Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je u ponedjeljak da će se po hitnom postupku pristupiti izmjenama odredbi Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje se odnose na plaćanje naknade ženama na bolovanju zbog čuvanja trudnoće od strane poslodavaca.


Potpredsjednica Kosor najavila je to na današnjem sastanku s predstavnicima udruge RODA Roditeljska akcija koji su izrazili zadovoljstvo najavljenim zakonskim izmjenama.

Vezani članci Davor Božinović Davor Božinović: "Treba mijenjati zakon o plaćama 6+6 mjeseci" Autoškole - ilustracija - 1 Kako izgleda sat autoškole po novim pravilima: "Neće to ići kao nekada, jedan dolazi, drugi odlazi"

Predstavnice udruge izvijestili su potpredsjednicu Kosor i o svojim aktivnostima kojima je cilj rješavanje prioritetnih obiteljskih potreba.

Kosor ih je izvijestila kako je u tijeku donošenje Nacionalne
strategije o ravnopravnosti spolova, a kao predsjednica Savjeta za populacijsku politiku najavila je i skoro usvajanje Nacionalne
populacijske politike.

Podsjetila je kako su u mandatu ove Vlade već napravljeni značajni pomaci u cilju zaustavljanja negativnog demografskog trenda, kao što su primjerice povećanje iznosa rodiljnih naknada i uvođenje mogućnosti korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta za blizance, treće i svako naredno dijete.

Predstavnice udruge RODA zatražili su od potpredsjednice Kosor pokroviteljstvo nad obilježavanjem 5. obljetnice rada udruge, koje će se održati 9. rujna, što je ona i prihvatila.

Inače, o zakonskoj odredbi o naknadi ženama s komplikacijama u trudnoći danas je priopćenjem reagirala i Hrvatska udruga poslodavaca izrazivši nezadovoljstvo smatrajući da bi se time pogoršao položaj poslodavaca.

Naime ženama bi po tim zakonskim odredbama naknadu plaće umjesto HZZO-a isplaćivao poslodavac, a HZZO bi mu to nadoknadio. 

HUP tvrdi kako je notorna činjenica da HZZO kasni s refundacijom naknade te podsjeća da su u ožujku ove godine kada su zakonske odredbe bile u fazi donošenja, predlagali da se HZZO-u nametne obveza obračuna kamata za zakašnjelu isplatu naknade, ali da to nije prihvaćeno.