Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smeću nikad kraja

Nikad više kanti i kontejnera, a nikad manje rješenja za problem odvajanja otpada u Zagrebu

Kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kontejneri (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Branka Genzić-Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (Foto: Dnevnik.hr) Branka Genzić-Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Požar kod zagrebačkog Botaničkog vrta (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
U Zagrebu i dalje ne prestaju muke sa smećem. U središtu grada, kod Botanoičkog vrta, došlo je do požara glomaznog otpada. Građani se ne prestaju žaliti na sustav s vrećicama, a nije im baš jasno ni zašto je odjednom grad pretrpan kantama i kontejnerima od kojih mnogi zjape prazni.

U Zagrebu ponovno planuo otpad, a ovaj put to se dogodilo u samom srcu grada. Gasilo ga je 13 vatrogasaca s pet vozila.

Pročitajte i ovo Otok Krk ne oprašta odlaganje smeća - 5 kazne za nemarne Grad Krk ni neuredni turisti ne zaustavljaju da postane zero waste otok: Ulažu u edukaciju i nadzorne kamere Treći dan štrajka radnika Čistoće gomila se otpad u Zagrebu - 41 vijesti iz Holdinga Objavljen novi raspored odvoza otpada u Zagrebu: Saznajte koliko su često u vašoj ulici

"Radi se o požaru građevinskog materijala, guma, madraca i ostalih stvari", rekao je Zdravko Radanović, voditelj vatrogasnog odjeljenja, te dodao, odgovarajući na pitanje novinara, da nikakav opasan otpad nije pronađen.

Uzrok požara još nije poznat, a susjedi tvrde da je njihov susjed godinama skupljao otpad u dvorištu: "Samo znam da su tu tone i tone smeća jer što god vi bacite, on vozi tamo. Žena je zvala komunalce, nikom ništa", rekla je Marija.

A u Zagrebu nikad više kanti i kontejnera. Ispred svakog ulaza ih je po nekoliko. U kvartu Malešnica niti deset metara od kanti nalazi se zeleni otok za razvrstavanje otpad. I lijevo i desno od njega nalazi se još kanti, a na jedan ulaz zgrade s tri kata i po četiri kante za papir.

Pitali smo Čistoću po kakvoj su računici i kriteriju dijelili kante i kontejnere i hoće li smanjivati njihov broj.

"Sukladno potrebama na terenu, odnosno prvim povratnim informacijama građana, smanjivao se broj kanti, mijenjale su se za kontejnere kako bi ih bilo manje te je taj trend prilagođavanja novog procesa rada realnim potrebama građana prisutan i dalje", odgovorila je Čistoća.

Drugim riječima, pokupe, podijele i onda razmišljaju o potrebama. Iako se pojedine građane može okriviti za neodgovorno ponašanje, postoje i problemi za koje građani nisu krivi. Jedan od njih je smarad koji dolazi iz kontejnera za biootpad.

"To sad smrdi kao da su crkotine neke unutra, to je prestrašno", rekao je Vlado iz Zagreba.

Problema ima, rekla nam je Jasminka, i s vrećicama za biootpad: "Ako traju duže od jedan do dva dana, onda mi propuštaju, čak i pucaju i propušta tekućinu."

Sličnog je mišljenja i Tomislav: "Mislim da gospodin Bandić nikad nije bacio smeće u životu niti se ikada provozao svojim autobusima kada je gužva."

Otišli smo vidjeti edukativnu akciju Čistoće za odvojeno skupljanje otpada koja je organizirana u sklopu Rujanfesta. No, kad smo došli nije bilo posjetitelja. Nova edukacija je idući vikend na Jarunu. Zgodno za najmlađe jer se navike usvajaju od malih nogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene