Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ova Vlada je najzaslužnija'

Kosor: Ugovor o pristupanju mogao bi biti objavljen već danas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosori rekla je kako su stručne službe završile posao uspoređivanja i provjere Ugovora o pristupanju Hrvatske EU te najavila da će, kad Europsko vijeće deklasificira dokument koji je poljski premijer Donald Tusk donio u Zagreb, on biti objavljen na mrežnim stranicama vlade, a što bi moglo biti danas.

Ne propustite posjetiti stranicu o izborima koju vam predstavlja Dnevnik.hr: Odluka 2011.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Kosor je rekla kako su stručne službe završile posao uspoređivanja i provjere Ugovora o pristupanju Hrvatske EU te najavila da će, kad Europsko vijeće deklasificira dokument koji je poljski premijer Donald Tusk donio u Zagreb, on biti objavljen na mrežnim stranicama vlade, a što bi moglo biti danas.

'Vjerujem da će biti tijekom današnjeg dana na stranicama hrvatske Vlade, a uz njega i prijevod na hrvatski jezik, kazala je premijerka Kosor, dodavši kako će se taj prijevod možda jezično još malo dorađivati i popravljati, ali sadržaj se, kako je kazala, neće mijenjati', poručila je.

Od trenutka kada je ugovor stigao, počele su različite rasprave u javnosti o tome je li ga vlada trebala objaviti ili ne, kazala je Kosor. Bilo je tu različitih interpretacija i nastojanja da se 'ubere i na tom izvrsno obavljenom poslu pokoji 'politički bod' obrušavajući se na vladu s objedama da mi ugovor nismo htjeli objaviti', rekla je. Mi smo tražili da se skine oznaka kojom je taj dokument klasificiran, da se deklasificira i vjerujemo da će to Europsko vijeće učiniti danas, naglasila je.

Tražit će i potpis predsjednika Josipovića

Kosor je najavila i kako će Vladi, kada bude trenutak donošenja proceduralne odluke, predložiti da uz nju taj ugovor potpiše i predsjednik Republike Ivo Josipović. 'Zato da još jednom pokažemo jedinstvo okupljanja oko temeljne ideje da Hrvatska postane 28. članica EU, da sjedne za stol europskih država i naroda i da to bude trenutak i slavlja i ponosa za sve nas, a ne trenutak u kojem ćemo se razdvajati", rekla je premijerka Kosor.

Predsjednik RH Ivo Josipović rekao je da bi on osobno, ukoliko to tehničke mogućnosti dopuštaju, odmah objavio tekst Pristupnog ugovora na internet da bude dostupan svim građanima Hrvatske. Dodao je kako nikada nije kasno da se tekst objavi.

Podsjetimo, poljski premijer Donald Tusk protekli je tjedan uručio premijerki Kosor Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske EU. U Ugovoru su odredbe kojima se pravno uređuje sve što je pregovarano s EU.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković prije nekoliko dana poručio je kako se trenutno Ugovor o pristupanju prevodi s engleskog na hrvatski jezik te će, čim taj posao bude gotov, sadržaj Ugovora biti poznat javnosti.  (Hina/Mi. Dr)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene