Obavijesti Video Pretražite Navigacija
promjena cijene

Krenulo čipiranje spremnika za smeće, uskoro će ih dobiti cijeli Zagreb. Evo što bi to moglo značiti za vaše račune

Čipiranje kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Čipiranje kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Čipiranje kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Čipiranje kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Čipiranje kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čipiranje kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjera kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) Provjera kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kamioni za odvoz otpada (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Čistoća je u gubitku, ali ne očajava zbog toga, već na kante za otpad ugrađuje čipove. To bi trebalo dovesti do manjih računa za uslugu odvoza otpada.

Za svaku kantu za otpad u gradu Zagrebu predviđena je jedinstvena oznaka. Djelatnici Čistoće počeli su lijepiti čipove, a kroz tri mjeseca dobit će ih svaka kanta i kontejner za miješani komunalni otpad. Na ovaj način građani bi sami kreirali cijenu odvoza otpada.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Spriječen štrajk Pogledajte što je Tomašević točno dogovorio sa sindikatima: Tisućica za svako dijete, tisućica za Uskrs, božićnica još i veća Gomilanje smeća u centru Zagreba zbog štrajka radnika Čistoće - 13 Ružne slike VELIKA FOTOGALERIJA Zagreb zatrpan smećem: Pogledajte kako glavni grad izgleda 4. dan štrajka

Po sadašnjem modelu, odvoz otpada plaćate neovisno o tome napunite li kantu ili ne. Trpimir Majcan iz Čistoće objašnjava kako će biti po novom.

"Koliko puta vi kantu, odnosno spremnik stavite ispred kuće ili zgrade, toliko će vam se i naplaćivati, odnosno cijena će biti od fiksnog dijela i od varijabilnog dijela“, objašnjava.

Kamion Čistoće očita vaš čip i sukladno tome kreiraju se vaši računi. Ako živite u zgradi, s ostalim stanarima morat ćete se dogovoriti koliko puta želite da kamion Čistoće dođe očitati vašu kantu ili kontejner.

"Pa ja se nadam, ako bude tako, ali bojim se da ništa od toga. Skeptična sam jako", smatra Ivka Miloš iz Zagreba.

Prvi su čipove dobili stanari u zagrebačkim Utrinama. Sustav bi, kažu, funkcionirao, kada bi samo oni mogli do svojih kanti. Jer, mnoge kante i kontejneri nisu pod ključem.

"Vi ste sad mogli doći i istresti svoj otpad tu ili ovi što dolaze ljudi pa po kantama kopaju, pa to sve istresu i onda ja od čipa nemam ništa", kaže Saveta Pudrlja iz Zagreba.

"To će u ovom trenutku biti problem, ali kako će se sustav uspostavljati tako će se i ti spremnici stavljati pod određene ograde, pod ključeve", uvjerava Majcan.

Osnovne stvari Čistoća će, dakle, rješavati u hodu, ali zato su svih 250 kamiona već opremili najsuvremenijom tehnologijom za očitavanje bar kodova.

"Postoje senzori u samom kamionu koji će evidentirati da je ta kanta ispražnjena, a postoji i kamera koja će slikati; postoji i mogućnost snimanja kao dokaz da smo mi tu uslugu i izvršili", napominje Majcan.

Sva ta oprema vrijedna je više od 30 milijuna kuna. Kada će sustav čipova zaživjeti u praksi, nitko ne zna. I dok iz Čistoće uvjeravaju kako će zbog novog sustava računi biti manji, jasno je da će novu tehnologiju platiti upravo građani.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene