Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Mislava Bage

FIMI MEDIA Presuda jednog vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader presudu svojih sugrađana doživio je onoga jutra kada je automobilom pobjegao preko granice u Austriju. Bilo je to 2010., a on je tada dobio presudu naroda. Sve ostalo u posljednje dvije godine za građane je bilo nebitno. Ni 14 kilometara dug spis, nekoliko stotina svjedoka, igrokaz, pokajanja.

Ivo Sanader u sudnici je pisao svoju svijetlu prošlost i još svjetliju budućnost, svoj politički testament koji nije zanimao nikoga osim njega. Želio je preko suđenja sebe pretvoriti u žrtvu. I možda je uspio samo u svojim očima.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Presuda, druga koju će čuti u dvije i pol godine boravka po pritvorima, presuda je jednog vremena i stila. Sanadera kao gospodara neba i zemlje. Modela - država to sam ja, gdje se nije znalo kada počinje stranka, a završava država i obratno.

Mnogi su sudjelovali u tome. Svjesno ili nesvjesno. Oni nesvjesni mogu biti birači, obični ljudi koji su vjerovali tada novom licu, poliglotu, odlučnom vođi. I tako dva puta birali istu osobu. Njima, tim stotinama tisuća birača nikada se ne smije zamjeriti. Da, vjerovali su. A i sada možda nepopularno, Sanader je tada bio drugačiji.

No iza tog drugačijeg skrivao se jedan stravičan model upravljanja državom. Model od kojeg ćemo se još dugo morati čistiti. Model koji sada pljuju i oni koji su do jučer bili oko Sanadera. A oni bi, ako su moralni, mogli ovih dana šutjeti.

Svi oni koji će u danima koji dolaze krenuti u natjecanje 'pljuvanja' po Sanaderu mogli bi se prvo okrenuti iza sebe i razmisliti koliko je baš taj i takav Sanader pomogao njima. Sanader je svojim stilom diktatora 's baršunastim rukavicama' osigurao mnogima koji su u međuvremenu leđa okrenuli njemu, njegovoj nasljednici da uopće budu u nacionalnoj areni.

KOLUMNE MISLAVA BAGE

HDZ je i bez te presude kod građana odavno osuđen. Pred njima je dug put vraćanja povjerenja. Neće im biti lako. No to je cijena i nečinjena, onih pognute glave ili neznalica iz HDZ-a dok se uspinjao Sanader, a samo njima nije bilo jasno odakle toliki novac.

HDZ je trošio i tuđi novac, svima je to bilo očito - blještave kampanje, spotovi. Samo je HDZ to mogao. Mnogi od nas pitali su se odakle taj novac. A oni koji su to mogli pitati Sanadera šutjeli su tada, a sada se ne sjećaju ničega.

Vrijeme FIMI MEDIJE ili Sanaderov stil za jedno duže razdoblje ovoj zemlji neće se dogoditi. Politika ili političar koji će biti takav ili sličan samo neka pogleda Sanadera i njegovu politiku i shvatit će sve. Građani teško da će ikada više pasti tako lako na slatkorječivost. Zemlju je ona stajala previše, godinama nas bacila unazad. Presudom, nepravomoćnom, samo će se ponovno otvoriti sjećanja, nekima rane tog vladanja.

A presuda, kakva god bila, građane zanima manje od jedne druge stvari. Gdje je novac?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene