Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže i registar lobista

Kraj lobiranju uz janjetinu i mito: Dnevnik Nove TV otkriva detalje novog zakona

Aktualno Galerija Lobiranje - 1 Lobiranje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lobiranje - 2 Lobiranje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lobiranje - 3 Lobiranje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lobiranje - 4 Galerija 1/4 >>
Zakon o lobiranju nakon više od 20 godina ugledao je svjetlo dana, doznaje Dnevnik Nove TV, a osnovat će se i registar lobista. Sve će nadzirati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Zakonom će se, dijelom, stati na kraj korupciji, ali i takozvanom lobiranju uz janjetinu. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Zakon o lobiranju Hrvatska nikad nije imala. No, to će se uskoro promijeniti.

"Ono što je sada bilo u praksi sada će po prvi puta biti regulirano. Uvode se određena načela, određena prava i obaveze za lobiste i lobirane osobe'', najavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Lobisti zadovoljstvo ne skrivaju pa tako Ivan Žužul iz Hrvatskog društva lobista ističe: "Danas je jedan od boljih dana za hrvatske lobiste."

Odsad će njihova imena biti na jednom mjestu - u registru lobista.

"Broj profesionalnih lobista je teško ustvrditi u ovom trenutku, imamo šest kompanija koje se time bave i 49 individualaca. Upravo je registar bitan i potreban da se vidi tko, kada i za koga te za čije interese i s kim razgovara'', naglašava Žužul.

Ako žele raditi, lobisti se moraju registrirati. Ako se ne registriraju, prijeti im kazna do 4000 eura. Ne smiju biti u sukobu interesa niti kršiti zakon.

Pročitajte i ovo Ured, ilustracija (Foto: Getty Images) LOBIRANJE ZAPELO U SIVOJ ZONI Igra bez pravila: Godišnje se okrene milijardu kuna, smatra ih se ''lovcima u mutnom'', no ono što rade nije nezakonito

"Registar će biti pri Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa što je još jedan dokaz da ojačavamo Povjerenstvo dajući im nove ovlasti tako da će biti zaduženi za vođenje registra i nadzor nad lobistima'', poručio je Malenica.

Osim registra važno je i da se javno objavljuje tko se s kime i zašto sastaje. Kao što to ima primjerice Kalifornija, navodi kao primjer saborska zastupnica i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković: "Sve javne institucije i to bez upozorenja mogu snimiti svaki razgovor koji je objavljen u službenim prostorijama."

U Hrvatskoj se lobira službeno, ali i uz kavu ili janjetinu. Zakon, tvrdi Nataša Novaković, još jedna bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jasno definira tko je lobist: "Lobiranje je čisto zastupanje svojih interesa, davanje nekih analiza, informacija i guranje svojih interesa kroz politike, a ako dajete dodatne naknade i pogodnosti onda je to korupcija.''

Nije to lako razlučiti, dodaje: ''Jedino ako nekog ne prisluškujete ili vidite na ručku ili večeri."

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pod povećalom Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera''

Zakon neće riješiti sve probleme, tvrdi predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja, ali će smanjiti sivu zonu: "Najveći problem je utjecaj na one koji donose odluke jer idu u smjeru privatnih interesa, interesa korporacija. Mi imamo te probleme i u Europskom parlamentu."

To onda ulazi u zonu kriminala i time se, upućuje ministar, trebaju baviti druge institucije. Sam zakon sankcionirat će i lobiste: "To su sankcije koje se mogu izreći prema lobistima u smislu zabrane lobiranja na određeno vrijeme, brisanje iz registra lobista, određene mjere upozorenja."

Kažnjavat će se oni koji neće predavati godišnja izvješća. Morat će objaviti s kim su i što radili.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene