio likvidirani član kriminalnog klana Igor Dedović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna masakr u restoranu Krvavi obračun u Ateni: Ubijene vođe crnogorskog mafijaškog klana ispred svojih obitelji, grčki mediji i javnost zgroženi divljačkim činom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubijene vođe crnogorskog mafijaškog klana Svjedoci masakra u restoranu u Ateni: "Bilo je kao u američkom filmu. Muškarci su pucali, a djeca su vrištala"

Kriminalist Dubravko Klarić smatra da te osobe najvjerojatnije imaju nekog u sustavu. ''Priča se drugačije okreće kad imate zavjeru, da ju tako nazovemo, iznutra. Kad u cijelu tu kriminalnu priču oko dokumenata imate involvirane osobe iz sustava'', kaže Klarić. Zato se sve manje koristi kupovina lažnih dokumenata na crnom tržištu.

Ovom novijem načinu krivotvorenja, točnije krađe identiteta, teže je ući u trag. ''Ako je osoba dobila originalnu putovnicu ili neki drugi dokument koji je originalni, a pripada drugoj osobi, praktički ukradeni identitet, to je onda druga priča i naravno da osobe s takvim dokumentima mogu nesmetano prolaziti državnu granicu'', ističe Klarić.

Hrvatski dokumenti kriminalnim skupinama sada su privlačniji zbog ulaska u EU. MUP godišnje evidentira više od 2000 kaznenih djela krivotvorenja isprave. Prošle godine u studenom hrvatska policija uhitila je skupinu koja je lažirala dokumente za najgore balkanske kriminalce. Jedan lažirani očito je završio u rukama Igora Dedovića.

Korištenje biometrijskih podataka trebalo bi u budućnosti smanjiti krađu i krivotvorenost podataka. No, osim umjetne inteligencije, za bolju zaštitu trebat će svakako i stroža kontrola ljudi u sustavu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene