Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosor najavila hitne izmjene o naknadi žena na bolovanju zbog čuvanja trudnoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je u ponedjeljak da će se po hitnom postupku pristupiti izmjenama odredbi Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje se odnose na plaćanje naknade ženama na bolovanju zbog čuvanja trudnoće od strane poslodavaca.

Potpredsjednica Kosor najavila je to na današnjem sastanku s predstavnicima udruge RODA Roditeljska akcija koji su izrazili zadovoljstvo najavljenim zakonskim izmjenama.

Pročitajte i ovo Naknada za umirovljenike - 5 Dobra vijest, ali ne za sve Počela isplata dodataka za umirovljenike, iz njihova sindikata poručuju: "Tražimo da se uvede 13. mirovina" Ilustracija VEĆE NAKNADE, PLAĆA, HIGIJENSKI ULOŠCI... Sretna vam 2023.: U ovoj godini stižu brojne promjene, pogledajte što se sve mijenja na bolje

Predstavnice udruge izvijestili su potpredsjednicu Kosor i o svojim aktivnostima kojima je cilj rješavanje prioritetnih obiteljskih potreba.

Kosor ih je izvijestila kako je u tijeku donošenje Nacionalne
strategije o ravnopravnosti spolova, a kao predsjednica Savjeta za populacijsku politiku najavila je i skoro usvajanje Nacionalne
populacijske politike.

Podsjetila je kako su u mandatu ove Vlade već napravljeni značajni pomaci u cilju zaustavljanja negativnog demografskog trenda, kao što su primjerice povećanje iznosa rodiljnih naknada i uvođenje mogućnosti korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta za blizance, treće i svako naredno dijete.

Predstavnice udruge RODA zatražili su od potpredsjednice Kosor pokroviteljstvo nad obilježavanjem 5. obljetnice rada udruge, koje će se održati 9. rujna, što je ona i prihvatila.

Inače, o zakonskoj odredbi o naknadi ženama s komplikacijama u trudnoći danas je priopćenjem reagirala i Hrvatska udruga poslodavaca izrazivši nezadovoljstvo smatrajući da bi se time pogoršao položaj poslodavaca.

Naime ženama bi po tim zakonskim odredbama naknadu plaće umjesto HZZO-a isplaćivao poslodavac, a HZZO bi mu to nadoknadio. 

HUP tvrdi kako je notorna činjenica da HZZO kasni s refundacijom naknade te podsjeća da su u ožujku ove godine kada su zakonske odredbe bile u fazi donošenja, predlagali da se HZZO-u nametne obveza obračuna kamata za zakašnjelu isplatu naknade, ali da to nije prihvaćeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene