Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 120 paških vatrogasaca i članova Udruge ‘Suhozid’ iz Kolana na otoku Kornatu izgradili su prvi od 12 spomen-križeva za dvanaestoricu vatrogasaca poginulih u tragediji na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine.


Svih 12 križeva bit će dugački 25 metara, široki 15 metara i visoki metar i dvadeset centimetara, a radit će se u tehnici suhozida. Na Kornat su jutros stigli vatrogasci iz DVD-a na otoku Pagu, a pridružili su im se i kolege iz vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije. Zapovjednik kolanskoga DVD-a Grgica Šupraha podsjetio je kako je upravo to vatrogasno društvo predložilo da se spomen-obilježje za poginule vatrogasce na Kornatu podigne dobrovoljnim radom. ‘Drago mi je da smo ovdje prvi i da ćemo biti primjer drugima da se uključe u ovu akciju’, rekao je Šupraha. Spomen-obilježje vatrogascima poginulim u kornatskoj tragediji gradi se po idejnom projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića, čiji je rad izabran među 20-ak radova pristiglih na natječaj Ministarstva kulture.

Vezani članci Fekalije u centru Zagreba - 1 Sramotni prizori u centru Zagreba: Najpoznatijom turističkom ulicom se slijevaju fekalije, ugostitelji zgroženi, a vlasnica ne želi riješiti problem Na inicijativu gradonačelnika Penave saniran pravoslavni križ u Vukovaru Penava inicirao sanaciju pravoslavnog križa u Sajmištu: ''Nije mi strano otići u Pravoslavnu crkvu i uvijek ću to napraviti''

Izgradnju prvog križa nadzirao je danas i Nikola Bašić, koji je izrazio zadovoljstvo zato što se u kratkom roku krenulo u izgradnju spomen-obilježja poginulim vatrogascima, a megalitske dimenzije križeva osigurat će njihovu trajnost. Istaknuo je da su za tu intervenciju u prostoru dobivene sve potrebne suglasnosti budući da se kamen za izgradnju križeva uzima sa samog otoka. ‘Dogovoreno je da se s jednog metra četvornog uzima samo po jedan kamen veličine ljudske glave’, kazao je Bašić. ‘Kamen se neće obrađivati i lomiti, nego će se koristiti u izvornom obliku, a na dijelu kamenja ravnije površine upisivat će se imena, stihovi i poruke te će se ugrađivati u spomen-križeve’, rekao je Bašić. Današnje iskustvo izgradnje prvoga spomen-križa, dodao je, odredit će i dinamiku radova, a već sutra vatrogasci iz DVD-a Tisna i vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije izgradit će drugi spomen-križ. Očekuje se da će se svakog idućeg vikenda izgraditi po dva spomen-križa.

Nositelj projekta je Šibensko-kninska županija, koja će uskoro raspisati natječaj za izvođača radova za uređenje pristaništa u uvali Šipnati na Kornatu te pristupne staze do mjesta pogibije dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Za to je iz državnog proračuna namijenjeno milijun i 200 tisuća kuna. (Hina)