Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 120 paških vatrogasaca i članova Udruge ‘Suhozid’ iz Kolana na otoku Kornatu izgradili su prvi od 12 spomen-križeva za dvanaestoricu vatrogasaca poginulih u tragediji na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine.


Svih 12 križeva bit će dugački 25 metara, široki 15 metara i visoki metar i dvadeset centimetara, a radit će se u tehnici suhozida. Na Kornat su jutros stigli vatrogasci iz DVD-a na otoku Pagu, a pridružili su im se i kolege iz vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije. Zapovjednik kolanskoga DVD-a Grgica Šupraha podsjetio je kako je upravo to vatrogasno društvo predložilo da se spomen-obilježje za poginule vatrogasce na Kornatu podigne dobrovoljnim radom. ‘Drago mi je da smo ovdje prvi i da ćemo biti primjer drugima da se uključe u ovu akciju’, rekao je Šupraha. Spomen-obilježje vatrogascima poginulim u kornatskoj tragediji gradi se po idejnom projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića, čiji je rad izabran među 20-ak radova pristiglih na natječaj Ministarstva kulture.

Vezani članci Ozlijeđene dovoze u bolnicu U 15:25 oglasit će se sirene na punu minutu: Prije 14 godina izgubljeno je 12 života, do danas nema odgovora na brojna pitanja Slika nije dostupna Na otoku Kornatu grade se posljednji križevi za poginule vatrogasce

Izgradnju prvog križa nadzirao je danas i Nikola Bašić, koji je izrazio zadovoljstvo zato što se u kratkom roku krenulo u izgradnju spomen-obilježja poginulim vatrogascima, a megalitske dimenzije križeva osigurat će njihovu trajnost. Istaknuo je da su za tu intervenciju u prostoru dobivene sve potrebne suglasnosti budući da se kamen za izgradnju križeva uzima sa samog otoka. ‘Dogovoreno je da se s jednog metra četvornog uzima samo po jedan kamen veličine ljudske glave’, kazao je Bašić. ‘Kamen se neće obrađivati i lomiti, nego će se koristiti u izvornom obliku, a na dijelu kamenja ravnije površine upisivat će se imena, stihovi i poruke te će se ugrađivati u spomen-križeve’, rekao je Bašić. Današnje iskustvo izgradnje prvoga spomen-križa, dodao je, odredit će i dinamiku radova, a već sutra vatrogasci iz DVD-a Tisna i vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije izgradit će drugi spomen-križ. Očekuje se da će se svakog idućeg vikenda izgraditi po dva spomen-križa.

Nositelj projekta je Šibensko-kninska županija, koja će uskoro raspisati natječaj za izvođača radova za uređenje pristaništa u uvali Šipnati na Kornatu te pristupne staze do mjesta pogibije dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Za to je iz državnog proračuna namijenjeno milijun i 200 tisuća kuna. (Hina)