Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi da je prešao granicu

Zbog tri crteža završio na sudu: Bivši član uprave Dinama tuži poznatog karikaturista

Aktualno Galerija Sporna karikatura Nika Titanika - 1 Sporna karikatura Nika Titanika - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Sporna karikatura Nika Titanika - 2 Sporna karikatura Nika Titanika - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Nikola Plečko (Nik Titanik), karikaturist - 1 Nikola Plečko (Nik Titanik), karikaturist - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Nikola Plečko (Nik Titanik), karikaturist - 2 Nikola Plečko (Nik Titanik), karikaturist - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Izjava Krešimira Antolića Galerija 1/5 >>
Nik Titanik, poznati hrvatski karikaturist, završio je na sudu nakon što ga je zbog karikature tužio Krešimir Antolić, bivši član uprave Dinama. Nik Titanik šokiran je prvom tužbom javne osobe zbog javne kritike, a Antolić smatra da je on prešao granicu.

Tri karikature objavljene u 24sata dovele su Nika Titanika do suda. Nikolu Plečka tužio je Krešimir Antolić, bivši član uprave Dinama, oko kojeg se karikature i vrte.

"Nažalost, hrvatska javna scena nije takva kakva si možda mislimo da je ili bi trebala biti pa se događaju takve stvari nama koji se bavimo javnom kritikom", rekao je Plečko.

Karikature su nastale prije više od tri godine, kada je Antolić i digao tužbu. Ovo je Niku Titaniku prvi put da su on ili 24sata tuženi zbog njegovog rada.

"U povijesti hrvatske države, od kralja Tomislava, nikad se nije dogodilo da je neka javna osoba tužila nekog privatnog i to još na kaznenom sudu zbog objavljenje karikature, odnosno zbog medijske kritike", istaknuo je karikaturist.

Pročitajte i ovo Gorivo, ilustracija - 5 neslužbeno Nove cijene goriva od idućeg tjedna: "Ma dobro, meni muž toči - meni je svejedno"

Krešimir Antolić tvrdi da je Plečko prešao iz satire u uvredu, ali i da se postupak vodi u sudnici, a ne u medijima pa je na upit reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk poslao pisani komentar.

"Da sam u pravu u prvom stupnju je svojom presudom iz veljače ove godine odlučio sud u Zagrebu te je dosudio da mi nakladnik g. Plečka nadoknadi neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti. Nemam ništa protiv zdrave satire, ali sam mišljenja da bi u javnom prostoru trebala postojati granica između satire i uvrede i upravo zbog toga sam, protestirajući protiv javne difamacije kojoj sam tim karikaturama bio izložen, podnio tužbe", objasnio je svoj stav.

Iako satira treba oštro ismijavati ljudske i društvene slabosti, u problemima se često nađu karikaturisti, satiričari i komičari. Zbog Nika Titanika reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) te u inat tužbi najavljuje izložbu.

"Nametanje cenzure i kroz ovakve stvari, kroz karikaturu. Ljudi koji su na javnim dužnostima morali bi znati, morali bi biti više osjetljivi na kritiku", istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Pročitajte i ovo Ivan Augustin, predstavnik stanara Problem s jednom stanarkom Institucije odradile posao tek nakon priče Dnevnika Nove TV: "Mi gospođi ne želimo zlo..."

Kada je riječ o karikaturi, tu tužbu je teško dobiti, pojasnio je odvjetnik Rafael Krešić.

"Zakon je išao tako daleko da je predvidio da se neće raditi o kaznenom djelu uvrede ako je napisano, izrečeno, nacrtano u umjetničkom djelu", rekao je.

Prvo ročište je u utorak. Antolić kaže da će novčani iznos koji dobije u ovim postupcima donirati u humanitarne svrhe.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene