Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže ispunu obećanja

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine odgovorila na tvrdnje HZZO-a: "U vrijeme digitalizacije ne vidimo razlog za papirnate doznake"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izdala je priopćenje u kojem navodi kako je ukidanje papirnatih doznaka korak prema rasterećenju obiteljske medicine.

Javili su nam se građani koji su ostali iznenađeni kada od svog obiteljskog liječnika nisu dobili papirnate doznake, već da će tvrtka u kojoj rade sama doznake preuzeti iz sustava.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje tvrde kako liječnici nisu dobili uputu HZZO-a prema kojoj nisu više obvezni izdavati papirnate doznake. O tome su sredinom veljače obaviješteni poslodavci koji podnose elektroničkim putem zahtjeve za povrat isplaćene naknade plaća.

Pročitajte i ovo Maksim Sokolov ratni zločini Haški sud izdao naloge za uhićenje najviših ruskih zapovjednika: "Postoje razumni razlozi"

Zbog tvrdnji HZZO-a svoje priopćenje izdala je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), u kojoj navode kako je ministar zdravstva Vili Beroš na zajedničkom sastanku s HZZO-om obećao administrativno rasterećenje obiteljskih liječnika.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Vezano uz medijske natpise po kojima iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu da liječnici obiteljske medicine "nisu dobili uputu HZZO-a prema kojoj više nisu u obvezi izdavati papirnata Izvješća o privremenoj nesposobnosti ili spriječenosti za rad", KoHOM podsjeća na to da je ministar zdravstva na zajedničkom sastanku s HZZO-om obećao administrativno rasterećenje obiteljske medicine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović - 2 Politička analiza Izbori u proljeće: ''Za oporbu bi moglo vrijediti - pazi što poželiš... Jedan je Plenkovićev potez neobičan''

Štoviše, upravo je jedan od zahtjeva KoHOM-a bio ukidanje papirnatih doznaka jer su one nepotrebno trošenje vremena i pacijenata i liječnika kao i potrošnog materijala: papira i tonera.

U vrijeme digitalizacije svih procesa u državi (čime se Vlada RH hvali u javnosti), u vrijeme e-građana, e-novčanika, e-recepta, e-uputnica, e-bankarstva, e-hzzo, ne vidimo razloga za papirnatim doznakama?

E-doznaka zaživjela je još u vrijeme lockdowna i nema razloga da par godina kasnije ne funkcionira u cijelom opsegu.

Pročitajte i ovo Ispuštanje hrane i humanitarne pomoći zrakom Najveća operacija do sada Ujedinjeni Jordan, SAD, Francuska i Egipat: Na sjeveru Gaze zrakom dopremljena hrana i humanitarna pomoć

Obiteljski doktori odbijaju biti jedini u državi kojima se gomila administracija i koji su iz dana u dan administrativno sve opterećeniji što je i jedan od razloga propadanja obiteljske medicine.

KoHOM poziva obiteljske liječnike da izdaju pripadajuće doznake, kao i do sada, svim pacijentima na bolovanju, a sve poslodavce da prilagode svoje poslovne procese digitalnom 21. stoljeću.

Od Ministarstva zdravstva, kao i HZZO-a očekujemo da žurno ispune svoja obećanja vezano uz administrativno rasterećenje obiteljskih liječnika", stoji u priopćenju IO KoHOM-a

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene